Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Borstcrawl

Borstcrawl

Zwemmen in het zwembadDe borstcrawl is de meest natuurlijk zwemslag die we kennen. Want al op jonge leeftijd kunnen we een soort hondjesslag zwemmen, wat veel lijkt op een beginnende borstcrawl. Het zwemmen van deze slag is dan ook niet heel moeilijk, waardoor waardoor mensen in andere landen eigenlijk alleen de borstcrawl gebruiken. Maar dan vaak wel op een manier die veel wenkbrauwen doet fronsen.

Maar geef deze mensen eens ongelijk; want niet overal in de wereld is het zwemles systeem zo goed als in Nederland. En door de borstcrawl zo vaak mogelijk te gebruikten, kan iemand zich hier uiteindelijk prima mee redden. Maar in ons waterrijke land nemen we hier geen genoegen mee en willen zo zwemvaardig mogelijk zijn. Niet alleen voor onze zwemveiligheid, maar ook voor al het plezier wat we met zwemmen kunnen hebben.

 

 

Aanleren van de borstcrawl

Alhoewel de borstcrawl een natuurlijke beweging is, zorgt een slechte techniek wel voor onnodig energieverlies. Daarom wordt de natuurlijke hondjesslag bij de zwemlessen verder verfijnd, zodat we uiteindelijk van een echte zwemslag kunnen spreken.

De borstcrawl wordt in verschillende fasen aangeleerd. Zo wordt na het watervrij maken regelmatig met de zogenaamde spetterbenen geoefend. Hierdoor kan men zichzelf steeds verder verplaatsen en eigenlijk dus al een beetje zwemmen. Uiteraard worden hierna de spetterbenen verder verfijnd, zodat we over borstcrawl benen kunnen spreken. En zijn deze eenmaal sterk genoeg, dan komen de armen er natuurlijk bij! Met uiteindelijk als doel om, met een goede techniek, de benodigde afstanden voor de verschillende zwemdiploma’s te kunnen behalen.

Meer informatie over het aanleren van de borstcrawl vindt u op de site van de Zwemlesspecialist.

 

 

Verbeteren van de borstcrawl

Veel mensen hebben nooit de borstcrawl geleerd en willen dit tijdens het banen zwemmen een keertje uitproberen. Want ze zien hun medezwemmers met veel gemak een aantal banen zwemmen en hoe moeilijk kan het dan zijn om deze slag onder de knie te krijgen? Nou best moeilijk dus! Want waarschijnlijk heeft u gemerkt dat na enkele meters uw armen flink gaan verzuren en dat het zwemmen van de borstcrawl erg pittig is.

Maar laat u hierdoor niet ontmoedigen! Want zo heeft u tenminste iets te verbeteren, wat u motivatie sterk kan verhogen. Zou het dan ook niet leuk zijn als u de eerste keer maar 5 meter redt en na een maand een volledige baan borstcrawl kan zwemmen? Of dat u niet meer uw hoofd uit het water haalt om te ademen, maar dat u net als de gevorderde zwemmers ook zijwaarts kunt ademhalen? Het zijn juist deze kleine stapjes die ervoor zorgen dat zwemmen leuk en uitdagend blijft.

 

 

De borstcrawl verder ontwikkelen

Zoals besproken kost het nu eenmaal tijd om de borstcrawl aan te leren en verder te verbeteren. Maar wanneer dit eenmaal gelukt is, zult u merken dat u door het water heen glijdt en flink wat medezwemmers in kunt halen. Maar daarmee bent u er nog niet! Want er zijn kleine accenten bij de borstcrawl die u nog sneller laten zwemmen en waar menig gevorderde zwemmer zichzelf mee kan blijven ontwikkelen.

Gelukkig geeft het zwemmen van de borstcrawl veel mogelijkheden om variatie aan uw trainingsschema toe te voegen. Want u kunt bijvoorbeeld uw zwemtijden verbeteren of uw rustpauzes verkleinen; maar ook het zwemmen uitdagender maken door het borstcrawl-keerpunt aan te leren. En alhoewel dit één van de moeilijkste keerpunten is, zal het beheersen hiervan u een erg trots gevoel geven.

 

 

Speciale eigenschappen van de borstcrawl

Het zwemmen van een goede borstcrawl kan wonderen doen voor uw gezondheid. Want het is niet alleen een zeer snelle zwemslag, maar ook nog eens erg goed voor het verbeteren van uw gezondheid. Zo krijgt u niet alleen een ijzersterke conditie van de borstcrawl, maar verbrandt u ook nog eens een flink aantal calorieën. En aangezien u veel spieren intensief gebruikt, is het een ideale slag om een mooi bovenlichaam te ontwikkelen. Kortom: tijd investeren in het aanleren en verbeteren van de borstcrawl loont dus zeker!

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of u nu de borstcrawl wilt gaan aanleren, verbeteren of misschien zelfs perfectioneren… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten! Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo leert u de verschillende zwemslagen op uw eigen manier aan en wordt u uiteindelijk een echte zwemkampioen!

Naar top