Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Ontspan na het zwemmen

Vrouw mediteert in zwembad

Ontspan na het zwemmen

Dat heb je verdiend na je zwemtraining

Door te gaan zwemmen doe je veel voor je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Zo wordt je lichaam steeds sterker en verbeter je de conditie; maar de spieren worden ook leniger en raken beter doorbloed. Spierpijn en blessures zullen hierdoor minder vaak voorkomen, zodat je jouw trainingen niet hoeft te onderbreken.

De zwem- en aquasporten zijn dan ook een weldaad voor de geest en laten het lichaam optimaal ontspannen. Want na het zwemmen kun je gaan genieten van de extra faciliteiten van de zwemaccommodatie, zoals het bubbelbad, de stoomcabines of de zonnebank.

Deze faciliteiten (behalve de zonnebank) worden al eeuwenlang gebruik ter verbetering van de gezondheid en het ontspannen van lichaam en geest. Ga dus genieten na het zwemmen en profiteer van de effecten van de volgende faciliteiten:

 

 

Turks stoombad

Deze zijn er in verschillende vormen en vooral in verschillende maten. Bij het ene zwembad is de toegang voor het stoombad voor elke klant gratis, bij andere baden betaal je een bedrag tussen de 0,50 – 1,50 euro. Deze laatste stoombaden worden stoomcabines genoemd en zijn kleiner. Ze zijn geschikt voor maximaal 2 personen zodat je een eigen stoomcabine hebt.

Aan de stoom wordt vaak een extra stofje als Lavendel toegevoegd om een ontspannend effect te verkrijgen. De  gevormde afvalstoffen, door je training of door het verwijderen van stress, worden door de opengezette huid uit het lichaam verwijderd.

 

 

Whirlpool

Deze kennen we onder de naam ‘bubbelbad’ en is vaak iets warmer dan de andere baden eromheen. De toegang is in bijna alle gevallen gratis, maar heeft als nadeel dat je niet alleen bent. De kans bestaat dat je aan het ontspannen bent met spelende kinderen naast je, of dat je zij aan zij zit met een niet al te fris persoon.

Wil men toch genieten van het bubbeleffect maar dan wel privé, dan is zijn de kruidenbaden misschien een geschiktere keus.

 

 

Kruidenbaden

De werking is in principe hetzelfde als bij een bubbelbad, echter wordt er bij het kruidenbad een bepaalde geur toegevoegd met een ontspannende werking.

Je betaalt meestal tussen de 0,50 en 1,50 euro en kunt dan tussen de 10 en 20 minuten genieten van je eigen bubbelbad, daarna loopt deze weer langzaam leeg.

 

 

Sfeerverlichting

Zwembaden hebben vaak hun onderwater verlichting aan staan wat een gezellige sfeer kan geven. De bezoeker kijkt niet meer in het felle licht, maar zwemt in een sfeervol verlichte bak met water. Vaak gebeurt dit wel wanneer het buiten donker is, anders gaat dit ten koste van de sfeer en kost het alleen maar energie.

 

 

Zonnebank

De afgelopen 10 jaar hebben deze machines’s een geweldige groei meegemaakt en zijn nu te vinden in 70 – 90% van de sportaccommodaties. De warmte laat het lichaam ontspannen waardoor de stress gaat afbouwen. Bovendien krijgt je, net als de echte zon, een flinke dosis energie.

Wel moet de zwemmer of Aquasporter oppassen met het combineren van hun activiteit met een zonnebank bezoek. Het water bevat chloor welke de huid kan uitdrogen, waardoor het lichaam sneller kan verbranden. Het is aan te raden om voor de activiteit te gaan zonnebanken, verstandiger is nog om dit op een andere dag te doen.

Let op: vanaf 2022 starten veel grote organisaties vanwege gezondheidsredenen met het verwijderen van de zonnebanken.

Ga alvast goed van start met ons E-book

Je download 'm helemaal gratis!

Gaan zwemmen is niet zo moeilijk! Maar vorderingen behalen en behouden meestal wel. Want de meeste zwemmers doen maar wat en daarmee ga je niet de resultaten krijgen die je graag zou willen. Maar als je weet wat je doet, komen die resultaten wel sneller dichterbij. En wij helpen je hier natuurlijk graag bij!

Met veel ervaring in de wereld van het zwemmen, bieden we je de hulp die je wellicht nodig hebt. Wil jij ook gratis het het e-book ‘20 tips om prettiger en effectiever te zwemmen‘ downloaden? schrijf je dan snel in! Want dan heb je de eerste stap al gezet!

Je voornaam:

Je email:

 

* Je ontvangt dan onze wekelijks onze supertips in je mailbox. Zo ga je fantastisch van start met je sport, voeding en leefstijldoelen!

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!