Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwemmen met FITT-factoren

Zwemmen en FITT-factoren

Zwemmen met een doelIedereen die meer resultaat met sporten wilt halen, zal zich aan bepaalde regels moeten houden. En dit zijn niet de regels die we gezamenlijk hebben afgesproken, maar degene die door wetenschappelijk onderzoek hun nut hebben bewezen. Want het lichaam werkt nu eenmaal op een bepaalde manier en daar kunt u dus gebruik van maken.

Zo is zwemmen een ideale sport voor het behalen van verschillende doelen. Het kan namelijk zijn dat u graag wilt afvallen of aan uw conditie wilt werken, maar ook dat u stress wilt gaan verminderen. Met zwemmen is dit allemaal mogelijk; mits de basis van het sporten goed is. Want u wilt natuurlijk wel dat u (veel) resultaat boekt met uw goedbedoelde sportmomenten. En door allereerst de FITT-factoren op het zwemmen toe te passen is dit mogelijk!

 

 

Zwemmen met de FITT-factoren

Bij een sporttraining (ongeacht welke) moet u rekening houden met de zogenaamde FITT-factoren. Deze letters staan voor de volgende termen:

♦   Frequentie:  Hoe vaak per week gaat u sporten?

♦   Intensiteit:  Hoe zwaar traint u?

♦   Tijd:    Hoe lang duurt de training?

♦   Type training:  Welke sport gaat u beoefenen? Hoe ziet uw training eruit?

 

Door het opstellen van korte en lange termijn doelen denkt u alvast na over het gewenste resultaat. Maar de weg ernaar toe is dan nog vrij vaag. Want hoe vaak en hoe lang gaat u zwemmen? En met welke intensiteit?
Hier kunnen de FITT-factoren u bij van dienst zijn. U vult namelijk per letter een antwoord in en probeert zich hier de komende maand(en) aan te houden. Natuurlijk kan dit in de loop der tijd veranderen, maar door het opnieuw invullen bent u hier wel bewust mee bezig.

Voor het zwemmen met als doel conditie opbouwen kunt u bijvoorbeeld het schema invullen:

♦   Frequentie:  Ik ga sowieso 2x per week sporten op maandag en donderdag. Wil ik een keer extra zwemmen, dan gebruik ik hiervoor de woensdag.

♦   Intensiteit:  Ik probeer de eerste maand 30 banen (á 25 meter) te zwemmen. Hiervoor doe ik 10 banen op een hoge intensiteit (gevoelcijfer 8) en de rest iets rustiger (gevoelcijfer 7). De maand erna verhoog ik de intensiteit.

♦   Tijd: De eerste maand probeer ik 45 minuten achter elkaar te zwemmen. Dit doe ik na mijn werk van 17.00 tot 17.45 uur.

♦   Type training:  In eerste instantie richt ik me op het zwemmen van 30 banen in 45 minuten. Lukt dit, dan ga ik gebruik maken van interval. Ik zwem 2 banen normaal en 1 baan snel.

 

 

Het zwemmen zwaarder maken

Om het zwemmen zwaarder te maken kunt u de FITT-factoren dus aanpassen. De beste manier om extra resultaat te behalen is om meer te gaan bewegen. De frequentie gaat dus omhoog. Maar u kunt het zwemmen natuurlijk ook zwaarder maken door de tijd te verlengen of de intensiteit omhoog te gooien. U zwemt dan bijvoorbeeld de intensievere slagen als borstcrawl of vlinderslag.

Probeer dus regelmatig even te kijken naar de FITT-factoren en deze indien nodig aan te passen. Zo blijft u de juiste weg bewandelen richting uw doelen en komt het gewenste resultaat steeds meer in zicht.

Naar top