Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Tips bij het zwemmen

Vrouw gaat zwemmen

Tips bij het zwemmen

Handige zwemtips voor het beste resultaat

Wanneer je gaat zwemmen, wil je dit natuurlijk wel op een goede manier doen. Je bent immers aan het investeren in je gezondheid en je zwemvaardigheid, en het zou dan ook zonde zijn wanneer je maar wat aanmodderd.

Met de juiste trucjes, goede informatie en een gerichte aanpak, wordt zwemmen veel leuker en zul je nog meer gaan profiteren van de voordelen van sporten in het water.

Hoe je dit kunt doen, leggen wij uit met onze tips.

Onderhouden van de zwemvaardigheid

Ook al hebben de meeste mensen vroeger hun zwemdiploma’s behaald, de zwemveiligheid kan in de loop der jaren wel steeds minder worden. En zeker wanneer iemand al enige tijd niet heeft gezwommen, is dit goed op te merken.

Zo weet men de zwemslagen vaak nog wel, maar komt men nauwelijks meer vooruit in het water. Gaat deze persoon in open water zwemmen, dan zul je begrijpen dat de kans op verdrinking erg hoog is. De persoon kan zichzelf immers niet meer redden.

Gelukkig is hier wel iets aan te doen: de zwemveiligheid verbeteren kan simpelweg door veel te gaan zwemmen. Je zult hier in het begin waarschijnlijk veel moeite bij hebben, maar dit zal snel beter gaan.

Door te beginnen met korte afstanden, en tussendoor even uit te rusten, ben je het zwemmen weer aan het opbouwen. Gaandeweg zul je merken dat je met steeds minder moeite, een steeds grotere afstand kunt afleggen. Blijven zwemmen is dus zeer belangrijk.

Wil je dit liever onder gecontroleerde omstandigheden doen, neem dan een aantal zwemlessen voor volwassenen. Je krijgt dan les van een ervaren zweminstructeur en leert de juiste trucjes om weer op je oude zwemniveau te komen. Lees meer over zwemles en (leren) zwemmen op de website van de Zwemles specialist.

Tijdstip van het zwemmen

Het tijdstip waarop je gaat zwemmen kan erg belangrijk zijn wanneer je jouw gezondheid wilt verbeteren. Zo is het tijdens het banen zwemmen vaak erg druk en kun je meestal niet lekker doorzwemmen.

Maar dit is niet altijd het geval: zo is het vroeg in de ochtend of later op de avond vaak een stuk rustiger en kun je veel meer tempo maken.

Daarnaast is het ook mogelijk dat op sommige tijdstippen andere baden open zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruik maken van het instructiebad, waar je wel kunt staan en waar het water iets warmer is.

Welke tijdstippen handig voor je kunnen zijn, verschilt per persoon en per zwemlocatie. Je kunt hiervoor het beste informatie vragen aan de medewerkers van het zwembad. Deze kunnen je helpen met jouw vragen en de beste keuzes aan je voorleggen.

Doelstellingen behalen

Sporten zonder gerichte aanpak geeft meestal weinig resultaten. Het is dan ook verstandig om goed te bedenken wat je nu eigenlijk wilt gaan bereiken met je training.

Zo kun je met zwemmen de nodige kilo’s afvallen, maar ook jouw conditie in grote mate verbeteren. Voordeel hiervan is dat het afvaleffect of de verbeterde conditie, ook merkbaar zal zijn tijdens een training op het droge.

Andersom is dit minder het geval, en zal iemand met een goede conditie toch moeite kunnen hebben met zwemmen. Er rust immers meer druk van het water op het bovenlichaam, waardoor het hart en de longen harder moeten werken.

Maar met zwemmen kun je ook andere doelstellingen nastreven: Zo kun je meer spiermassa gaan opbouwen, wat je lichaamscontour zal verbeteren.

Ook zul je door te gaan zwemmen meer stress en afvalstoffen uit je lichaam verwijderen, waardoor je er gezonder uit gaat zien en je jezelf mentaal beter gaat voelen. Gevolg hiervan is een groter zelfvertrouwen en een beter lichaamsbeeld.

Heb je geen zin om met bovenstaande doelstellingen bezig te zijn, maar wil je gewoon gaan zwemmen; dan is de doelstelling algemeen welbevinden misschien meer geschikt voor jou. Bij deze doelstellingen gaat het niet om cijfers, maar sport men gewoon om zichzelf beter te voelen.

Een laatste doelstelling bij zwemmen is het verbeteren van de zwemvaardigheid en zwemveiligheid. Je wilt bijvoorbeeld zwemvaardiger worden omdat je met je kleinkinderen wilt kunnen zwemmen.


Lees meer informatie over het nastreven van de verschillende doelstellingen.

Relax na het zwemmen

Een zwembad biedt zoveel meer dan alleen maar zwemmen. Zo kun je meestal gebruik maken van extra voorzieningen als het bubbelbad, de stoomcabines of de zonnebank. Meer over relaxen lees je bij het onderdeel genieten na het zwemmen.

Drink voldoende

Wanneer je gaat sporten op het droge, zul je merken dat je meer gaat zweten. Je verliest vocht waardoor je lichaam minder goed gaat functioneren, je prestaties verminderen en je later op de dag een knallende hoofdpijn kunt krijgen. Op het droge merk je dit verlies van vocht, maar in het zwembad ligt dit toch net even wat anders.

Tijdens het zwemmen (of bewegen in het water) ben je namelijk ook aan het zweten. Doordat je wordt omringd door water zul je dit vochtverlies nauwelijks opmerken. Vaak begin je na je zwembadbezoek flink te zweten of krijg je last van hoofdpijn. Het is dus belangrijk om je vochtbalans op peil te houden!

Tijdens het zwemmen kun je dus het beste een flesje water meenemen. Deze zet je op de badrand, zodat je na een aantal banen of minuten, je vochtbalans weer kunt aanvullen. Zo hou je jouw vochtgehalte op peil en zul je minder last hebben van een gedeeltelijke uitdroging.

Maar ook na het sporten is het belangrijk om meer vocht tot je te nemen. De processen in het lichaam gaan na het sporten nog even door, en voldoende vocht zorgt ervoor dat je lichaam goed blijft functioneren.

Daarnaast worden de afvalstoffen – welke worden geproduceerd door de training – uit het lichaam verwijderd.

Wees niet te fanatiek

Je bent natuurlijk  niet alleen in het zwembad en je zult jezelf dan ook aan een aantal (ongeschreven) regels moeten houden. Zo zwemmen de mensen meestal zoveel mogelijk aan de rechterkant en worden rugslagen (vanwege de kans op botsingen) niet erg gewaardeerd.

En hoe vervelend het ook kan zijn wanneer je stevig wilt doorzwemmen, ook keuvelende huisvrouwen mogen hun banen zwemmen.

Maar andersom kunnen er ook irritaties ontstaan. Want er zijn ook te fanatieke zwemmers die met niemand rekening houden. Op een hoog tempo worden andere zwemmers bijna omver gezwommen of krijgen ze onder water een harde trap. Het fanatieke zwemmen dus ook niet erg wenselijk.

Aangezien iedereen evenveel voor het zwemkaartje heeft betaald, proberen de meeste zwembaden extra rekening te houden met de verschillende bezoekers.

Op drukke momenten worden vaak aparte banen gereserveerd voor de gevorderde zwemmers. In deze ‘snelle banen’ zijn trage zwemmers niet welkom en kun je dus lekker doorzwemmen.

Verdiep je in jouw (zwem)sport

Wanneer je met zwemmen bezig bent, zul je al vrij snel lichamelijke resultaten opmerken. Zo gaat het nemen van de trap makkelijker, slaap je misschien beter of kun je weer jouw favoriete broek aan.

Dit zijn leuke gevolgen van het sporten en kunnen je motivatie – het door blijven gaan met zwemmen hoog houden. Maar helaas zul je niet elke week de behaalde resultaten opmerken. En toch moet je jezelf dan gemotiveerd proberen te houden.

Om je motivatie hoog te kunnen blijven houden, kun je jezelf ook meer in deze sport gaan verdiepen. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe zwemslagen aanleren of jezelf verdiepen in bepaalde achtergrondinformatie.

Daarnaast kun jezelf natuurlijk ook motiveren door regelmatig met een zwemgroep (als conditie zwemmen) mee te doen of door zwemwedstrijden op tv te volgen.

Uiteindelijk moet dit er allemaal voor zorgen dat je gemotiveerd blijft en niet na enkele weken weer stopt met zwemmen. Zoals al eerder gezegd: een goede motivatie zorgt voor een levenlang zwemmen!

Probeer andere zwem- en aquasporten

Zwemmen is leuk en erg goed voor de gezondheid, maar kan soms ook erg eentonig worden. Wanneer je zwemmen saai gaat vinden, raden wij je aan om andere zwem- en aquasporten uit te proberen. Je kunt hierbij denken aan:

♦  Aquarobics

♦  Aquajogging

♦  Aquaspinning

♦  50+ trainingen

♦  Conditie zwemmen

♦  Borstcrawl zwemmen


Meer over bovenstaande sporten vind je bij het onderdeel Aquasporten
 

Ga alvast goed van start met ons E-book

Je download 'm helemaal gratis!

Gaan zwemmen is niet zo moeilijk! Maar vorderingen behalen en behouden meestal wel. Want de meeste zwemmers doen maar wat en daarmee ga je niet de resultaten krijgen die je graag zou willen. Maar als je weet wat je doet, komen die resultaten wel sneller dichterbij. En wij helpen je hier natuurlijk graag bij!

Met veel ervaring in de wereld van het zwemmen, bieden we je de hulp die je wellicht nodig hebt. Wil jij ook gratis het het e-book ‘20 tips om prettiger en effectiever te zwemmen‘ downloaden? schrijf je dan snel in! Want dan heb je de eerste stap al gezet!

Je voornaam:

Je email:

 

* Je ontvangt dan onze wekelijks onze supertips in je mailbox. Zo ga je fantastisch van start met je sport, voeding en leefstijldoelen!

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!