De samengestelde rugslag
Een zwemslag die voor veel mensen wel bekend is, maar nog weinig wordt gezwommen, is de samengestelde rugslag.
En dat is zonde, aangezien het een heerlijke slag is om te zwemmen en je hierbij ook nog eens veel verschillende spieren gebruikt.
Maar misschien heeft dit beperkte gebruik te maken met de kans op botsingen. Want door de rugligging zie je natuurlijk niet wat er allemaal achter je gebeurt.
De samengestelde rugslag is een uitbreiding van de enkelvoudige variant. Want de beenbeweging is immers hetzelfde, alleen komen bij deze zwemslag ook de armen erbij.
En dit zorgt niet alleen voor 2 verschillende stuwmomenten, maar ook voor 2 rustpauzes. Het gevolg hiervan is dat je met vrij veel snelheid door het water glijdt en dat de slag niet heel zwaar is. Een heerlijke slag dus om te zwemmen!
Aanleren van de samengestelde rugslag
Deze zwemslag is niet alleen heerlijk om uit te voeren, maar is ook vrij gemakkelijk aan te leren. Tenminste als je de enkelvoudige rugslag met een goede techniek kunt zwemmen!
En dit betekent dat er een goede horizontale houding (vooral de kin omhoog) en voldoende stuwing aanwezig moeten zijn. Want door het tillen van je armen uit het water, zullen je benen snel gaan zinken. En dit kun je weer voorkomen met voldoende stuwkracht in de benen.
Wanneer de benen een rondje maken komen de armen uit het water. Met de armen achter het hoofd en met gesloten benen maak je het eerste uitdrijfmoment. Hierna breng je de armen (door het water) richting je heupen waardoor er het tweede stuwmoment plaatsvindt.
Uiteraard drijf je hierna ook weer even uit met het tweede uitdrijfmoment tot gevolg. Nu start de beenslag opnieuw.
Verbeteren van de samengestelde rugslag
De samengestelde rugslag moet je even een paar keer oefenen, maar je zult deze waarschijnlijk snel onder de knie krijgen. Belangrijk hierbij is om een goed ritme te vinden, waarbij er verschillende momenten plaatsvinden:
♦ Stuwmoment van de benen: maken van de beenslag
♦ Tijdens het rondje benen de armen uit het water tillen
♦ Uitdrijfmoment met de armen uitgestrekt boven het hoofd
♦ Stuwmoment met de armen
♦ Uitdrijfmoment met de armen naast het lichaam
♦ Opnieuw de beenslag
Wellicht interessant voor jou
Of je nu de samengestelde rugslag wilt gaan aanleren, verbeteren of misschien zelfs perfectioneren… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten! Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo leer je de verschillende zwemslagen op je eigen manier aan en wordt je uiteindelijk een echte zwemkampioen!
Materialen voor het zwemmen
Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.
Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!