De schoolslag
De schoolslag is geen hele snelle zwemslag, maar wel zeer efficiënt. Want het zwemmen van deze slag kost weinig energie, waardoor er grote afstanden mee kunnen worden overbrugd. En dat is, wanneer iemand in nood komt, zeer goed voor de zwemveiligheid.
Maar bij de schoolslag wordt het hoofd ook nog eens boven water gehouden. Hierdoor ziet de zwemmer precies waar hij of zij heen gaat en welke obstakels er tegen kunnen worden gekomen.
Het is dus een zeer geschikte slag om veilig te kunnen genieten van het vrij zwemmen en natuurlijk het banen zwemmen. Want veel mensen willen tijdens het zwemmen toch de haren droog houden… En dat lukt met deze slag!
Aanleren van de schoolslag
De schoolslag is wel een complexe slag en het aanleren hiervan kost dan ook de meeste tijd. Zo moet de zwemmer eerst het drijven op de buik goed beheersen.
Hierna is het tijd om het belangrijkste deel van de slag goed te oefenen: de schoolslag beenslag. Een goede en sterke beenslag zorgt ervoor dat er voldoende kracht is om het hoofd boven water te houden. En dit is weer belangrijk voor het aanleren van de schoolslag combinatie; het armen-
Door de complexiteit van deze zwemslag wordt hier tijdens de zwemlessen veel aandacht aan besteedt. Want het sterker maken van de benen en het verbeteren van de voortstuwing is niet zomaar even gedaan. Maar wanneer deze slag eenmaal aangeleerd is, zal iemand hier de rest van zijn of haar leven profiteren!
Meer informatie over het aanleren van de schoolslag vind je op onze andere website: de Zwemlesspecialist.
Verbeteren van de schoolslag
Wanneer de schoolslag eenmaal is aangeleerd, zal de afstand (zonder te staan) steeds verder moeten worden uitgebreid. Uiteindelijk met als doel de afstanden te kunnen zwemmen die vereist zijn voor de verschillende zwemdiploma’s.
En zijn deze behaald, dan profiteert de zwemmer hier de rest van zijn of haar leven van. Want tijdens het vrij zwemmen of het trekken van baantjes is de schoolslag zeer functioneel.
Maar helaas blijkt in de praktijk dat de schoolslag nog weleens wordt afgeraffeld. En dat is wel zonde! Want het niet volledige uitvoeren van de techniek zorgt ervoor dat ook de spieren niet optimaal getraind worden.
Daarnaast wordt er onnodige veel energie verspild, die je tijdens het zwemmen beter kunt besteden. Het kan dus lonen om tijdens het zwemmen wat meer aandacht aan de schoolslag te geven.
De schoolslag verder ontwikkelen
De schoolslag verder ontwikkelen kan op verschillende manieren en is niet al te moeilijk. Zo is de eerste stap om wat meer uit te drijven. Door na het duwen van de benen een rustmoment van 1 á 2 tellen te nemen, glij je door het water en verspil je niet onnodig veel energie.
En probeer ook eens met het gezicht in het water te zwemmen. Bij de trekbeweging van de armen haal je adem en plaatst je daarna het gezicht weer terug. Zo ontwikkel je de schoolslag tot een echte wedstrijdslag, waarna je deze verder kunt verbeteren met het aanleren van het schoolslag keerpunt.
Speciale eigenschappen van de schoolslag
De schoolslag is niet alleen een zwemveilige slag, maar ook nog eens erg geschikt voor het verbeteren van de gezondheid. Want je gebruikt bij het zwemmen van deze slag veel spieren, wat er weer voor zorgt dat je gehele lichaam zich beter ontwikkeld en dat je meer calorieën in rust en tijdens het sporten verbrand.
Wel kan de schoolslag voor problemen zorgen bij mensen met blessures. Want de verplaatsing in het water is schoksgewijs en kan dus last aan de knieën geven. Daarbij staat er, wanneer u met uw hoofd boven water zwemt, veel spanning op de nek-
Een laatste nadeel zijn de verschillende natuurwetten en de eigenschappen van het water. Want dit zorgt ervoor dat mensen met een dikkere buik tijdens het zwemmen kunnen gaan draaien. Zou je dus even niet opletten, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je op uw rug beland.
Maar laat je door deze nadelen vooral niet ontmoedigen! Want gaat de schoolslag zonder problemen, dan is het prima om deze ook te gebruiken. Luister dus vooral naar je eigen lichaam.
Wellicht interessant voor jou
Of je nu de schoolslag wilt gaan aanleren, verbeteren of misschien zelfs perfectioneren… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten! Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo leer je de verschillende zwemslagen op je eigen manier aan en wordt je uiteindelijk een echte zwemkampioen!
Materialen voor het zwemmen
Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.
Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!