Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Verleerde zwemmer

Zwemveiligheid

De verleerde zwemmer

Veel Nederlanders hebben in het verleden wel hun zwemdiploma’s gehaald, maar zijn nauwelijks meer in het zwembad te vinden.

En dat is zonde… Want het is nu eenmaal zo dat, wanneer men niet gaat zwemmen, de geleerde vaardigheden ook weer voor een groot deel kunnen verdwijnen.

Aangezien je hierdoor niet meer zwemveilig bent, kunnen er gevaarlijke situaties in, op en rondom water ontstaan.

Gelukkig hoef je niet helemaal opnieuw te leren zwemmen! Want doordat je in het verleden over een langere periode zwemlessen heeft gevolgd, zijn deze vaardigheden goed in je systeem gezet.

Alleen weet je nog wel hoe je de zwemslagen moet uitvoeren, maar je komt nauwelijks meer vooruit in het water. De opgebouwde stuwkracht van vroeger (het efficiënt afzetten tegen het water) is dan ook grotendeels verdwenen.

Je zult deze dus weer moeten opbouwen. Al gaat dat gelukkig vrij snel!

Kenmerken samengevat

De verleerde zwemmer is zichzelf waarschijnlijk al eens tegengekomen. Want misschien heb je op vakantie of tijdens het vrij zwemmen met je (klein) kinderen gemerkt dat je niet meer zo goed kunt zwemmen als vroeger.

En dit verlies van vaardigheden kan een verleerde zwemmer erg onzeker maken. Men wil wel weer goed kunnen zwemmen, maar weet niet precies hoe hij of zij dit op een veilige manier kan doen.

Een echte waterrat is dit type zwemmer niet echt. Men vindt het meestal maar een gedoe om naar het zwembad te gaan en daar tussen al die mensen te moeten zwemmen.

Maar zwemveilig blijven vinden ze wel een belangrijk punt; want waterrijke plekken worden steeds meer vermeden en gaan zwemmen voor de ontspanning is er ook steeds minder bij.

En daar wil deze zwemmer verandering in brengen, maar dan wel op een manier die bij hem of haar past…

Leer zelf zwemmen via de academie

Tips voor het verbeteren van de gezondheid

Wanneer je jouw gezondheid met zwemmen wilt verbeteren, hoef je eigenlijk nergens op te letten. Want ‘efficiënt zwemmen’ betekent dat je met zo min mogelijk energie een zo groot mogelijke afstand kunt overbruggen.

En aangezien de zwemslagen nog niet efficiënt worden uitgevoerd, zullen de af te leggen zwemafstanden erg zwaar aanvoelen.

Hierdoor ben je dus niet alleen jouw zwemvaardigheden aan het verbeteren, maar verbeter je ook nog eens je conditie en verbrand daarbij een flink aantal calorieën. Die combinatie is dus mooi meegenomen!

Naar een hoger niveau

Omdat de vaardigheden nog in je systeem zitten, zul je waarschijnlijk vrij snel weer op het niveau van de gemiddelde zwemmer komen.

Want je moet door veelvuldig te oefenen je stuwkracht weer opbouwen, zodat het zwemmen je steeds gemakkelijker zal afgaan. En gaandeweg zul je merken dat je niet meer onderdoet voor de overige zwemmers om je heen.

Het behouden van je motivatie kan wel voor problemen zorgen. Want aangezien je niet voor je plezier zwemt, is het wel belangrijk om uw vaardigheden regelmatig (minimaal 2x per week) te oefenen en dit enkele maanden vol te houden.

Hierna kun je de wekelijkse frequentie wat meer afbouwen en je vaardigheden verder onderhouden. Maar weet dus wel waar je het allemaal voor doet

Want jij wilt toch ook weer veilig met de boot weg kunnen, een leuke watersport beoefenen of kunnen zwemmen met je (klein) kinderen?

Wil je wel gaan zwemmen, maar heb je momenteel niet voldoende vertrouwen in je eigen kunnen? Dan is het aan te raden om een aantal zwemlessen voor volwassenen te nemen.

Zo kun je het zwemmen weer onder begeleiding van een zweminstructeur op een veilige manier opbouwen. En misschien leer je zelfs nog iets nieuws!

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

De verleerde zwemmer kan tijdens het zwemmen dus veel verbeteren en de zwemvaardigheid weer opbouwen. Zo leert u niet alleen uw zwemslagen verbeteren of perfectioneren, maar leert u ook nog eens nieuwe zwemslagen aan. En dan hebben we het nog niet eens over al het goeds dit voor uw gezondheid doet. Om weer zwemvaardig te worden kunt u het beste eens kijken bij het onderdeel Zwem-APK. Hierna kunt u uw zwemniveau verder uitbouwen.

Komen tot het niveau van een gemiddelde of gevorderde zwemmer kunt u hélemaal zelf door gebruik te maken van onze speciale zwemproducten. Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo leert u de verschillende zwemslagen op uw eigen manier aan en wordt u uiteindelijk een echte zwemkampioen!

Materialen voor de verleerde zwemmer

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!