Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Waar gaan zwemmen?

Zwembad met lijn

Waar kun je allemaal gaan zwemmen?

Zwemmen kan op verschillende locaties!

Er zijn veel mensen die wekelijks naar het zwembad komen voor een pittige zwem- of aquatraining. Zo doet de ene persoon dit om af te vallen, terwijl de ander een betere conditie wil behalen of meer spieren wil kweken.

Met zwemmen kun je dan ook veel voor je gezondheid doen en investeer je op een goede manier in de kwaliteit van je eigen leven.

Maar niet alleen de banen zwemmers komen naar het zwembad. Want wekelijks zijn er ook velen bezoekers die speciaal naar het zwembad komen voor ontspanning en plezier. Echter richten we ons binnen dit artikel op het zwemmen voor de gezondheid.

Zelf aan de slag of in groepsverband

Wil je gaan zwemmen en zelf jouw training bepalen, dan is banen zwemmen de beste keuze. Een groot voordeel hiervan is dat je zelf jouw training kunt opbouwen en de zwemslagen die je het liefste doet kunt beoefenen.

Een nadeel is wel dat het met banen zwemmen vaak erg druk kan zijn en je niet het gewenste tempo kunt zwemmen.

Bij een groepsles is dit anders: zo is er vaak voldoende ruimte gereserveerd voor de deelnemers en zwem je niet tussen de keuvelende huisvrouwen.

Het tempo ligt hierdoor natuurlijk ook hoger, waardoor je meer meters aflegt en de zwemtraining dus pittiger wordt. Daarnaast kun je, wanneer je jouw zwemslagen wilt verbeteren, met je vragen ook terecht bij de aanwezige zweminstructeur. Zo word je nog zwemvaardiger en modder je niet zomaar iets aan.

Voor een zwemtraining in groepsverband worden meestal verschillende benamingen gebruikt. Zo wordt een zwemtraining ook wel Conditie zwemmen genoemd; maar ook Trim zwemmen of Borstcrawl-les zijn veelgebruikte benamingen. Bij deze laatste vorm zul je vast begrijpen dat de zwemtraining voornamelijk gericht is op het verbeteren van de borstcrawl.

Leer zelf zwemmen via de academie

Waar kun je zwemmen?

(jong) volwassenen hebben verschillende mogelijkheden om te gaan zwemmen. Afhankelijk van je wensen (wil je zelf aan de slag of in groepsverband) kun je op zoek gaan naar geschikte mogelijkheden om te gaan zwemmen.

Want niet alleen de grote zwembaden bieden zwemtrainingen aan, maar vaak kun je ook terecht bij de talloze zwemverenigingen in Nederland.

 

Zwembaden

De meeste mensen zijn wel bekend met de begrippen banen zwemmen en recreatief zwemmen. Bij de laatste vorm ben je meestal niet inspannend bezig, maar gaat je vooral zwemmen voor je plezier en ontspanning. Wil je jouw gezondheid verbeteren, dan kun je dus beter gaan banen zwemmen.

Bijna alle zwembaden bieden wel bepaalde zwemtrainingen aan. Zo kun je meestal in de avonduren meedoen met een groepsles zoals Conditie zwemmen of de Borstcrawl les.

Hier krijg je van een ervaren zweminstructeur opdrachten die je met verschillende zwemslagen moet uitvoeren. Tijdens deze lessen bent je jouw gezondheid flink aan het verbeteren, verbeter je de zwemslagen en word je hierdoor ook nog eens zwemvaardiger en zwemveiliger.

Voor de 50plusser worden er vaak aparte lessen aangeboden; echter zijn er genoeg fitte 50plussers die ook mee kunnen doen met de ‘normale’ zwemtrainingen. Probeer dus verschillende trainingen uit of stel je vragen aan de zwembadmedewerkers. Zij zijn je graag van dienst.

 

 

Zwemverenigingen 

Omdat binnen zwembaden de zwemruimte beperkt is, hebben zwemverenigingen weinig mogelijkheden om zwemtrainingen aan hun leden aan te bieden.

Daarnaast moeten de verenigingen concurreren met het zwembad, die vaak veel meer activiteiten aanbiedt. Gelukkig geldt dit niet voor alle verenigingen en zijn er ook een aantal waar je wel mee kunt doen met de zwemtrainingen.

Bij sommige verenigingen bestaat de training uit verschillende wedstrijdelementen, maar bij andere kun je ook gaan zwemmen voor je plezier en je gezondheid. Wil je dus mee doen met een zwemtraining, kijk dan niet alleen bij het activiteitenrooster van het plaatselijk zwembad, maar ook bij de mogelijkheden van een zwemvereniging.

 

 

Particuliere zwemscholen

Particuliere zwemscholen bieden soms wel recreatief zwemmen aan, maar zwemmen voor je gezondheid is hier vaak niet mogelijk. Aangezien de meeste zwemscholen zijn opgericht door (kleine) ondernemers, zijn de mogelijkheden vaak erg beperkt.

Het zwemwater wordt dan ook vaak gehuurd van van hotels, vakantieparken, fitnesscentrum’s, revalidatiecentrum’s en ziekenhuizen; en zijn te klein om grote zwemafstanden mee te overbruggen. Binnen zwemscholen zul je vaker activiteiten tegenkomen als zwemlessen en aquasporten.

 

 

Buitenlocaties

Wanneer het lekker weer is, kun je natuurlijk ook in de frisse buitenlucht gaan zwemmen. Zo gaat menig persoon bij een hoge temperatuur regelmatig afkoelen in de vele meren, plassen en kanalen die in Nederland te vinden zijn. 

Maar er zijn nog meer mogelijkheden! Want in ons land kun je nog vele leuke buitenbaden vinden die voor zowel jong als oud geschikt zijn. Hier is het toezicht wat beter, kun je bij de horeca een versnapering halen en zijn er vaak verschillende speelattributen (zoals een duikplank, glijbaan en speelmaterialen) om de kinderen bezig te houden.

Gedurende de lockdowns is in 2021 het open water zwemmen steeds populairder geworden. Een steeds groter wordende groep open water zwemmers trotseert de kou om zo aan de gezondheid te werken.

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!