Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Waar gaan zwemmen?

Waar gaan zwemmen?

Zwemmen in het zwembadEr zijn veel mensen die wekelijks naar het zwembad komen voor een pittige zwem- of aquatraining. Zo doet de ene persoon dit om af te vallen, terwijl de ander een betere conditie wil behalen of meer spieren wil kweken. Met zwemmen kunt u dan ook veel voor uw gezondheid doen en investeert u op een goede manier in de kwaliteit van uw eigen leven.

Maar niet alleen de banen zwemmers komen naar het zwembad. Want wekelijks zijn er ook velen bezoekers die speciaal naar het zwembad komen voor ontspanning en plezier. Men komt meestal vrij zwemmen met kinderen (of een groep vrienden) en kan gebruik maken van de glijbaan, whirlpool en de stroomversnelling. Maar aangezien vrij zwemmen in bijna alle zwembaden mogelijk is, richten we ons binnen dit artikel op het zwemmen voor de gezondheid.

 

 

Zelf aan de slag of in groepsverband

Wilt u gaan zwemmen en zelf uw training bepalen, dan is banen zwemmen de beste keuze. Een groot voordeel hiervan is dat u zelf uw training kunt opbouwen en de zwemslagen die u het liefste doet kan beoefenen. Een nadeel is wel dat het met banen zwemmen vaak erg druk kan zijn en u niet het gewenste tempo kunt zwemmen.

Bij een groepsles is dit anders: zo is er vaak voldoende ruimte gereserveerd voor de deelnemers en zwemt u niet tussen de keuvelende huisvrouwen. Het tempo ligt hierdoor natuurlijk ook hoger, waardoor u meer meters aflegt en uw zwemtraining dus pittiger wordt. Daarnaast kunt u, wanneer u uw zwemslagen wilt verbeteren, met uw vragen terecht bij de zweminstructeur. Zo wordt u nog zwemvaardiger en moddert u niet zomaar iets aan.

Voor een zwemtraining in groepsverband worden meestal verschillende benamingen gebruikt. Zo wordt een zwemtraining ook wel Conditie zwemmen genoemd; maar ook Trim zwemmen of Borstcrawl-les zijn veelgebruikte benamingen. Bij deze laatste vorm zult u vast begrijpen dat de zwemtraining voornamelijk gericht is op het verbeteren van de borstcrawl.

 

 

Waar kunt u zwemmen?

(jong) volwassenen hebben verschillende mogelijkheden om te gaan zwemmen. Afhankelijk van uw wensen, wilt u zelf aan de slag of in groepsverband, kunt u op zoek gaan naar geschikte mogelijkheden om te gaan zwemmen. Want niet alleen de grote zwembaden bieden zwemtrainingen aan, maar vaak kunt u ook terecht bij de talloze zwemverenigingen in Nederland.

 

Zwembaden

De meeste mensen zijn wel bekend met de begrippen banen zwemmen en recreatief zwemmen. Bij de laatste vorm bent u meestal niet inspannend bezig, maar gaat u vooral zwemmen voor uw plezier en ontspanning. Wilt u uw gezondheid verbeteren, dan kunt u dus beter gaan banen zwemmen.

Bijna alle zwembaden bieden wel bepaalde zwemtrainingen aan. Zo kunt u meestal in de avonduren meedoen met een groepsles zoals Conditie zwemmen of de Borstcrawl les. Hier krijgt u van een ervaren zweminstructeur opdrachten die u met verschillende zwemslagen moet uitvoeren. Tijdens deze lessen bent u uw gezondheid flink aan het verbeteren, verbetert u uw zwemslagen en wordt hierdoor ook nog eens zwemvaardiger en zwemveiliger.

Voor de 50plusser worden er vaak aparte lessen aangeboden; echter zijn er genoeg fitte 50plussers die ook mee kunnen doen met de ‘normale’ zwemtrainingen. Probeer dus verschillende trainingen uit of stel uw vragen aan de zwembad medewerkers. Zij zijn u graag van dienst.

 

 

Zwemverenigingen 

Omdat binnen zwembaden de zwemruimte beperkt is, hebben zwemverenigingen weinig mogelijkheden om zwemtrainingen aan hun leden aan te bieden. Daarnaast moeten de verenigingen concurreren met het zwembad, die vaak veel meer activiteiten aanbiedt. Gelukkig geldt dit niet voor alle verenigingen en zijn er ook een aantal waar u wel mee kunt doen met de zwemtrainingen.

Bij sommige verenigingen bestaat de training uit verschillende wedstrijdelementen, maar bij andere kunt u ook gaan zwemmen voor uw plezier en uw gezondheid. Wilt u dus mee doen met een zwemtraining, kijk dan niet alleen bij het activiteitenrooster van het plaatselijk zwembad, maar ook bij de mogelijkheden van een zwemvereniging.

 

 

Particuliere zwemscholen

Particuliere zwemscholen bieden soms wel recreatief zwemmen aan, maar zwemmen voor uw gezondheid is hier vaak niet mogelijk. Aangezien de meeste zwemscholen zijn opgericht door (kleine) ondernemers, zijn de mogelijkheden vaak erg beperkt. Het zwemwater wordt dan ook vaak gehuurd van van hotels, vakantieparken, fitnesscentrum’s, revalidatiecentrum’s en ziekenhuizen; en zijn te klein om grote zwemafstanden mee te overbruggen. Binnen zwemscholen zult u vaker activiteiten tegenkomen als zwemlessen en aquasporten.

 

 

Buitenlocaties

Wanneer het lekker weer is kunt u natuurlijk ook in de frisse buitenlucht gaan zwemmen. Zo gaat menig persoon bij een hoge temperatuur regelmatig afkoelen in de vele meren, plassen en kanalen die in Nederland te vinden zijn. Maar er zijn nog meer mogelijkheden! Want in ons land kunt u nog vele leuke buitenbaden vinden die voor zowel jong als oud geschikt zijn. Hier is het toezicht wat beter, kunt u bij de horeca een versnapering halen en zijn er vaak verschillende speelattributen (zoals een duikplank, glijbaan en speelmaterialen) om de kinderen bezig te houden.

 

Naar top