Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Valkuilen

Valkuilen als je wilt zwemmen

Valkuilen bij het zwemmen

Trap niet in deze veelvoorkomende valkuilen

Wanneer je wilt gaan zwemmen, kun je gebruik maken van de eerdere ervaringen van andere sporters. Want menig zwemmer komt na enkele weken of maanden bepaalde valkuilen tegen, met elk hun eigen effect.

En aangezien jij nu de volgende bent die met zwemmen gaat starten, of hier al even mee bezig bent, hoef je natuurlijk niet het wiel opnieuw uit te vinden.

Maak dus gebruik van de ervaringen van andere zwemmers en houdt vooraf alvast rekening met bekende valkuilen die je kunt gaan tegenkomen.

Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer deze problemen zich aandienen en kun je vooraf al bepalen hoe je wilt gaan handelen. En door deze tegenslagen geen kans te geven, voorkom je teleurstellingen en zorg je ervoor dat je (op de lange termijn) meer resultaat behaald.

Op een verkeerd tijdstip gaan zwemmen

Het grootste frustratiemoment tijdens het zwemmen is toch wel de drukte. Want met al die mensen om je heen kun je niet echt lekker doorzwemmen, wat uiteindelijk zorgt voor flink wat irritaties.

En na een aantal keer achter een paar slome mensen gezwommen te hebben, is de frustratie vaak zo groot dat je de volgende keer gewoon niet meer komt.

Voordat je gaat beginnen, of in de beginfase van het zwemtraject, moet je dus rekening houden met deze bekende valkuil.

Om dit te voorkomen kun je dus het beste even contact opnemen met het zwembad over de rustige tijden. Want vaak is het op bepaalde dagen en in de zogenaamde daluren rustiger en kun je lekker jouw trainingsschema afwerken.

Heeft het zwembad alleen maar drukke tijdstippen, kijk dan eens bij een ander zwembad in de buurt. Misschien moet je 10 minuten langer rijden, maar het zal zeker de moeite waard zijn.

Droge huid

Water en de verschillende chemicaliën in het zwembad kunnen je huid in sterke mate uitdrogen. Je huid voelt dan na het zwemmen zeer droog en trekkerig aan en het enige wat je wilt is krabben. Maar dit laatste is natuurlijk niet goed, want het zorgt ervoor dat u uiteindelijk de huid kapot krabt.

Voorkom uitdroging dus door voor en na afloop van het zwemmen goed te douchen. Zo spoel je vuiligheid van je huid af, waardoor de prikkelende stoffen zich niet meer in de huid nestelen. Smeer jezelf daarnaast ook regelmatig in met hydraterende créme, om de huid gezond en elastisch te houden.

Blijf je last houden van een droge of geïrriteerde huid, dan kan het best zijn dat je allergisch bent voor de gebruikte stoffen (vooral chloor) in het water. In dit geval kun je smeren wat je wilt, maar dit zal weinig uithalen.

Beter is dan om te zoeken naar een zwembad waarbij er gebruik wordt gemaakt van zout-elektrolyse en er nauwelijks chloor in het water zit. Heeft het allemaal geen effect, dan kunt je in de zomerperiode wel gaan zwemmen in buitenwateren; maar hiertussen beter een andere sport zoeken.

Want uiteindelijk moet je toch een levenlang bewegen op een prettige manier. En misschien moet je dus even zoeken naar de sportmogelijkheden die het beste bij jouw situatie passen.

Negatieve ervaringen

Een valkuil die menig persoon heeft meegemaakt zijn de negatieve ervaringen in het zwembad. En dit kunnen uiteenlopende ervaringen zijn, zoals onbeschoft personeel, vieze kleedruimtes, maar bijvoorbeeld ook het hoofd stoten, een trap krijgen of regelmatig last krijgen van kramp.

Wat de reden ook is…. Het kan er soms voor zorgen dat je hierdoor echt geen zin meer hebt om te gaan zwemmen.

Negatieve ervaringen met betrekking tot de sportaccommodatie kun je natuurlijk bij het management aankaarten; maar als er geen verbeteringen komen kun je beter een ander zwembad zoeken.

Maar je hoofd tegen de kant stoten of door kramp moeite hebben om weer op de kant te komen, kunnen ook op een bepaalde manier voor angst zorgen.

Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om niet aan deze nieuwe angst toe te geven. Want door deze uit de weg te gaan, wordt de angst alleen maar groter en durf je uiteindelijk helemaal het water niet meer in. Nooit meer!

Probeer je negatieve ervaring dus actief op te lossen, ook al gaat dat met kleine stapjes. Want zo wordt het zwemmen weer leuk en daar gaat het uiteindelijk om!

Je motivatie

Het belangrijkste om je goede voornemens na te streven is het behouden van een goede motivatie en de juiste focus. Want zou je na enkele weken of maanden weer stoppen met zwemmen, dan zullen alle gemaakte vorderingen op den duur ook weer verdwijnen.

Waarschijnlijk val je dan snel terug in je oude gedragspatronen, waarbij je liever op de bank hangt, zondigt met voeding of weer een stressvol leven gaat leiden.

Een goede motivatie is dus ontzettend belangrijk. Zo zal iemand die de motivatie hoog weet te houden, met veel plezier blijven zwemmen en steeds een stapje verder richting een gezond leven gaan.

Want uiteindelijk is het de bedoeling om een levenlang te bewegen, zodat je de kans op ziektes verminderd, stress geen kans geeft, overgewicht tegengaat en je beter in je vel blijft zitten.

En dit is niet een proces van een paar maandjes zwemmen, maar vraagt om een levenlang investeren in jouw gezondheid. Daarom is het zo belangrijk dat zwemmen echt bij je past of dat je dit afwisselt met andere sporten.

Probeer je motivatie dus hoog te houden en voorkom dat stressfactoren (het niet behalen van doelen, tijdsdruk, zeurende familieleden etc.) invloed hebben op jouw goede voornemens. Soms is het even doorzetten, maar je weet inmiddels waar je het voor doet en welke resultaten je met eerdere pogingen heeft al behaald.

Wet verminderde meeropbrengst

Bij de eerdere artikelen over de 4 pijlers en de FITT-factoren hebben we al gesproken over verschillende trainingsregels, waarmee je meer resultaat kunt behalen. Maar na enkele maanden een mooie resultaten geboekt te hebben, lijkt het opeens alsof je geen vooruitgang meer boekt.

Gebeurt dit, dan spreken we over de wet van de verminderde meeropbrengst. En of je nu wilt of niet, elke serieuze zwemmer gaat tegen deze wet aanlopen.

Dit stopmoment kan je erg demotiveren; maar bedenk dat dit een natuurlijk proces is en een signaal om jouw zwemschema aan te gaan passen.

Want nu je lichaam eenmaal gewend is aan de bewegingen die je hebt itgevoerd, kunt u variatie toepassen om deze weer uit te dagen. Je kunt dus nieuwe slagen zwemmen (die in het begin erg zwaar aanvoelen), werken met materialen of gebruik maken van de interval-methode.

Hierbij zwemt je bijvoorbeeld 2 banen erg snel en 1 baan weer rustig. En natuurlijk kun je als variatie ook één van de aquasporten afwisselen met het zwemmen. Door dit nieuwe trainingsschema daag je jouw lichaam weer uit en zul je weer nieuwe resultaten gaan behalen.

 

 

Er zijn nog meer bekende valkuilen waar je vooraf al rekening mee kunt houden. Zo kan verandering eng zijn, is er de sociale omgeving die invloed hebben op je motivatie en is er veel marketingmanipulatie in verschillende media. Deze andere valkuilen worden verder besproken bij het onderdeel aquasporten.

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!