De borstcrawl
De borstcrawl is de meest natuurlijk zwemslag die we kennen. Want al op jonge leeftijd kunnen we een soort hondjesslag zwemmen, wat veel lijkt op een beginnende borstcrawl.
Het zwemmen van deze slag is dan ook niet heel moeilijk, waardoor mensen in andere landen eigenlijk alleen de borstcrawl gebruiken. Maar dan vaak wel op een manier die veel wenkbrauwen doet fronsen.
Maar geef deze mensen eens ongelijk… Want niet overal in de wereld is het zwemles systeem zo goed als in Nederland. En door de borstcrawl zo vaak mogelijk te gebruikten, kan iemand zich hier uiteindelijk prima mee redden.
Maar in ons waterrijke land nemen we hier geen genoegen mee en willen zo zwemvaardig mogelijk zijn. Niet alleen voor onze zwemveiligheid, maar ook voor al het plezier wat we met zwemmen kunnen hebben.
Aanleren van de borstcrawl
Alhoewel de borstcrawl een natuurlijke beweging is, zorgt een slechte techniek wel voor onnodig energieverlies. Daarom wordt de natuurlijke hondjesslag bij de zwemlessen verder verfijnd, zodat we uiteindelijk van een echte zwemslag kunnen spreken.
De borstcrawl wordt in verschillende fasen aangeleerd. Zo wordt na het watervrij maken regelmatig met de zogenaamde spetterbenen geoefend. Hierdoor kan men zichzelf steeds verder verplaatsen en eigenlijk dus al een beetje zwemmen.
Uiteraard worden hierna de spetterbenen verder verfijnd, zodat we over borstcrawl benen kunnen spreken. En zijn deze eenmaal sterk genoeg, dan komen de armen er natuurlijk bij!
Met uiteindelijk als doel om, met een goede techniek, de benodigde afstanden voor de verschillende zwemdiploma’s te kunnen behalen.
Meer informatie over het aanleren van de borstcrawl vind je op de site van de Zwemlesspecialist.
Verbeteren van de borstcrawl
Veel mensen hebben nooit de borstcrawl geleerd en willen dit tijdens het banen zwemmen een keertje uitproberen. Want ze zien hun medezwemmers met veel gemak een aantal banen zwemmen en hoe moeilijk kan het dan zijn om deze slag onder de knie te krijgen?
Nou best moeilijk dus! Want waarschijnlijk heb je gemerkt dat na enkele meters je armen flink gaan verzuren en dat het zwemmen van de borstcrawl erg pittig is.
Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen! Want zo heb je tenminste iets te verbeteren, wat je motivatie sterk kan verhogen.
Zou het dan ook niet leuk zijn als je de eerste keer maar 5 meter redt en na een maand een volledige baan borstcrawl kan zwemmen? Of dat je niet meer je hoofd uit het water haalt om te ademen, maar dat je net als de gevorderde zwemmers ook zijwaarts kunt ademhalen? Het zijn juist deze kleine stapjes die ervoor zorgen dat zwemmen leuk en uitdagend blijft.
De borstcrawl verder ontwikkelen
Zoals besproken kost het nu eenmaal tijd om de borstcrawl aan te leren en verder te verbeteren. Maar wanneer dit eenmaal gelukt is, zul je merken dat je door het water heen glijdt en flink wat medezwemmers in kunt halen.
Maar daarmee ben je er nog niet! Want er zijn kleine accenten bij de borstcrawl die je nog sneller laten zwemmen en waar menig gevorderde zwemmer zichzelf mee kan blijven ontwikkelen.
Gelukkig geeft het zwemmen van de borstcrawl veel mogelijkheden om variatie aan jouw trainingsschema toe te voegen.
Want je kunt bijvoorbeeld uw zwemtijden verbeteren of uw rustpauzes verkleinen; maar ook het zwemmen uitdagender maken door het borstcrawl-
Speciale eigenschappen van de borstcrawl
Het zwemmen van een goede borstcrawl kan wonderen doen voor je gezondheid. Want het is niet alleen een zeer snelle zwemslag, maar ook nog eens erg goed voor het verbeteren van uw gezondheid.
Zo krijg je niet alleen een ijzersterke conditie van de borstcrawl, maar verbrandt je ook nog eens een flink aantal calorieën. En aangezien je veel spieren intensief gebruikt, is het een ideale slag om een mooi bovenlichaam te ontwikkelen.
Kortom: tijd investeren in het aanleren en verbeteren van de borstcrawl loont dus zeker!
Wellicht interessant voor jou
Of u nu de borstcrawl wilt gaan aanleren, verbeteren of misschien zelfs perfectioneren… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten! Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo leert u de verschillende zwemslagen op uw eigen manier aan en wordt u uiteindelijk een echte zwemkampioen!
Materialen voor het zwemmen
Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.
Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!