Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwemveiligheid

Zwemveiligheid

Zwemveiligheid

Hoe zwemveilig ben jij nog?

Jaarlijks vinden er in Nederlandse zwembaden, plassen, meren en zelfs in eigen huis, meer dan honderd verdrinkingen plaats.

In de meeste gevallen gaat dit om jonge kinderen, maar een verdrinking kan natuurlijk binnen alle leeftijdscategorieën gebeuren. Vooral mensen die weinig ervaring hebben met zwemmen, maken in ons waterrijke land meer kans op een verdrinking.

Omdat het in Nederland goed gesteld is met het zwemonderwijs en veel kinderen hun zwemdiploma’s halen, zijn wij een zwemveilig volk geworden. Helaas wordt dit wel steeds minder door inactieve kinderen, het afschaffen van het schoolzwemmen en de populaire intensieve zwemopleidingen (het Turbo zwemmen).

Kinderen raken hierdoor steeds minder vertrouwd met het water, terwijl een levenlang zwemmen de basis vormt voor een grote mate van zwemveiligheid.

Ook al hebben veel Nederlanders hun zwemdiploma (ooit) behaald; het is wel belangrijk om te blijven zwemmen. Zwemt men te weinig, dan zal dit zich uiten in weinig stuwing: men heeft te weinig gevoel met het water en te weinig kracht om vooruit te komen. Blijven zwemmen is dus erg belangrijk.

Maar ook geoefende zwemmers kunnen last krijgen van kramp of van een onderwater blackout. Ook deze doelgroep moet de gevaren kennen en nooit alleen gaan zwemmen.


Kortom: 
Bewegen in het water is erg leuk, maar kent wel risico’s. Wees bewust van de gevaren en de kracht van de natuur en ga op een veilige manier zwemmen.

Zwemveiligheid voor kinderen & ouders

♦  Houd je kinderen altijd onder toezicht als ze ver in het water gaan of niet goed kunnen zwemmen. Jijzelf bent als eerste verantwoordelijk voor je eigen kinderen. Hoe goed ze ook kunnen zwemmen!

♦  Houd kleine kinderen en mensen die niet kunnen zwemmen weg bij (diep) water. Bedenk dat een klein kind ook al in een ligbad, een toilet en zelfs in een volle emmer kan verdrinken!

♦  Een verdrinking kan plaatsvinden binnen enkele seconden en zonder geluid. Even de telefoon oppakken, een boekje lezen of een kopje koffie kan voldoende zijn

♦  Laat het ‘in de gaten houden’ niet over aan een broer of zus. Kinderen herkennen pas op latere leeftijd de gevaren inzien. Laat het toezicht aan een volwassenen over.

♦  Behaal niet alleen het A-diploma, maar het volledige Zwem-ABC. De zelfredzaamheid en een grote mate van zwemvaardigheid wordt vooral bij het C-diploma geoefend.

♦  Ook kinderen die hun zwemdiploma’s hebben behaald, moeten in de gaten worden gehouden. Ook zij kunnen last krijgen van kramp, een onderwater blackout krijgen, hard vallen of meegevoerd worden door een sterke stroming.

♦  Zorg dat je kind zwembandjes om heeft en corrigeer indien deze de bandjes zelf wil afdoen. Veel drijfmiddelen zijn niet geschikt voor kinderen en leveren meer gevaar dan veiligheid op. Voor meer informatie over zwembandjes en andere zwemhulpmiddelen kunt u terecht op de website van consument en veiligheid.

♦  Zorg dat je niet teveel kinderen in de gaten moet houden. Kinderen zijn ontzettend snel en wat doe je met de andere kinderen als er 1 van hen er vandoor gaat?

♦  Blijf weg van afzuigroosters. Vooral in het buitenland en in privé zwembaden zijn deze niet beveiligd en kan je kind door vacuüm vast blijven zitten. Voor voorbeelden en preventie kun je een kijkje nemen op de website van Blue Cap foundation.

♦  Schakel na een (bijna) verdrinking altijd een arts in. Door vocht in de longen kan er uren later alsnog een verdrinking plaatsvinden. Dit wordt ook wel secondary drowning genoemd.

Zwemveiligheid voor (jong) volwassenen

♦  Ga niet zwemmen wanneer je alcohol en/of drugs op hebt. Gevaren worden hierdoor onderschat, de temperatuur van het water voelt men minder en kramp zal eerder optreden.

♦  Ga niet zwemmen op verdachte plekken, waar bijvoorbeeld stromingen voorkomen. Zelfs de beste zwemmers kunnen hierdoor in de problemen komen.

♦  Ga niet in je eentje zwemmen. Zorg dat je altijd door iemand in de gaten wordt gehouden.

♦  Let op waarschuwingsvlaggen (geel = gevaarlijk zwemmen, rood = verboden te zwemmen). Ga nooit de zee in als er een rode vlag gehesen is. Dan geldt er door de Reddingsbrigade uitgebracht verbod om te zwemmen. Vaak is dan de zee te gevaarlijk door weersomstandigheden of stromingen.

♦  Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën te water.

♦  Volg de aanwijzingen van het zwembadpersoneel of de Reddingsbrigade altijd op.

♦  Onderschat de kracht van het water nooit! Zelfs de beste zwemmer kan door een sterking weggevoerd worden naar open zee.

♦  Schakel na een (bijna) verdrinking altijd een arts in. Door vocht in de longen kan er uren later alsnog een verdrinking plaatsvinden. Dit wordt ook wel secondary drowning genoemd.

Informatiebronnen zwemveiligheid:

Voor de genoemde veiligheidspunten, hebben wij de volgende websites geraadpleegd. Klik op onderstaande links voor meer informatie over zwemveiligheid en verdrinking.
 

Materialen voor de zwemveiligheid

Goed en veilig zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!