Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwemmen en afvallen

Afvallen door te gaan zwemmen

Zwemmen en afvallen

Flink wat kilo's verliezen door te gaan zwemmen

Afvallen (of afslanken) kan een mentale kwestie zijn… Want voor mensen met overgewicht is sporten meestal niet vanzelfsprekend. In veel gevallen bestaat er angst over de manier van sporten, de kans op vallen en de onzekerheid ten opzichte van andere sporters. 

Daarnaast is (door het hoge lichaamsgewicht) de kans op blessures vaak ook groter. Maar je zult merken dat al deze negatieve facetten bij zwemmen nauwelijks aanwezig zijn.

Want vallen tijdens het zwemmen is nagenoeg onmogelijk en door de opwaartse kracht van het water maakt het ook niet uit hoe zwaar je bent.

Daar komt ook nog eens bij dat je jezelf het merendeel van de tijd in het water bevindt; wat voor de onzekere sporter een grote meerwaarde is.

Zwemmen en aquasporten zijn voor mensen met overgewicht dan ook de meest ideale sporten om te gaan beoefenen.

Zwemmen zonder afvalresultaat

Wanneer je gaat zwemmen wil je natuurlijk wel een prachtig resultaat zien. Want je sport natuurlijk niet voor niets en het liefst wil je dan ook een flink aantal calorieën per zwembadbezoek verbranden.

En alhoewel gewicht verliezen voor veel mensen een belangrijk streven is, zijn er maar weinig mensen die ook daadwerkelijk met zwemmen wat kilo’s afvallen.

Na enkele weken zijn deze afvallers dan ook zo teleurgesteld dat er terug wordt gevallen in de oude inactieve leefstijl. Men gaat weer op de bank hangen en probeert later wel opnieuw!

Het is helaas zo dat veel mensen geen idee hebben wat effectief afvallen betekent. Ze zwemmen de eerste weken wel braaf 2 maal per week een aantal banen, maar vallen helemaal niets af. Teleurgesteld proberen ze het nog een paar keer, maar uiteindelijk stopt het merendeel binnen 3 maanden.

In de praktijk is dit dan ook een veelvoorkomend probleem, welke wel degelijk te voorkomen is. En dat is door eerlijk te zijn over afvallen!

Leer zelf zwemmen via de academie

Eerlijk over afvallen

Door eerlijk naar jezelf en je eigen situatie te kijken, zet je een belangrijke eerste stap. Want het overgewicht is meestal niet in enkele maanden ontstaan. Hier is vaak jaren overheen gegaan en uiteindelijk moet het opgeslagen aantal calorieën ook weer worden verbrand.

Maar gelukkig gaat het verbruiken een stuk sneller dan het opslaan. Afhankelijk van je mate van overgewicht is het mogelijk om binnen enkele maanden op jouw streefgewicht te komen.

Maar wanneer we toch eerlijk zijn over afvallen, zullen we je ook eerlijk moeten vertellen over het feit dat sporten minder resultaat geeft dan je daadwerkelijk denkt.

Want wanneer je 2 keer per week gaat zwemmen verbrand je maar een beperkte hoeveelheid calorieën. En alhoewel je gezondheid er zeker op vooruit gaat, is dit is bij lange na niet genoeg om veel gewicht te verliezen.

Dus wat moeten we dan om met zwemmen toch af te vallen? Het is een combinatie van veel calorieën verbranden, minder calorieën via je voeding binnenkrijgen en als allerbelangrijkste: meer gaan bewegen!

Calorieën verbranden met zwemmen

Alhoewel we al hebben gezegd dat afvallen niet heel gemakkelijk is, is zwemmen wel een goede sport voor personen die graag gewicht willen verliezen.

Want zwemmen kan lang worden volgehouden, waardoor je langdurig de verbranding op een hoog tempo houdt.

Daarbij levert het water ook nog eens extra weerstand, waardoor het lichaam harder moet werken en hiervoor extra energie nodig heeft. Met een goede zwemtraining kun je dan ook 500 tot 700 calorieën per uur verbranden.

Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien. Het is simpelweg te weinig om een groot verschil te maken.

Maar door het aantal zwemdagen per week (de frequentie) te vermeerderen is er dus al meer resultaat te bereiken. Zoveel zwemmen is natuurlijk niet altijd mogelijk, vandaar dat niet sporten het belangrijkste onderdeel van een gezonder leven is, maar meer bewegen.

Er wordt immers niet voor niets geadviseerd om minimaal 30 minuten per dag te gaan bewegen.

Gezonde voeding en een actieve leefstijl

Welke sport je ook beoefend, het meeste resultaat bereik je door te letten op een negatieve energiebalans. Dit betekent simpelweg dat je elke dag meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt.

En hiervoor hoef je niet gelijk je hele voedingspatroon om te gooien, maar gewoon wat bewuster te zijn van wat je eet. Laat dat wijntje eens een keer staan of sla het rondje gebak op de verjaardag eens over.

Dit zijn vaak de eerste stappen om de inname van het aantal calorieën te beperken. Uiteraard kun je nog meer resultaat behalen door nog gerichter naar je voeding te kijken.

Door op je voeding te letten beperk je al je energie inname, maar wat je binnenkrijgt moet je natuurlijk ook verbranden.

Want zoals gezegd moet je dagelijks meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt en met alleen sporten is dit bijna niet haalbaar. Beter is het om gewoon een stuk actiever te zijn!

Dus laat de auto vaker staan, stap een bushalte eerder uit, neem vaker de trap of speel meer met je kinderen. Want elke activiteit (bijvoorbeeld schoonmaken) kost energie en helpt je met het afvallen. En ga je daarbij ook nog eens 2 á 3 keer per week zwemmen, dan zul je snel resultaat gaan merken.

 

 

Meer informatie over afvallen:

Omdat afvallen met sport, voeding en leefstijl zo uitgebreid is, vindt je meer informatie over dit onderwerp op de pagina’s afvallen met aquasporten en afvallen voor 50plussers.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu wilt afvallen, de conditie opbouwen, meer spiermassa wil behalen of stress gaat verminderen… het kan allemaal door te gaan zwemmen!

En zeker met onze speciale zwemproducten, combineer je niet alleen deze doelstellingen, maar haal je hier ook nog eens extra resultaat bij. Ga dus met onze zwemschema’s, e-books of met de speciaal ontwikkelde Sportbibliotheek aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

U bent dus geïnteresseerd in alles wat met zwemmen te maken heeft? Dan zijn onze speciale zwemproducten echt iets voor u! Zo kunt u de bekende zwemslagen verder verbeteren of perfectioneren, en misschien zelfs nog nieuwe zwemslagen als de vlinderslag of samengestelde rugslag aanleren. Maar ook kunt zich richten op de keerpunten, zwemtijden of verhoging van de gevoelstemperatuur.

Komen tot het niveau van een zwemkampioen kunt u hélemaal zelf door gebruik te maken van onze speciale zwemproducten. Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo wordt u steeds beter in de verschillende zwemslagen, leert u over de anatomie en fysiologie van het lichaam en krijgt u extra (droge) oefening om uw zwemniveau verder te verhogen.

Materialen

Materialen voor wedstrijdzwemmen

Goed trainen voor het wedstrijdzwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!