Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwemmen met een doel

Klaar om te gaan zwemmen

Zwemmen met een doel

Welke resultaten wil jij met zwemmen halen?

Wanneer je weer wilt gaan zwemmen, heb je vast een mooi doel voor ogen. Want je doet het natuurlijk niet voor niets!

Misschien wil je wel wat kilootjes afvallen, de conditie opbouwen of gewoon weer wat meer gaan bewegen. Ga je dus zwemmen, dan heb je voor jezelf een doel geformuleerd en weet je waarom je al die inspanningen gaat verrichten.

Een doel opstellen en deze in uw achterhoofd houden zorgt voor extra motivatie. Want wanneer je even geen zin hebt om helemaal naar dat zwembad te gaan, hoef je alleen maar aan jouw einddoel te denken en hiernaar te handelen. En na afloop ben je blij dat je toch weer bent gaan zwemmen!

Verschillende doelen

Wanneer we gaan sporten, kunnen we vele doelen voor onszelf opnoemen. Zo bepalen we eerst de grote doelen, ook wel doelstellingen genoemd, waarbij je kunt kiezen uit:

 

♦  Leren zwemmen

♦  Zwemslagen verbeteren

♦  Zwemmen & afvallen

♦  Zwemmen & conditie verbeteren

♦  Zwemmen & spiermassa opbouwen

♦  Zwemmen & algemeen welbevinden

♦  Zwemmen in open water

 

Wanneer het voor jezelf duidelijk is waarom je gaat zwemmen, kun je deze doelstellingen gaan opdelen. Je gaat concrete doelen opstellen, waarbij je dus eigenlijk al vooraf over te af te leggen weg (het sporttraject) nadenkt.

Doelen opstellen 

Nu je een einddoel voor ogen hebt, kun je wat gerichter over de aanpak gaan nadenken. Hierbij ga je mijlpalen bedenken voor de korte en de lange termijn.

Je wilt bijvoorbeeld binnen 12 maanden 8 kilo zijn afgevallen. Dit is een doel op lange termijn, welke je ook weer onder kunt verdelen in korte doelen. Over 3 maanden ben je 3 kilo kwijt en over 6 maanden 5 kilo.

Je bedenkt dus tussentijdse mijlpalen, waarbij je indien nodig tijdig kunt bijsturen. Want ben je over 6 maanden maar 4 kilo kwijt, dan kun je bijvoorbeeld een tandje bij zetten en iets meer gaan sporten.

Zo zie je bij het bereiken van de volgende mijlpaal (bijvoorbeeld 9 maanden) of het bijsturen effect heeft gehad.

Naast de hierboven besproken doelen, kun je ook de vervangende variant vooraf bedenken. Je houdt dan rekening met te verwachten problemen en stelt jezelf de vraag:

“Als dit gebeurt…., dan doe ik het volgende…”

Keep it simple stupid

Zwemmen met een doel kan doel kan erg goed zijn voor de motivatie en daarmee de te halen resultaten; maar kan ook een ware ergernis worden…

Men is namelijk vaak geneigd om zichzelf, het eigen lichaam en de persoonlijke situatie niet mee te nemen bij het kiezen van de doelen.

Er wordt dan ook vaak gekozen voor doelen die niet te halen zijn, zoals in 2 maanden tijd een wasbordje krijgen, zeer snel afvallen met een superdieet of binnen een week volledig stressvrij zijn.

Er wordt dus geen rekening gehouden met het feit dat gezonder gaan leven ook aardig wat tijd en energie kost. Zeker wanneer je snel resultaat wilt hebben.

Om zwemmen een onderdeel van ons leven te laten worden (en daarmee veel resultaat te behalen), moeten we onze doelen positief, persoonlijk en vooral haalbaar gaan maken. En dit kunnen we doen door tijdens het opstellen van uw doelen gebruik te maken van het Kiss-principe.

Deze term staat voor Keep it simple stupid en gaat ervan uit dat we niet verloren moeten raken in de verschillende details, maar onze werkwijze juist simpel moeten houden.

Als regel kun je nemen dat je 80% van de tijd jouw doelen gaat nastreven en dat je de overige 20% mag spijbelen. Doordat je jezelf de gelegenheid geeft om fouten te maken, blijft je aanpak positief en veel beter om vol te houden.

Meer informatie over zwemmen met een doel?

Wil je meer informatie over de verschillende doelstellingen, dan kun je op de links in dit artikel klikken. Ook voor de mensen die helemaal geen zin hebben om zich hier mee bezig te houden is er de doelstelling ‘algemeen welbevinden’; oftewel gewoon lekker gaan zwemmen!

Wist je trouwens al dat je binnen onze Sportbibliotheek veel meer informatie vindt over het opstellen en behalen van persoonlijke doelen. Neem dus snel een kijkje en behaal meer resultaat met goed geformuleerde doelen.

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!