Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Wedstrijdzwemmer

De wedstrijdzwemmer (zwemkampioenen)

Zwemmen voor wedstrijdzwemmersWanneer er op televisie een zwemtoernooi als EK, WK of de Olympische spelen wordt uitgezonden, raken veel mensen in de ban van de zwemsport. Opeens wordt het veel drukker in het zwembad en lijkt het wel alsof iedereen zichzelf wil gaan ontwikkelen tot een echte wedstrijdzwemmer. Helaas verdwijnen deze goede voornemens vaak net zo snel als ze gekomen zijn.

Maar er zijn ook zwemmers die echt met wedstrijden of zwemgroepen meedoen en hier zeer frequent en zeer intensief mee bezig zijn. Want ze willen tijdens de wedstrijden immers hun tegenstanders aftroeven en daarbij natuurlijk de snelste zwemtijd halen. En dit is dan ook de echte wedstrijdzwemmer: de zwemmer die competitief te werk gaat en bij elke wedstrijd het uiterste uit zichzelf probeert te halen.

 

 

Kenmerken

Alhoewel het wedstrijdzwemmen door verschillende leeftijden kan worden beoefend, is dit maar beperkt het geval. Want net als bij andere (top)sporten krijgen mensen naarmate ze ouder worden andere prioriteiten. Men gaat studeren, krijgt een drukke baan of gaat zich richten op het gezinsleven. Hierdoor is er vaak weinig tijd om intensief en op vastgestelde tijden te trainen, waardoor de motivatie om door te zetten langzaam verdwijnt. Deze zwemmers gaan meestal op eigen houtje verder of kiezen een andere sport als waterpolo.

Het grotendeel van de wedstrijdzwemmers is dan ook onder de 30 jaar. Er is voor de meeste van hen immers voldoende tijd om zich te richten op de intensieve zwemtrainingen, waardoor ze meer resultaat bij de wedstrijden behalen.

 

 

Tips voor de gezondheid

Aangezien wedstrijdzwemmers al zeer intensief met hun sport bezig zijn, doen ze veel voor hun gezondheid. Alle vorderingen die ze extra kunnen maken, zoals krachtraining, zijn op een hoog (sport) niveau. Hierdoor is het belangrijk om dit onder deskundige begeleiding te doen. Want het zou immers zonde zijn als de wedstrijdzwemmer verkeerd zou trainen en hierdoor in resultaten achteruit gaat.

 

 

Naar een hoger niveau

Het hoogste zwemniveau is de topsport. Er wordt op wereldwijd niveau met wedstrijden meegedaan, waarbij het behalen van een olympische medaille de grootste verdienste is. Maar dit geldt uiteraard wel voor de allerbeste wedstrijdzwemmers. De rest kan zich namelijk ook altijd verder ontwikkelen door de zwemslagen, de keerpunten en de zwemtijd verder te verbeteren. En hier kan een ervaren zwemtrainer hen verder bij helpen.

 Voor meer informatie over het wedstrijdzwemmen kunt u het beste een kijkje nemen op de website van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Voor de gevorderde zwemmer of de zwemkampioen is het moeilijker om de vaardigheden met het zwemmen verder te verbeteren. Allereerst kunt u de bekende zwemslagen verder verbeteren of perfectioneren, en misschien zelfs nog nieuwe zwemslagen als de vlinderslag of samengestelde rugslag aanleren. Maar ook kunt zich richten op de keerpunten, zwemtijden of verhoging van de gevoelstemperatuur.

Komen tot het niveau van een zwemkampioen kunt u hélemaal zelf door gebruik te maken van onze speciale zwemproducten. Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo wordt u steeds beter in de verschillende zwemslagen, leert u over de anatomie en fysiologie van het lichaam en krijgt u extra (droge) oefening om uw zwemniveau verder te verhogen.

Ga alvast goed van start met ons E-book

Je download 'm helemaal gratis!

Gaan zwemmen is niet zo moeilijk! Maar vorderingen behalen en behouden meestal wel. Want de meeste zwemmers doen maar wat en daarmee ga je niet de resultaten krijgen die je graag zou willen. Maar als je weet wat je doet, komen die resultaten wel sneller dichterbij. En wij helpen je hier natuurlijk graag bij!

Met veel ervaring in de wereld van het zwemmen, bieden we je de hulp die je wellicht nodig hebt. Wil jij ook gratis het het e-book ‘20 tips om prettiger en effectiever te zwemmen‘ downloaden? schrijf je dan snel in! Want dan heb je de eerste stap al gezet!

Je voornaam:

Je email:

 

* Je ontvangt dan onze wekelijks onze supertips in je mailbox. Zo ga je fantastisch van start met je sport, voeding en leefstijldoelen!

Naar top