Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Type zwemmers

Type zwemmers

type zwemmersZoals er vele verschillende mensen zijn, zo zijn er ook verschillende zwemmers met ieder hun eigen persoonlijke doelen. Want niet iedereen zwemt om af te vallen of aan hun conditie te werken. Zo vinden sommige mensen zwemmen gewoon gezellig, terwijl anderen zichzelf niet meer vertrouwen in het water en voor de vakantie het zwemmen weer willen opbouwen.

Al deze verschillende zwemmers hebben natuurlijk ook allemaal hun eigen niveau. Want zo zwemt de ene persoon al jarenlang wekelijks meerdere baantjes, terwijl de andere toch echt iets aan de gezondheid wilt gaan doen en hiervoor gaat banen zwemmen. Met verschil in doelen en motieven zijn er dus verschillende type zwemmers

 

 

Zwemmen op het eigen niveau

Veilig sporten betekent dat ieder op zijn of haar eigen niveau moet gaan sporten. Want zo kan het lichaam wennen aan de nieuwe belasting en kan er stap voor stap steeds meer vooruitgang worden geboekt.
In de praktijk blijken mensen helaas niet het juiste niveau van zichzelf in te kunnen schatten. Ze komen bijvoorbeeld meedoen met een zwemtraining en merken na 10 minuten dat het aantal banen borstcrawl wel erg veel is. En dat terwijl u wekelijks uw baantjes komt zwemmen, maar eigenlijk nog nooit een borstcrawl heeft gedaan.

Probeer dus op een eerlijk manier uw eigen niveau in te schatten. Het geeft niet als u niet goed meer kunt zwemmen en iedereen u inhaalt; want u doet het immers voor uzelf. En het is nu eenmaal zo dat wanneer u regelmatig gaat zwemmen u ook steeds beter wordt. En juist met zwemmen kunt u kleine stapjes maken die u én naar een hoger niveau brengen én ook nog eens veel voor uw gezondheid doen.

 

 

Verschillende soorten zwemmers

Bij het inschatten van uw niveau kunt u onderstaand lijstje gebruiken. Door op de link te klikken krijgt u meer informatie over het type zwemmer, de bijbehorende vaardigheden en de mogelijkheden die u naar een hoger niveau brengen. We bespreken de:

♦  Beginnende zwemmer

♦  Verleerde zwemmer

♦  Gemiddelde zwemmer

♦  Gevorderde zwemmer

♦  Wedstrijdzwemmer

 

 

Steeds een stapje hoger

Zoals het best veel tijd heeft gekost om te leren zwemmen (er wordt gemiddeld 1 jaar over het A-diploma gedaan), zo zal het ook enige tijd duren om op een volgend niveau te komen. Want de zwemafstanden moeten worden vergroot en de bekende zwemslagen worden steeds verder verfijnd. Daarnaast leert u nieuwe vaardigheden aan,  zoals het maken van keerpunten en aanleren van nieuwe slagen als de Vlinderslag en Samengestelde rugslag.

Hoeveel tijd het bereiken van een volgend niveau kost, is moeilijk in te schatten. Want het is immers afhankelijk van de frequentie (hoe vaak per week gaat u zwemmen?) en van uw eigen instelling. Maar wanneer u doelgericht aan de slag gaat, zult u vrij snel de resultaten opmerken. Zo kunt u het zwemmen steeds langer volhouden, gaat u met elke slag sneller door het water heen en wordt u opeens niet meer ingehaald. En misschien bent u inmiddels zover dat u nieuwe zwemslagen wilt gaan aanleren.

Wilt u beter leren zwemmen, neem dan dus uw tijd en ga doelgericht aan de slag. Want zo komt u niet steeds een stapje hoger te komen, maar doet u ook nog eens erg veel voor uw gezondheid.

 

 

Wilt u leren zwemmen?

Bent u geïnspireerd geraakt door de verschillende type zwemmers, maar heeft u om wat voor reden dan ook nog geen ervaring met zwemmen; dan is het een geweldig moment om te leren zwemmen. Want zo wordt u niet alleen zwemveiliger in, op en rondom water, maar doet u ook nog eens veel voor uw gezondheid.

Voor het leren zwemmen heeft EerlijkSportAdvies een apart specialisme opgericht: De Zwemlesspecialist!
Kijk voor meer informatie over zwemles en (leren) zwemmen op www.zwemlesspecialist.nl.

 

Naar top