Te fanatieke zwemmer
Een harde schop onder water of een tirade waar je ‘u’ tegen zegt. Ook in zwembadland zijn er weleens ruzies en mensen te fanatiek met hun sport bezig. Het is op zich wel logisch dat iemand zo van het zwemmen geniet dat hij in een hoog tempo zijn of haar banen wil zwemmen.
Heel irritant kan het dan ook zijn dat, wanneer je stevig wilt doorzwemmen, er keuvelende zwemmers zijn die jouw weg blokkeren. En natuurlijk net als je lekker wilt knallen en wat sprintjes van plan bent te zwemmen.
Dus probeer je als fantatieke zwemmer hier toch langs te komen, wat door de smalle banen en de drukte nauwelijks mogelijk is. Een schop of botsing is dan onvermijdelijk.
Maar je bent natuurlijk niet alleen in het zwembad en je zult jezelf dan ook aan een aantal (ongeschreven) regels moeten houden. Zo zwemmen de mensen meestal zoveel mogelijk aan de rechterkant, worden rugslagen (vanwege de kans op botsingen) niet erg gewaardeerd en zul je jouw tempo een beetje moeten matigen.
Iedereen heeft namelijk evenveel voor het zwemkaartje heeft betaald en dus alle recht om ook hun baantjes te trekken. Gelukkig proberen de meeste zwembaden wel extra rekening te houden met de verschillende niveau’s van alle bezoekers.
Op drukke momenten worden vaak aparte banen gereserveerd voor de gevorderde zwemmers. In deze ‘snelle banen’ zijn trage zwemmers niet welkom en kun je dus lekker doorzwemmen. Tegelijkertijd kan het ook zo zijn je uit een langzame baan wordt gestuurd als je de (snelle) borstcrawl zwemt.
Beginners die te fanatiek zwemmen
Net als bij elke sport, heb je bij zwemmen ook mensen die heel fanatiek aan de slag gaan. Op zich is dit geen probleem, mits je maar trainingservaring hebt en je anderen hier niet mee stoort.
Beginners die te fanatiek van start gaan zullen dit vrij snel gaan merken. Waarschijnlijk staat er binnen een paar minuten een badmeester voor hun neus die vraagt of ze wat rustiger aan willen doen. Daarnaast gaan ze het fanatieke trainen snel aan hun lichaam merken.
Pijn in de schouders, nek of knieën kunnen zich vrij snel aandienen en hen doen te besluiten om toch (tijdelijk) te stoppen. Er wordt dus geen rekening gehouden met het eigen niveau en de belastbaarheid. En als je bijvoorbeeld wekelijks aan hardlopen doet, maar geen ervaring hebt met zwemmen, zul je deze sport echt moeten opbouwen.
Bouw dus je training op en wanneer er pijn of kramp optreedt, zul je wat rustiger aan moeten doen. Je lichaam geeft namelijk een sein en het is dan ook verstandig om hiernaar te luisteren. Twijfel je wat het probleem is, dan kun je dit na het zwemmen bespreken met de badmeester of even langs de huisarts gaan.
Wat kan de fanatieke zwemmer doen?
Zoveel mensen en zoveel wensen…. Het banen zwemmen kent nu eenmaal een gevarieerde doelgroep die in verschillende tempo’s zwemt. En al zwembaden dit echt proberen om het ordelijk te laten verlopen, zo is dit altijd mogelijk.
Belangrijk voor de fanatieke zwemmer is om een beetje begrip te hebben voor de anderen. Jij hebt immers al jaren ervaring met zwemmen en hebt de vaardigheden om je volledig uit te leven in het water. En gefrustreerd raken door anderen zal je zwemervaring echt niet verbeteren.
Probeer dus naar andere mogelijkheden te zoeken zodat je wel lekker kunt doorzwemmen. Dit kan bijvoorbeeld in de avonduren, want overdag heb je veel meer met een tragere doelgroep te maken. Laat je hierin vooral adviseren door het zwembadpersoneel. Zij kennen de rustige momenten.
Daarnaast kun je er ook eens over nadenken om met een groepsles mee te doen. Hierbij kun je denken aan een borstcrawlcursus of een les conditie zwemmen. En wat veel mensen niet weten is dat ze ook kunnen zwemmen bij een zwemvereniging. Hier kan de fanatieke zwemmer zich waarschijnlijk heerlijk bij uitleven.
Wellicht interessant voor jou
Of je nu met een aquasporten wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen; wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!
Materialen voor te fanatieke zwemmer
Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.
Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!