Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Samengestelde rugslag

Samengestelde rugslag

Zwemmen van de samengestelde rugslagEen zwemslag die voor veel mensen wel bekend is, maar nog weinig wordt gezwommen, is de samengestelde rugslag. En dat is zonde, aangezien het een heerlijke slag is om te zwemmen en u hierbij ook nog eens veel verschillende spieren gebruikt. Maar misschien heeft dit beperkte gebruik te maken met de kans op botsingen. Want door de rugligging ziet u natuurlijk niet wat er allemaal achter u gebeurt.

De samengestelde rugslag is een uitbreiding van de enkelvoudige variant. Want de beenbeweging is immers hetzelfde, alleen komen bij deze zwemslag ook de armen erbij. En dit zorgt niet alleen voor 2 verschillende stuwmomenten, maar ook voor 2 rustpauzes. Het gevolg hiervan is dat u met vrij veel snelheid door het water glijdt en dat de slag niet heel zwaar is. Een heerlijke slag dus om te zwemmen!

 

 

Aanleren van de samengestelde rugslag

Deze zwemslag is niet alleen heerlijk om uit te voeren, maar is ook vrij gemakkelijk aan te leren. Tenminste als u de enkelvoudige rugslag met een goede techniek kunt zwemmen! En dit betekent dat er een goede horizontale houding (vooral de kin omhoog) en dat er voldoende stuwing aanwezig is. Want door het tillen van uw armen uit het water, zullen uw benen gaan zinken. En dit kunt u weer voorkomen met voldoende stuwkracht in de benen.

Wanneer de benen een rondje maken komen de armen uit het water. Met de armen achter het hoofd en met gesloten benen maakt u het eerste uitdrijfmoment. Hierna brengt u uw armen (door het water) richting uw heupen waardoor er het tweede stuwmoment plaatsvindt, Uiteraard drijft u hierna ook weer even uit. Nu start de beenslag opnieuw.

 

 

 

 

Verbeteren van de samengestelde rugslag

De samengestelde rugslag moet u even een paar keer oefenen, maar  zult u waarschijnlijk snel onder de knie krijgen. Belangrijk hierbij is om een goed ritme te vinden, waarbij er verschillende momenten plaatsvinden:

 

♦  Stuwmoment van de benen: maken van de beenslag

♦  Tijdens het rondje benen de armen uit het water tillen

♦  Uitdrijfmoment met de armen uitgestrekt boven het hoofd

♦  Stuwmoment met de armen

♦  Uitdrijfmoment met de armen naast het lichaam

♦  Opnieuw de beenslag

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of u nu de samengestelde rugslag wilt gaan aanleren, verbeteren of misschien zelfs perfectioneren… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten! Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo leert u de verschillende zwemslagen op uw eigen manier aan en wordt u uiteindelijk een echte zwemkampioen!

Naar top