Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Type zwemmers

Vrouw drijft in het water

Type zwemmers

Wat voor type zwemmer ben jij?

Zoals er vele verschillende mensen zijn, zo zijn er ook verschillende zwemmers met ieder hun eigen persoonlijke doelen.

Want niet iedereen zwemt om af te vallen of aan hun conditie te werken. Zo vinden sommige mensen zwemmen gewoon gezellig, terwijl anderen zichzelf niet meer vertrouwen in het water en voor de vakantie het zwemmen weer willen opbouwen.

Al deze verschillende zwemmers hebben natuurlijk ook allemaal hun eigen niveau.

Want zo zwemt de ene persoon al jarenlang wekelijks meerdere baantjes, terwijl de andere toch echt iets aan de gezondheid wilt gaan doen en hiervoor gaat banen zwemmen. Met verschil in doelen en motieven zijn er dus verschillende type zwemmers

Zwemmen op het eigen niveau

Veilig sporten betekent dat ieder op zijn of haar eigen niveau moet gaan sporten. Want zo kan het lichaam wennen aan de nieuwe belasting en kan er stap voor stap steeds meer vooruitgang worden geboekt.

In de praktijk blijken mensen helaas niet het juiste niveau van zichzelf in te kunnen schatten. Ze komen bijvoorbeeld meedoen met een zwemtraining en merken na 10 minuten dat het aantal banen borstcrawl wel erg veel is.

En dat terwijl je wekelijks jouw baantjes komt zwemmen, maar eigenlijk nog nooit een borstcrawl hebt gedaan.

Probeer dus op een eerlijk manier je eigen niveau in te schatten. Het geeft niet als je niet goed meer kunt zwemmen en iedereen je inhaalt… Want je doet het immers voor jezelf.

En het is nu eenmaal zo dat wanneer je regelmatig gaat zwemmen je ook steeds beter wordt. Oefening baart kunst!

En juist met zwemmen kun je kleine stapjes maken die je én naar een hoger niveau brengen én ook nog eens veel voor je gezondheid doen.

Verschillende soorten zwemmers

Bij het inschatten van je zwemniveau kun je onderstaand lijstje gebruiken. Door op de link te klikken krijg je meer informatie over het type zwemmer, de bijbehorende vaardigheden en de mogelijkheden die je naar een hoger niveau brengen. We bespreken de: 

 

♦  Beginnende zwemmer

♦  Verleerde zwemmer

♦  Gemiddelde zwemmer

♦  Gevorderde zwemmer

♦  Wedstrijdzwemmer

♦  Te fanatieke zwemmer

♦  Open water zwemmer

Steeds een stapje hoger

Zoals het best veel tijd heeft gekost om te leren zwemmen (er wordt gemiddeld 1 jaar over het A-diploma gedaan), zo zal het ook enige tijd duren om op een volgend niveau te komen.

Want de zwemafstanden moeten worden vergroot en de bekende zwemslagen worden steeds verder verfijnd. Daarnaast leer je nieuwe vaardigheden aan, zoals het maken van keerpunten en aanleren van nieuwe slagen als de Vlinderslag en Samengestelde rugslag.

Hoeveel tijd het bereiken van een volgend niveau kost, is moeilijk in te schatten. Want het is immers afhankelijk van de frequentie (hoe vaak per week ga je zwemmen?) en van je eigen instelling.

Maar wanneer je doelgericht aan de slag gaat, zul je vrij snel de resultaten opmerken. Zo kun je het zwemmen steeds langer volhouden, ga je met elke slag sneller door het water heen en wordt je opeens niet meer ingehaald.

En misschien ben je inmiddels zover dat je allerlei nieuwe zwemslagen wilt gaan aanleren.

Wil je beter leren zwemmen, neem dan je tijd en ga doelgericht aan de slag. Want zo kom je niet steeds een stapje hoger, maar doe je ook nog eens erg veel voor jouw gezondheid.

Leer zelf zwemmen via de academie

Wil je leren zwemmen?

Ben je geïnspireerd geraakt door de verschillende type zwemmers, maar heb je om wat voor reden dan ook nog geen ervaring met zwemmen; dan is het een geweldig moment om te leren zwemmen.

Want zo wordt je niet alleen zwemveiliger in, op en rondom water, maar doe je ook nog eens veel voor je gezondheid.

Voor het leren zwemmen heeft EerlijkSportAdvies een apart specialisme opgericht: De Zwemlesspecialist!
Kijk voor meer informatie over zwemles en (leren) zwemmen op www.zwemlesspecialist.nl.

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport![