Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Gevorderde zwemmer

De gevorderde zwemmer

Zwemmen voor gevorderde zwemmersZwemmen is voor sommige mensen de ideale sport om aan de gezondheid te werken. Deze gevorderde zwemmers kennen de weg in het zwembad maar al te goed en zijn ze hier vaak al vele jaren te vinden. Ze weten dan ook op welke (rustige) tijdstippen ze het beste kunnen zwemmen, welke materialen ze kunnen gebruiken en wanneer ze gebruik kunnen maken van de ‘snelle baan’.

Deze ervaren zwemmers zijn niet alleen te vinden bij het banen zwemmen, maar vaak ook bij de conditie- of trimzwemgroepen. Want hier kunnen ze flink doorzwemmen, hebben ze contact met zwemmers van hetzelfde niveau en kunnen ze ook nog eens hun vaardigheden verbeteren door de tips van de instructeur.

 

 

Kenmerken

De gevorderde zwemmer heeft inmiddels veel zwemervaring opgedaan. Al jarenlang wordt er 2 á 3 keer per week gezwommen, waarbij er een breed scala aan zwemvaardigheden in het systeem is gezet. En vaak is er in het verleden aan wedstrijdzwemmen gedaan, waardoor zwemmen een onderdeel van hun leven is geworden. Meestal is dat ook wel te zien aan de vorming van het lichaam. Want met een rechte sterke houding en de bredere schouders, is het verschil tussen de gemiddelde en gevorderde zwemmer duidelijk te zien.

 

 

Tips voor het verbeteren van de gezondheid

Dit type zwemmer moet meer moeite doen om de gezondheid te verbeteren dan de ‘mindere zwemmers’. Want het lichaam went op den duur aan bepaalde bewegingen, waardoor het bereiken van nieuwe resultaten steeds iets moeilijker wordt. Het lichaam wordt niet meer uit balans gebracht als u constant hetzelfde blijft doen. U moet uw lichaam dus blijven uitdagen!

Natuurlijk doet u door het zwemmen genoeg voor uw gezondheid, maar om deze verder te verbeteren moet u efficiënter gaan trainen. U kunt bijvoorbeeld nieuwe zwemslagen of keerpunten aanleren, werken met andere trainingsschema of door extra materialen te gebruiken. Hierdoor gaat u het lichaam weer uitdagen. Meer hierover vindt u bij het onderdeel ‘meer resultaat behalen’.

 

 

Naar een hoger niveau

Om het niveau van de wedstrijdzwemmer te bereiken hoeft de gevorderde zwemmer eigenlijk alleen een competitief element aan de training te te voegen. Dus of wedstrijden gaan zwemmen met andere bezoekers of uw zwemtijden steeds verder te verbeteren. Ook is het mogelijk om u op te geven bij een zwemvereniging. Want onder begeleiding van een ervaren zwemtrainer (dus geen zweminstructeur) kan u alsnog grote sprongen maken.

Heeft u geen zin om competitief te gaan zwemmen, maar wilt u wel uzelf blijven ontwikkelen dan zijn er ook andere mogelijkheden. Want natuurlijk zijn er ook bij de gevorderde zwemmers grote verschillen in het zwemniveau. Waar de ene persoon nog de vlinderslag of samengestelde rugslag kan aanleren, kan de ander zich gaan richten op keerpunten en/of de startduik. Daarnaast zijn er ook nog vele onbekende zwemslagen die extra variatie aan uw training kunnen geven.

Ook kan de vergevorderde zwemmer de zwemsnelheid vergroten, de afstand uitbreiden of de rustpauzes steeds meer verkleinen. Het zwemmen kan zelfs uitgebreid worden met krachttraining, zodat het lichaam nog sterker wordt en dit verder tot uiting kan komen bij het zwemmen. Ook voor de gevorderde sporten zijn er dus voldoende mogelijkheden om een hoger niveau te bereiken.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Voor de gevorderde zwemmer is het moeilijker om de vaardigheden met het zwemmen verder te verbeteren. Allereerst kunt u de bekende zwemslagen verder verbeteren of perfectioneren, en misschien zelfs nog nieuwe zwemslagen als de vlinderslag of samengestelde rugslag aanleren. Maar ook kunt zich richten op de keerpunten, zwemtijden of verhoging van de gevoelstemperatuur.

Komen tot het niveau van een zwemkampioen kunt u hélemaal zelf door gebruik te maken van onze speciale zwemproducten. Denk hierbij aan onze zwemschema’s, e-books of met de Sportbibliotheek. Zo wordt u steeds beter in de verschillende zwemslagen, leert u over de anatomie en fysiologie van het lichaam en krijgt u extra (droge) oefening om uw zwemniveau verder te verhogen.

Ga alvast goed van start met ons E-book

Je download 'm helemaal gratis!

Gaan zwemmen is niet zo moeilijk! Maar vorderingen behalen en behouden meestal wel. Want de meeste zwemmers doen maar wat en daarmee ga je niet de resultaten krijgen die je graag zou willen. Maar als je weet wat je doet, komen die resultaten wel sneller dichterbij. En wij helpen je hier natuurlijk graag bij!

Met veel ervaring in de wereld van het zwemmen, bieden we je de hulp die je wellicht nodig hebt. Wil jij ook gratis het het e-book ‘20 tips om prettiger en effectiever te zwemmen‘ downloaden? schrijf je dan snel in! Want dan heb je de eerste stap al gezet!

Je voornaam:

Je email:

 

* Je ontvangt dan onze wekelijks onze supertips in je mailbox. Zo ga je fantastisch van start met je sport, voeding en leefstijldoelen!

Naar top