Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwemmen met materialen

Man zwemt vlinderslag

Zwemmen met materialen

Train gevarieerd en effectief met zwemmaterialen

Er zijn talloze materialen die speciaal ontwikkeld zijn voor de zwemlessen en het zwemmen. Deze zijn vaak gemaakt van een bepaald soort schuim, waardoor ze niet gaat rotten of roesten en daarnaast over handige eigenschappen beschikken.

De meeste materialen blijven niet alleen maar drijven, ze bezitten vaak ook extra drijfvermogen. En dat is weer handig om optimaal gebruik te maken van het water…

Het zwemmen met materialen maakt deze sport niet alleen maar leuker, maar zorgt ook voor extra weerstand. Daarmee bedoelen we dat de zwemmer meer moeite moet doen om een beweging uit te voeren.

Daarbij kan er ook veel specifieker getraind worden. Want door bepaalde materialen te gebruiken kan het accent bijvoorbeeld op het trainen van de armen of de benen worden gelegd.

Zwemmaterialen

De meeste materialen kun je in bijna alle gevallen gemakkelijk op internet bestellen. Welke materialen dit zijn, lichten we graag toe:

Flexibeam
De flexibeam wordt niet alleen veel bij de zwemlessen en de verschillende aquasporten gebruikt; ook bij het zwemmen kan dit een handig hulpmiddel zijn. Want door de grote omvang en het grote drijfvermogen van deze buis, kunnen oefeningen een stuk zwaarder worden gemaakt.

Zo kan men met lange armen deze buis voor zich houden en zich richten op het maken van een beenslag. Maar de flexibeam kan ook onder de oksels worden gehouden, waarna de zwemmer helemaal rechtop probeert te zwemmen met de schoolslag. Zo moeten de arm-, schouders en borstspieren hard werken om vooruit te komen.

Zwemplankje
Het zwemplank is gemaakt van PE Foam en is erg geliefd bij de gevorderde zwemmers. Zo wordt het plankje losjes in de handen vastgehouden en zorgt het voor balans bij het trainen van de benen. Maar het kan ook gebruikt worden om lekker op te hangen en juist voor meer disbalans te zorgen. Hierdoor moeten niet alleen de benen harder werken, maar ook de kleinere spieren die de balans weer willen herstellen.

Pull-Buoy
De Pull-Buoy word vooral door de gevorderde zwemmers gebruikt om het accent op de verschillende armslagen te leggen. Deze drijver wordt namelijk tussen de onder- of bovenbenen geplaatst, zodat het onderlichaam omhoog komt. Hierdoor blijft het lichaam horizontaal, zakken de benen niet en kan er volledig worden geconcentreerd op het maken van de armslag.

Handschoenen en aqua boxing gloves

Deze materialen zien er verschillend uit, maar dienen wel hetzelfde doel. Want beide zorgen niet alleen voor extra weerstand en maken een zwembeweging zwaarder; ze zorgen er ook nog eens voor dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van het water.

Hierdoor ligt de zwemsnelheid hoger en kan men flink meer meters maken. Daarbij zijn ze ook nog eens handig om bepaalde fasen van een armbeweging te verbeteren. Want als je eerst door hebt hoe je hiermee het beste het water pakt, des te makkelijker zal het zonder materialen uit te voeren zijn.

Zwembril
Het zwembrilletje is voor de meeste zwemmers een belangrijk hulpmiddel. Zeker voor degene die veel zwemslagen met hun gezicht in het water uitvoeren. Want het verminderd niet alleen irritaties aan de ogen, maar zorgt ook voor een goed zicht onder water. En dit is weer handig om botsingen te voorkomen of wanneer er een keerpunt moet worden gemaakt.

Snorkel
De snorkel wordt niet alleen gebruikt door ervaren diepzee duikers of professionele snorkelaars, maar ook door gewone zwemmers. Het is namelijk erg prettig als je gewoon door kunt zwemmen zonder constant adem te hoeven halen.

Zwemflippers
De zwemvliezen worden vooral door volwassenen gebuikt bij het zwemmen met een hoge snelheid, het duiken met perslucht of het snorkelen. Ook kinderen kunnen ze tijdens de zwemles gebruiken om de borst- en rugcrawl benen te oefenen.

Zwemflippers
De zwemvliezen worden vooral door volwassenen gebuikt bij het zwemmen met een hoge snelheid, het duiken met perslucht of het snorkelen. Ook kinderen kunnen ze tijdens de zwemles gebruiken om de borst- en rugcrawl benen te oefenen.

aqua boxing gloves

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!