Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Wedstrijdzwemmer

Three male swimmers doing free style in different swimming lanes

De wedstrijdzwemmer

Wanneer er op televisie een zwemtoernooi als EK, WK of de Olympische spelen wordt uitgezonden, raken veel mensen in de ban van de zwemsport.

Opeens wordt het veel drukker in het zwembad en lijkt het wel alsof iedereen zichzelf wil gaan ontwikkelen tot een echte wedstrijdzwemmer. Helaas verdwijnen deze goede voornemens vaak net zo snel als ze gekomen zijn.

Maar er zijn ook zwemmers die echt met wedstrijden of zwemgroepen meedoen en hier zeer frequent en zeer intensief mee bezig zijn.

Want ze willen tijdens de wedstrijden immers hun tegenstanders aftroeven en daarbij natuurlijk de snelste zwemtijd halen. En dit is dan ook de echte wedstrijdzwemmer: de zwemmer die competitief te werk gaat en bij elke wedstrijd het uiterste uit zichzelf probeert te halen.

Kenmerken

Alhoewel het wedstrijdzwemmen door verschillende leeftijden kan worden beoefend, is dit maar beperkt het geval. Want net als bij andere (top)sporten krijgen mensen naarmate ze ouder worden andere prioriteiten.

Men gaat studeren, krijgt een drukke baan of gaat zich richten op het gezinsleven. Hierdoor is er vaak weinig tijd om intensief en op vastgestelde tijden te trainen, waardoor de motivatie om door te zetten langzaam verdwijnt. Deze zwemmers gaan meestal op eigen houtje verder of kiezen een andere sport als waterpolo.

Het grotendeel van de wedstrijdzwemmers is dan ook onder de 30 jaar. Er is voor de meeste van hen immers voldoende tijd om zich te richten op de intensieve zwemtrainingen, waardoor ze meer resultaat bij de wedstrijden behalen.

Tips voor de gezondheid

Aangezien wedstrijdzwemmers al zeer intensief met hun sport bezig zijn, doen ze veel voor hun gezondheid. Alle vorderingen die ze extra kunnen maken, zoals het doen van krachttraining, zijn op een hoog (sport) niveau.

Hierdoor is het belangrijk om dit onder deskundige begeleiding te doen. Want het zou immers zonde zijn als de wedstrijdzwemmer verkeerd zou trainen en hierdoor in resultaten achteruit gaat.

Naar een hoger niveau

Het hoogste zwemniveau is de topsport. Er wordt op wereldwijd niveau met wedstrijden meegedaan, waarbij het behalen van een olympische medaille de grootste verdienste is. Maar dit geldt uiteraard wel voor de allerbeste wedstrijdzwemmers.

De rest kan zich namelijk ook altijd verder ontwikkelen door de zwemslagen, de keerpunten en de zwemtijd verder te verbeteren. En hier kan een ervaren zwemtrainer hen verder bij helpen.

Voor meer informatie over het wedstrijdzwemmen kun je het beste een kijkje nemen op de website van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Voor de gevorderde zwemmer of de zwemkampioen is het moeilijker om de vaardigheden met het zwemmen verder te verbeteren. Allereerst kun je de bekende zwemslagen verder verbeteren of perfectioneren, en misschien zelfs nog nieuwe zwemslagen als de vlinderslag of samengestelde rugslag aanleren. Maar ook kun je jezelf richten op de keerpunten, zwemtijden of verhoging van de gevoelstemperatuur.

Komen tot het niveau van een zwemkampioen kun je hélemaal zelf door gebruik te maken van onze speciale zwemproducten. Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo word je steeds beter in de verschillende zwemslagen, leer je over de anatomie en fysiologie van het lichaam en krijg je extra (droge) oefening om jouw zwemniveau verder te verhogen.

Materialen voor de wedstrijdzwemmer

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!