Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwemmen met FITT-factoren

Klaar om te gaan zwemmen

Zwemmen met de FITT-factoren

Hoe ziet jouw zwemtraining eruit?

Iedereen die meer resultaat met sporten wilt halen, zal zich aan bepaalde regels moeten houden.

En dit zijn niet de regels die we gezamenlijk hebben afgesproken, maar degene die door wetenschappelijk onderzoek hun nut hebben bewezen. Want het lichaam werkt nu eenmaal op een bepaalde manier en daar kun jij dus gebruik van maken.

Zo is zwemmen een ideale sport voor het behalen van verschillende doelen. Het kan namelijk zijn dat je graag wilt afvallen of aan je conditie wilt werken, maar ook dat je stress wilt gaan verminderen.

Met zwemmen is dit allemaal mogelijk; mits de basis van het sporten goed is! Want je wilt natuurlijk wel dat je (veel) resultaat boekt met je goedbedoelde sportmomenten. En door allereerst de FITT-factoren op het zwemmen toe te passen is dit mogelijk!

Zwemmen met de FITT-factoren

Bij een sporttraining (ongeacht welke) moet je rekening houden met de zogenaamde FITT-factoren. Deze letters staan voor de volgende termen:

♦   Frequentie:  Hoe vaak per week ga je sporten?

♦   Intensiteit:  Hoe zwaar train je?

♦   Tijd:    Hoe lang duurt de training?

♦   Type training:  Welke sport ga je beoefenen? Hoe ziet je training eruit?

 

Door het opstellen van korte en lange termijn doelen denk je alvast na over het gewenste resultaat. Maar de weg ernaar toe is dan nog vrij vaag.

Want hoe vaak en hoe lang ga je zwemmen? En met welke intensiteit?

Hier kunnen de FITT-factoren je bij van dienst zijn. Je vult namelijk per letter een antwoord in en probeert jezelf hier de komende maand(en) aan te houden. Natuurlijk kan dit in de loop der tijd veranderen, maar door het opnieuw invullen ben je hier wel bewust mee bezig.

Voor het zwemmen met als doel conditie opbouwen kun je bijvoorbeeld het schema invullen:

♦   Frequentie:  Ik ga sowieso 2x per week sporten op maandag en donderdag. Wil ik een keer extra zwemmen, dan gebruik ik hiervoor de woensdag.

♦   Intensiteit:  Ik probeer de eerste maand 30 banen (á 25 meter) te zwemmen. Hiervoor doe ik 10 banen op een hoge intensiteit (gevoelcijfer 8) en de rest iets rustiger (gevoelcijfer 7). De maand erna verhoog ik de intensiteit.

♦   Tijd: De eerste maand probeer ik 45 minuten achter elkaar te zwemmen. Dit doe ik na mijn werk van 17.00 tot 17.45 uur.

♦   Type training:  In eerste instantie richt ik me op het zwemmen van 30 banen in 45 minuten. Lukt dit, dan ga ik gebruik maken van interval. Ik zwem 2 banen normaal en 1 baan snel.

Het zwemmen zwaarder maken

Om het zwemmen zwaarder te maken kun je de FITT-factoren dus aanpassen. De beste manier om extra resultaat te behalen is om meer te gaan bewegen. De frequentie gaat dus omhoog.

Maar je kunt het zwemmen natuurlijk ook zwaarder maken door de tijd te verlengen of de intensiteit omhoog te gooien. Je zwemt dan bijvoorbeeld de intensievere slagen als borstcrawl of vlinderslag.

Probeer dus regelmatig even te kijken naar de FITT-factoren en deze indien nodig aan te passen. Zo blijf je de juiste weg bewandelen richting je doelen en komt het gewenste resultaat steeds meer in zicht.

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!