Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Gevorderde zwemmer

Zwemmen voor gevorderde zwemmers

De gevorderde zwemmer

Zwemmen is voor sommige mensen de ideale sport om aan de gezondheid te werken. Deze gevorderde zwemmers kennen de weg in het zwembad maar al te goed en zijn ze hier vaak al vele jaren te vinden.

Ze weten dan ook op welke (rustige) tijdstippen ze het beste kunnen zwemmen, welke materialen ze kunnen gebruiken en wanneer ze gebruik kunnen maken van de ‘snelle baan’.

Deze ervaren zwemmers zijn niet alleen te vinden bij het banen zwemmen, maar vaak ook bij de conditie- of trimzwemgroepen.

Want hier kunnen ze flink doorzwemmen, hebben ze contact met zwemmers van hetzelfde niveau en kunnen ze ook nog eens hun vaardigheden verbeteren door de tips van de instructeur.

Kenmerken

De gevorderde zwemmer heeft inmiddels veel zwemervaring opgedaan. Al jarenlang wordt er 2 á 3 keer per week gezwommen, waarbij er een breed scala aan zwemvaardigheden in het systeem is gezet.

En vaak is er in het verleden aan wedstrijdzwemmen gedaan, waardoor zwemmen een onderdeel van hun leven is geworden. Meestal is dat ook wel te zien aan de vorming van het lichaam.

Want met een rechte sterke houding en de bredere schouders, is het verschil tussen de gemiddelde en gevorderde zwemmer duidelijk te zien.

Tips voor het verbeteren van de gezondheid

Dit type zwemmer moet meer moeite doen om de gezondheid te verbeteren dan de ‘mindere zwemmers’. Want het lichaam went op den duur aan bepaalde bewegingen, waardoor het bereiken van nieuwe resultaten steeds iets moeilijker wordt.

Het lichaam wordt niet meer uit balans gebracht als je constant hetzelfde blijft doen. Je moet je lichaam dus blijven uitdagen om te kunnen groeien!

Natuurlijk doet je door het zwemmen genoeg voor jouw gezondheid, maar om deze verder te verbeteren moet je efficiënter gaan trainen.

Je kunt bijvoorbeeld nieuwe zwemslagen of keerpunten aanleren, werken met andere trainingsschema of door extra materialen te gebruiken. Hierdoor ga je het lichaam weer uitdagen. Meer hierover vindt je bij het onderdeel ‘meer resultaat behalen’.

Naar een hoger niveau

Om het niveau van de wedstrijdzwemmer te bereiken hoeft de gevorderde zwemmer eigenlijk alleen een competitief element aan de training te te voegen. Dus of wedstrijden gaan zwemmen met andere bezoekers of je zwemtijden steeds verder te verbeteren.

Ook is het mogelijk om je op te geven bij een zwemvereniging. Want onder begeleiding van een ervaren zwemtrainer (dus geen zweminstructeur) kan je alsnog grote sprongen maken.

Heb je geen zin om competitief te gaan zwemmen, maar wil je wel jezelf blijven ontwikkelen dan zijn er ook andere mogelijkheden. Want natuurlijk zijn er ook bij de gevorderde zwemmers grote verschillen in het zwemniveau.

Waar de ene persoon nog de vlinderslag of samengestelde rugslag kan aanleren, kan de ander zich gaan richten op keerpunten en/of de startduik. Daarnaast zijn er ook nog vele onbekende zwemslagen die extra variatie aan je training kunnen geven.

Ook kan de vergevorderde zwemmer de zwemsnelheid vergroten, de afstand uitbreiden of de rustpauzes steeds meer verkleinen. Het zwemmen kan zelfs uitgebreid worden met krachttraining, zodat het lichaam nog sterker wordt en dit verder tot uiting kan komen bij het zwemmen.

Ook voor de gevorderde sporten zijn er dus voldoende mogelijkheden om een hoger niveau te bereiken…

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Voor de gevorderde zwemmer is het moeilijker om de vaardigheden met het zwemmen verder te verbeteren. Allereerst kun je de bekende zwemslagen verder verbeteren of perfectioneren, en misschien zelfs nog nieuwe zwemslagen als de vlinderslag of samengestelde rugslag aanleren. Maar ook kun je jezelf richten op de keerpunten, zwemtijden of verhoging van de gevoelstemperatuur.

Komen tot het niveau van een zwemkampioen kun je hélemaal zelf door gebruik te maken van onze speciale zwemproducten. Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo wordt je steeds beter in de verschillende zwemslagen, leer je over de anatomie en fysiologie van het lichaam en krijg je extra (droge) oefening om je zwemniveau verder te verhogen.

Materialen voor de gevorderde zwemmer

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!