Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Verleerde zwemmer

De verleerde zwemmer

Het zwemmen verleerdVeel Nederlanders hebben in het verleden wel hun zwemdiploma’s gehaald, maar zijn nauwelijks meer in het zwembad te vinden. En dat is zonde… Want het is nu eenmaal zo dat, wanneer men niet gaat zwemmen, de geleerde vaardigheden ook weer voor een groot deel kunnen verdwijnen. En aangezien u hierdoor niet meer zwemveilig bent, kunnen er gevaarlijke situaties in, op en rondom water ontstaan.

Gelukkig hoeft u niet helemaal opnieuw te leren zwemmen. Want doordat u in het verleden over een langere periode zwemlessen heeft gevolgd, zijn deze vaardigheden goed in uw systeem gezet. U weet nog wel hoe u de zwemslagen moet uitvoeren, maar komt nauwelijks meer vooruit in het water. De opgebouwde stuwkracht van vroeger (het efficiënt afzetten tegen het water) is dan ook grotendeels bij u verdwenen. U zult deze dus weer moeten opbouwen.

 

 

Kenmerken samengevat

De verleerde zwemmer is zichzelf waarschijnlijk al eens tegengekomen. Want misschien heeft u op vakantie of tijdens het vrij zwemmen met uw (klein) kinderen gemerkt dat u niet meer zo goed kunt zwemmen als vroeger. En dit verlies van vaardigheden kan een verleerde zwemmer erg onzeker maken. Men wil wel weer goed kunnen zwemmen, maar weet niet precies hoe hij of zij dit op een veilige manier kan doen.

Een echte waterrat is dit type zwemmer niet echt. Men vindt het meestal maar een gedoe om naar het zwembad te gaan en daar tussen al die mensen te moeten zwemmen. Maar zwemveilig blijven vinden ze wel een belangrijk punt; want waterrijke plekken worden steeds meer vermeden en gaan zwemmen voor de ontspanning is er ook steeds minder bij. En daar wil deze zwemmer verandering in brengen, maar dan wel op een manier die bij hen past..

 

 

Tips voor het verbeteren van de gezondheid

Wanneer u uw gezondheid met zwemmen wilt verbeteren, hoeft u eigenlijk nergens op te letten. Want ‘efficiënt zwemmen’ betekent dat u met zo min mogelijk energie een zo groot mogelijke afstand kunt overbruggen. En aangezien de zwemslagen nog niet efficiënt worden uitgevoerd, zullen de af te leggen zwemafstanden erg zwaar aanvoelen. Hierdoor bent u dus niet alleen uw zwemvaardigheden aan het verbeteren, maar verbetert u ook nog eens uw conditie en verbrand daarbij een flink aantal calorieën. Dat is dus mooi meegenomen!

 

 

Naar een hoger niveau

Omdat de vaardigheden nog in uw systeem zitten, zult u waarschijnlijk vrij snel weer op het niveau van de gemiddelde zwemmer komen. Want u moet door veelvuldig te oefenen uw stuwkracht weer opbouwen, zodat het zwemmen u steeds gemakkelijker zal afgaan. En gaandeweg zult u merken dat u niet meer onderdoet voor de overige zwemmers om u heen.

Het behouden van uw motivatie kan wel voor problemen zorgen. Want aangezien u niet voor uw plezier zwemt is het wel belangrijk om uw vaardigheden regelmatig (minimaal 2x per week) te oefenen en dit enkele maanden vol te houden. Hierna kunt u de wekelijkse frequentie wat meer afbouwen en uw vaardigheden verder onderhouden. Maar weet dus wel waar u het voor doet… Want u wilt toch ook weer veilig met de boot weg kunnen, een leuke watersport beoefenen of kunnen zwemmen met uw (klein) kinderen?

Wilt u wel gaan zwemmen, maar heeft u momenteel niet voldoende vertrouwen in uw eigen kunnen? Dan is het aan te raden om  een aantal zwemlessen voor volwassenen te nemen. Zo kunt u het zwemmen weer onder begeleiding van een zweminstructeur op een veilige manier opbouwen. En misschien leert u zelfs iets nieuws!

Ga alvast goed van start met ons E-book

Je download 'm helemaal gratis!

Gaan zwemmen is niet zo moeilijk! Maar vorderingen behalen en behouden meestal wel. Want de meeste zwemmers doen maar wat en daarmee ga je niet de resultaten krijgen die je graag zou willen. Maar als je weet wat je doet, komen die resultaten wel sneller dichterbij. En wij helpen je hier natuurlijk graag bij!

Met veel ervaring in de wereld van het zwemmen, bieden we je de hulp die je wellicht nodig hebt. Wil jij ook gratis het het e-book ‘20 tips om prettiger en effectiever te zwemmen‘ downloaden? schrijf je dan snel in! Want dan heb je de eerste stap al gezet!

Je voornaam:

Je email:

 

* Je ontvangt dan onze wekelijks onze supertips in je mailbox. Zo ga je fantastisch van start met je sport, voeding en leefstijldoelen!

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

De verleerde zwemmer kan tijdens het zwemmen dus veel verbeteren en de zwemvaardigheid weer opbouwen. Zo leert u niet alleen uw zwemslagen verbeteren of perfectioneren, maar leert u ook nog eens nieuwe zwemslagen aan. En dan hebben we het nog niet eens over al het goeds dit voor uw gezondheid doet. Om weer zwemvaardig te worden kunt u het beste eens kijken bij het onderdeel Zwem-APK. Hierna kunt u uw zwemniveau verder uitbouwen.

Komen tot het niveau van een gemiddelde of gevorderde zwemmer kunt u hélemaal zelf door gebruik te maken van onze speciale zwemproducten. Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo leert u de verschillende zwemslagen op uw eigen manier aan en wordt u uiteindelijk een echte zwemkampioen!

Naar top