Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwemslagen uitgelegd

Afzet van de kant voor het rugzwemmen

Zwemslagen uitgelegd

Net als de meeste mensen heb je vast vroeger op zwemles gezeten. En alhoewel je prima heeft leren zwemmen, is het zwemonderwijs in de loop der jaren wel flink veranderd.

Want vroeger kon men met ‘droge haren’ de verschillende zwemdiploma’s halen en kwamen de borst- en rugcrawl pas bij de hogere diploma’s aan bod.

En de kans is dan ook groot dat je net als de meeste mensen niet verder bent gekomen dan het A- of B-diploma.

Maar ook al is het misschien een tijd geleden; jezelf ontwikkelen in het zwemmen is altijd leuk. Want het is immers niet alleen erg goed voor de gezondheid, maar biedt ook veel variatie.

En dat is weer belangrijk om het zwemmen over een langere periode vol te kunnen houden. Zodat je uiteindelijk een levenlang blijft bewegen in het water.

Van makkelijke naar moeilijke zwemslagen

Het aanleren van nieuwe zwemslagen is een mooie uitdaging en niet zomaar even gedaan. En dat is misschien maar goed ook! Want zo kun je jezelf constant verbeteren en elke keer weer nieuwe resultaten behalen.

Bij het aanleren van (nieuwe) zwemslagen kan goede achtergrondinformatie een belangrijk verschil maken. Maar het is hierbij wel handig dat dit in een praktische volgorde wordt uitgelegd. Daarom bespreken we de verschillende zwemslagen in de volgorde:

 

♦  Schoolslag

♦  Enkelvoudige rugslag

♦  Borstcrawl

♦  Rugcrawl

♦  Vlinderslag

♦  Samengestelde rugslag

De zwemslagen aanleren en verbeteren

De meeste mensen hebben tijdens hun vroegere zwemtraject alleen de schoolslag (met het gezicht boven water) en de rugslag aangeleerd gekregen. Maar er zijn nog vele andere zwemslagen die je onder de knie kunt krijgen.

Want misschien heb je weleens bij een medezwemmer de borstcrawl afgekeken en toch snel even geprobeerd. Waarschijnlijk heb je dan ook gemerkt dat het zwemmen van deze slag niet zo gemakkelijk is als het lijkt. En dat het nog best wat oefening vergt.

Bij het onderdeel zwemmen met een doel (je wilt immers met de zwemslagen aan de slag) geven we je enkele handvatten om de verschillende zwemslagen aan te leren, dan wel te verbeteren.

Maar aangezien er vele zwemslagen te leren zijn, bespreken we hier alleen de belangrijkste. Dus de schoolslag, enkelvoudige en samengestelde rugslag, de borst- en rugcrawl en de vlinderslag.

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!