Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Vlinderslag

Man zwemt vlinderslag

De vlinderslag

De zwemslag die het minst wordt gebruikt door zwemmers is de zogenaamde vlinderslag. Het is niet alleen een erg moeilijk slag om aan te leren, maar ook nog eens ontzettend zwaar om te zwemmen.

Maar wanneer je jezelf deze zwemslag eigen hebt gemaakt, kom je in een select rijtje van zwemmers terecht. Je heeft nu echt de status van vergevorderde zwemmer bereikt!

De vlinderslag lijkt erg op de bekende zwemslagen. Het is dan ook niet voor niets dat deze ‘jongste slag’ is ontstaan uit de schoolslag. Want alhoewel de beenslag hetzelfde bleef, was de armslag toch net iets anders.

Gaandeweg werd dan ook de beenslag aangepast in een op- en neergaande variant, wat resulteerde in een hele nieuwe zwemslag. Uiteindelijk was de schoolslag dus zover veranderd dat er scheiding plaatsvond… Er ontstonden dan ook 2 verschillende zwemslagen.

Aanleren van de vlinderslag

Het aanleren van de vlinderslag is geen gemakkelijke opgave en dan ook niet voor iedereen weggelegd. Het is namelijk wel handig dat je de verschillende zwemslagen (zoals schoolslag en borstcrawl) onder de knie hebt, alvorens je aan deze slag begint.

Wanneer dit het geval is, zul je merken dat elke gemaakte beweging ook nog eens veel energie kost. Maar laat je hier vooral niet door ontmoedigen: want het is zeker een uitdaging om de vlinderslag aan te leren.

Allereerst is het (door de zwaarte van de slag) aan te raden om deze in ondiep water aan te gaan leren. Zo kun je een aantal slagen oefenen en dan weer even gaan staan. Na een korte rustpauze ben je zo weer voldoende in staat om verder te gaan met oefenen.

Gaandeweg zul je dan ook merken dat je steeds meer slagen achter elkaar kunt maken en steeds minder hoeft te gaan staan. Op dat moment is het verstandig om de overstap naar diep water te gaan maken.

Om te beginnen zul je de hol-bolbeweging moeten oefenen. Dit lijkt op een dolfijnbeweging, waarbij er een golfbeweging door het hele lichaam te zien is. Deze beweging wordt door het hoofd ingezet en eindigt bij de beenslag.

En juist door de zwaarte van de vlinderslag is het geen overbodige luxe om extra aandacht aan deze beenslag te geven. Want zo is het toevoegen van de armslag en de ademhaling straks een stuk makkelijker.

 

 

 

Verbeteren van de vlinderslag

Na het beheersen van de golfbeweging en de beenslag, komt de armslag er in verschillende fasen bij. Hierbij is het voldoende om eerst de globale beweging te maken en je nog niet te bekommeren om de kleinere details.

Probeer dan ook (net na de ademhaling) beide armen zijwaarts uit het water te halen en (wanneer de handen het water raken) het lichaam naar voren te trekken.

Het verder verbeteren van de vlinderslag is hierna nog prima mogelijk. Want je kunt deze zwemslag efficiënter uitvoeren door details aan de armslag toe te voegen. Dit kan in verschillende fasen:  

 

1. Bij het insteken

2. Het (kort) glijden

3. Het efficiënt trekken van de armen

4. Het efficiënt duwen van de armen

5. Het uithalen van de armen

6. En het overhalen

 

De vlinderslag is te gedetailleerd om uitgebreid in dit artikel te bespreken. Want naast het verfijnen van de techniek kunt je ook het bijbehorende keerpunt aanleren, de zwemtijden verbteren en de afstanden verder vergroten.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu de vlinderslag wilt gaan aanleren, verbeteren of misschien zelfs perfectioneren… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten! Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo leer je de verschillende zwemslagen op je eigen manier aan en wordt je uiteindelijk een echte zwemkampioen!

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!