Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Trainingsregels

Vrouw in het zwembad

Algemene trainingsregels bij het zwemmen

Weten wat je doet zorgt voor betere zwemresultaten

Meer resultaat behalen lukt het beste wanneer je weet wat je doet en hierbij zorgvuldig te werk gaat. Zo heb je inmiddels jouw persoonlijke doelen opgesteld en de FITT-factoren voor de komende tijd bepaald.

Maar nu is het zaak om het bedachte ook in de praktijk uit te gaan voeren; en dat is niet altijd even gemakkelijk!

Maar lukt het even niet of lijkt het teveel om allemaal mee bezig te zijn, maak jezelf dan vooral niet druk! Want we spreken hier over het behalen van meer resultaat, en dat is vooral belangrijk wanneer je al wat langer bezig bent.

In het begin zul je namelijk al veel resultaat behalen door gewoon regelmatig te gaan zwemmen. Mits je dit natuurlijk wel braaf blijft doen en niet steeds meer gaat spijbelen.

En wil je toch meer resultaat behalen gebruik dan de algemene trainingsregels.

Zwemmen met de algemene trainingsregels

Net als bij elke sport, zijn er ook bij het zwemmen bepaalde regels die voor extra resultaat zorgen. Door hier rekening mee te houden zul je jouw lichaam op een effectieve manier trainen en betere resultaten behalen. We bespreken:

 

Specificiteit: Als je beter in een sport wilt worden zul je gerichter moeten trainen. Voor beginnende sporters is deze regel misschien nog niet zo interessant; maar wil je beter worden in je huidige sport dan zul je wel rekening moeten houden met deze trainingsregel. Wat je oefent en blijft verzwaren, dat train je.

Wil je dus de zwemslagen verbeteren, dan moet je vooral hier mee bezig zijn. Maar het verbeteren van de conditie vraagt weer om een andere specificiteit. Want hierbij moet je vooral de intensiteit hoog houden en het hart en de longen flink laten werken.

 

Progressiviteit: Het lichaam raakt aan de intensiteit van de training gewend en zal naar verloop van tijd steeds minder uit balans worden gebracht. Hierdoor hoeft het lichaam dus niet te groeien en zul je ook minder vooruitgang boeken.

Blijf dus letten op je mate van inspanning en zorg dat je na afloop, niet nog een keer dezelfde training kunt uitvoeren. Belangrijk is dat je steeds zwaarder gaat trainen en zo resultaat blijft behalen. Gelukkig kun je, door jezelf de tijd te geven, de verzwaarde training ook steeds beter handelen.

 

Geleidelijkheid: Wanneer je in het begin gelijk op volle toeren gaat trainen, bestaat de kans dat je jezelf voorbij loopt. Je kunt dan last krijgen van pijntjes of blessures, waardoor je jouw goedbedoelde sportpogingen moet staken.

Bouw de zwaarte (de intensiteit) en het aantal keer sporten per week (de frequentie) geleidelijk op en geef jezelf en je lichaam de tijd om aan deze nieuwe belasting te wennen.

 

Variatie: we hebben het al vaker besproken en dit is dan ook een belangrijke valkuil die je kunt tegenkomen: Je lichaam went aan een bepaalde training en zal dus steeds minder gaan groeien.

Belangrijk is om het lichaam uit balans te brengen en te dwingen om te gaan herstellen. Een oefening of zwemslag die je niet kent en loodzwaar aanvoelt is dus een goede oefening om in jouw sport te integreren. Aan deze nieuwe beweging is het lichaam dus niet gewend en het is dus een uitstekend middel om mee te variëren. Hou in je achterhoofd dat je na 6-8 weken gewend bent aan een beweging. Dan is het tijd om nieuwe bewegingen te gaan uitvoeren en dit wederom na 6-8 weken te wijzigen.

 

Vermoeidheid: Na een training moet je altijd vermoeid zijn... Je hebt jezelf goed afgepeigerd en bent niet meer in staat dezelfde training nog een keer te kunnen uitvoeren. Het lijkt misschien vreemd, maar dit afgematte gevoel zorgt ervoor dat je lichaam zeer goed op de training reageert, zichzelf gaat herstellen en daardoor gaat groeien naar een betere versie.

Daarnaast zorgt het sporten voor de aanmaak van stoffen in de hersenen, welke je een goed gevoel geven.
Heb je het gevoel dat je toch niet het optimale uit je training hebt gehaald; zorg er dan voor dat je de volgende training een tandje erbij doet en je lichaam echt gaat uitdagen.

Wees in ieder geval wel trots dat je bent wezen sporten, leer hiervan en voel steeds beter aan of je te langzaam of juist te hard aan het sporten bent.

 

Continuïteit: Een belangrijke factor voor het behalen van (meer) resultaat is het langdurig volhouden van uw sporttraject. Want je kunt namelijk nog zoveel willen en hierbij hoge eisen aan jezelf stellen, maar je moet het sporten wel vol kunnen houden.

Iemand die een jaar lang 2x per week gaat sporten, bereikt veel meer dan iemand die zichzelf gek loopt te maken en binnen enkele weken of maanden weer stopt. Hierdoor is al het werk, de keren sporten en de geïnvesteerde moeite voor niets geweest. Hou het dus simpel en blijft gericht op je lange termijn doelen.

Gebruik vervangende doelen wanneer je een keer geen zin hebt om te sporten en blijf gericht op je nieuwe actieve leven. Heb geduld met het bereiken van resultaten (al gaat dit best snel), wees positief en blijf proberen als je eigenlijk wilt stoppen.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!