Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Open water zwemmer

Man gaat in wetsuit zwemmen

De open water zwemmer

Veel mensen zijn het water niet in te krijgen of het duurt een tijdje voordat ze aan de kou gewend zijn. Maar dan hebben we het wel over water in het verwarmde (buiten) zwembad.

Er zijn ook mensen die gek zijn op kou of zichzelf hierin willen trainen. Niet voor niets doen steeds meer mensen aan koude training om verschillende redenen. Zo wil de ene persoon zijn gezondheid verbeteren en is de ander geïnspireerd geraakt door de methode van Wim Hof.

Het sporten in koud water is de afgelopen jaren dan ook ontzettend populair geworden. Vanwege corona moesten de zwembaden lange periodes sluiten en tegen een echte zwemmer kun je niet zeggen dat er niet meer gezwommen kan worden.

Een prachtig alternatief is het dus om open water zwemmer te worden. Want niet alleen kan je dan toch blijven zwemmen, je wordt ook nog eens dood gegooid met alle positieve effecten die het voor de gezondheid. En dus begon tijdens de coronapandemie het aantal open water zwemmers flink te groeien.

Kenmerken van deze zwemmer

Open water zwemmer zijn meestal geen watjes, want dan heb je toch echt de verkeerde sport gekozen. Maar het kan wel zijn dat ‘gewone’ zwemmers zichzelf willen trainen in het omgaan met kou. Wim Hof heeft de afgelopen jaren niet voor niets zoveel aanhangers voor zijn methodes erbij gekregen.

Dit type zwemmer houdt dus van kou of vind de uitdaging van dit soort koude training fantastisch. Maar er zal dus wel getraind moeten worden en de ene persoon doet dit vaker dan de ander.

Daarnaast is natuurlijk ook het doel belangrijk: ga je zwemmen in open water als recreant of doe je mee met een wedstrijd?Je zult begrijpen dat je voor wedstrijden meer specifiek moet trainen dan je een aantal keer per jaar naar buiten gaat om te zwemmen.

Bepaalde kenmerken zijn dus moeilijk aan de open water zwemmer toe te delen. Want het is een zwemsport die steeds populairder word en een gevarieerd publiek die deze beoefend. Uiteraard kun je er wel van uitgaan dat dit type zwemmer de belangrijkste zwemslagen als schoolslag, rugslag, borst- en rugcrawl beheerst.

Maar zelfs dit is geen vast gegeven, want zelfs de gemiddelde zwemmers kunnen een uitstapje maken naar open water. Hoe ze van daaruit verder gaan en zich ontwikkelen is voor iedereen weer persoonlijk.

Tips voor het verbeteren van de gezondheid

Zwemmen is een fantastische manier om aan je gezondheid te werken. Met deze sport gebruik je veel spieren, maar dan wel op een gevarieerde manier. Mits je natuurlijk wel de verschillende zwemslagen met elkaar afwisselt, zodat je niet te eentonig zwemt.

Voor de open water zwemmer is dat wel een dingetje… Want je zal in meren, plassen en kanalen niet uitgebreid de vlinderslag of rugcrawl zwemmen en je mist dus de variatie in de training. Vaak wordt er gekozen voor de schoolslag of borstcrawl en houdt de zwemmer deze slag een geruime tijd vol.

Om deze eenzijdige bewegingen tegen te gaan, kun je natuurlijk een extra dag in het (overdekte) zwembad trainen. Iets wat de meeste open water zwemmers waarschijnlijk al doen; want de omstandigheden om zwemslagen te verbeteren zijn daar gewoon beter.

Gelukkig ben je met het open water zwemmen natuurlijk wel aan het zwemmen en doet daarmee veel voor de gezondheid. Neem voor al die voordelen nog eens een kijken op zwemmen voor je gezondheid.

Naast de voordelen van het zwemmen, train je als open water zwemmer meestal in de natuur, waardoor je hersenen het sein ‘veilig’ krijgen. En dat is weer een handige manier om stress te verminderen.

Het zwemmen in het koude water levert volgens onderzoeken nog veel meer voordelen op voor jouw gezondheid. Het is goed voor hart- en bloedvaten, je immuunsysteem en kalmeert je zenuwstelsel.

Welke gezondheidseffecten de open water zwemmer nog meer allemaal cadeau krijgt, lees je op de speciale pagina over het zwemmen in open water.

Naar een hoger niveau

Natuurlijk kan ook de open water zwemmer naar een hoger niveau. Het ligt er alleen wel aan wat je huidige zwemniveau is. Want welke zwemslagen kun je allemaal? Hoe lang zijn je zwemtrainingen? En hoe vaak per week zwem je nu al?

Bovenstaande antwoorden zijn de FITT-factoren en bepalen hoe je training eruit ziet. Door deze factoren aan te passen kan de open water zwemmer dus al naar een hoger niveau komen. Trainen met zwemschema’s is een handige manier om steeds zwemvaardiger te worden.

Je kunt dus altijd het zwemmen verbeteren. Dit betekent effectiever gebruik maken van het water en zwemslagen langer vol houden. Maar train wel de slagen die je niet in open water gebruikt, want het zou zonde als je deze andere spieren niet traint.

Zwemmen in open water is echt wel iets aparts. Want in onze huidige maatschappij douchen we lekker warm en zijn onze zwembaden verwarmd. Het zwemmen in koud water moet je dus echt opbouwen. Hoe dit je alvast kunt oefenen, laten we je zien in het artikel over open water zwemmen.

Als je niet zo gek bent op kou, maar de uitdaging wel wilt aangaan, kun je aan koudetraining gaan doen. Je doucht bijvoorbeeld eerst 1 minuut warm en daarna 10 seconden koud. Zo kun je als aankomend open water zwemmer alvast een begin maken met de overstap naar koud water.

Materialen open water zwemmen

Ook al vind je de kou misschien heerlijk, het belangrijkste is dat je jezelf warm blijft houden. Hiervoor kun je een wetsuit gebruiken die speciaal voor open water zwemmen is. Want de normale (surf) wetsuits beperken je beweging, waardoor je jouw zwemslagen niet lekker meer kunt zwemmen.

Tijdens het zwemmen is het voor de veiligheid van groot belang dat je een opblaasbare boei meeneemt. Daarnaast is een zwembrilletje en eventueel een badmuts op te doen; het zwemt zo namelijk een stuk fijner.

Na afloop wil je natuurlijk maar 1 ding en dat is warmte. Vergeet dus niet een warme badjas of poncho mee te nemen, zodat je direct opgewarmd kan worden.

Aandachtspunten voor de open water zwemmer:

De open water zwemmer zal veel meer voorbereidingen moeten treffen dan de andere type zwemmers. Zo is bij het zwemmen in water de temperatuur ontzettend belangrijk, want kouder dan 16 graden moet dit niet zijn. Daarnaast moet je rekening houden met het weer en de waterkwaliteit van de plek waar je gaat zwemmen.

Warm blijven is van groot belang, want onderkoeling is misschien wel de grootste vijand voor de open water zwemmer. Gebruik een speciaal wetsuit voor open water en doe een goede warming up. En ontzettend belangrijk: bouw het zwemmen in koud water echt op!

Even 5 minuten zwemmen klinkt nutteloos, maar dit kan al loodzwaar aanvoelen. Je lichaam reageert nu eenmaal anders dan wanneer je het verwarmde wedstrijdbad in stapt. Begin met 5 minuten bouw dit dus langzaam op.

Zwemmen is nooit zonder risico en verdrinking kan altijd mogelijk zijn. Ga dus nooit alleen zwemmen en neem een buddy mee! Daarnaast is een opblaasbare zwemboei zeker een aanrader wanneer je in de problemen dreigt te komen.

Handig voor de open water zwemmer

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!