Zwemmen voor zwangeren
Voor en na de zwangerschap gaat er een heleboel veranderen. En niet alleen hoe je dag eruit gaat zien, maar ook de veranderingen die allemaal in je lichaam plaatsvinden.
Zo maakt je lichaam zich gedurende de zwangerschap klaar voor een optimale groei van jouw kindje en natuurlijk voor een gemakkelijke bevalling.
Na de bevalling zal je wereld er compleet anders uit zien… Want niet alleen ga je genieten van je kindje, maar ook je lichaam gaat ontzwangeren.
Je hebt immers een flinke inspanning moeten leveren, waardoor de balans van je lichaam verstoord is geraakt. En alhoewel het herstellen per persoon verschillend is, kunnen er meerdere maanden overheen gaan voordat je jezelf weer de oude voelt.
Veranderingen in het lichaam tijdens de zwangerschap
De prenatale (voor de zwangerschap) veranderingen in het lichaam worden voornamelijk veroorzaakt door hormonale invloeden.
Hierdoor ontspannen de banden rondom de gewrichten en de spieren, waardoor deze minder belastbaar zijn. Daarentegen komt er elke maand wel meer belasting (je kindje groeit immers als kool) bij.
Klachten als rugpijn, spierpijn en vermoeide voeten kunnen zich dan ook steeds meer aan gaan dienen.
Natuurlijk zijn er ook nog veel meer processen in het lichaam aan het veranderen. Want de bloeddruk kan toe-
Deze klachten zijn natuurlijk normaal, maar kunnen wel erg vervelend zijn. En ze zorgen er ook nog eens voor dat bewegen steeds moeilijker gaat, waardoor de zwangere vrouw bij inactiviteit zich steeds slechter voelt en in een vicieuze cirkel terecht komt.
Maar gelukkig kan bewegen de klachten grotendeels verminderen en vooral in het water zul je jezelf snel een stuk beter voelen.
Bewegen in het water
Meer bewegen kan wonderen doen voor de zwangere vrouw. Echter zijn sporten op het land vaak een grote belasting voor het lichaam, waardoor dit steeds onprettiger zal aanvoelen.
Bewegen in het water is hiervoor dan ook de ideale oplossing! Want het zorgt ervoor dat je jezelf heerlijk gewichtloos voelt en een keer niet het voltallige lichaamsgewicht moet meedragen.
Daarnaast zorgt het warme en golvende water voor een ontspannen gevoel in je spieren en gewrichten, waardoor je gemakkelijker kunt bewegen en geen spierpijn zult ervaren.
En naast deze ontspannende eigenschappen ben je ook nog eens je lichaam aan het trainen. Bewegen in het water is dus ideaal voor zwangeren!
Zwangerschapszwemmen
Een goede manier om te bewegen tijdens de zwangerschap is het zogenaamde zwangerschapszwemmen. Hierbij krijg je samen met andere zwangere vrouwen (en soms de mannen) les van een ervaren zweminstructeur of instructrice.
Met deze groep ga je op een verantwoorde manier werken aan jouw gezondheid, je ademhaling, houding en natuurlijk aan ontspanning. Uiteindelijk met als doel om gezonder richting de bevalling te komen.
Aangezien dit specialisme gaat over zwemmen en aquasport, verwijzen wij je voor meer informatie naar onze (andere) website van de Zwemles specialist. Lees dus snel verder over zwangerschapszwemmen.
Zwemmen voor zwangeren
Veel zwangere vrouwen vinden het heerlijk om te gaan zwemmen. Even niet dat grote gewicht meedragen, die pijn voelen en gewoon bewegen zonder belemmeringen; voor velen is zwemmen dus een uitkomst!
Maar alhoewel zwemmen erg geschikt is voor zwangeren, zo moet er wel op een aantal dingen worden gelet. Want vrouwen die problemen ervaren tijdens de zwangerschap moeten eerst overleggen met hun huisarts of verloskundige. Zo weten ze of ze op een veilige manier kunnen gaan sporten.
Eigenlijk gaat het bij het zwemmen vooral om te luisteren naar je eigen gevoel. Want ieder persoon is verschillend en kan weer andere klachten of beperkingen hebben. Maar over het algemeen kunnen de meeste zwangeren gewoon gaan zwemmen, mits ze dit wel voorzichtig doen.
Zo bestaat er door de gladde vloer natuurlijk altijd een kans op uitglijden en heb je als zwangere meer kans op kramp tijdens het zwemmen. En wanneer je wilt gaan zwemmen is het natuurlijk wel belangrijk om zwemveilig te zijn. Je moet wel kunnen zwemmen alvorens je het water in stapt.
Om vermoeidheid en verveling zo min mogelijk aanwezig te laten zijn, is het aan te raden om niet constant dezelfde zwemslag uit te voeren. Want met alleen het zwemmen van de schoolslag blijft je rug teveel hol staan, waardoor rugklachten juist kunnen verergeren.
Zwemmen op de rug kan dit voorkomen aangezien je in een horizontale houding ligt en je spieren hiermee ontlast worden. Wel moet erop gelet worden dat je, wanneer je jezelf niet goed voelt, weer rustig overeind komt.
Want het kindje kan soms drukken op een groot bloedvat (het zogenaamde V.C. Syndroom), waardoor men in rugligging sneller duizelig kan worden.
Tijdens het zwemmen moet je jezelf vooral prettig voelen en je richten op jouw ademhaling. Het is dan ook niet verstandig om je bezig te houden met het verbeteren van je zwemslagen. Zo kun je, wanneer je bijvoorbeeld de borstcrawl nog niet beheerst, dus beter een andere slag gaan zwemmen.
Daarnaast is het ook raadzaam om de beweginguitslagen niet al te groot te maken en vooral de schouder-
Aquasporten voor zwangeren
Alhoewel zwemmen erg prettig voor zwangeren, kan dit op den duur ook als saai worden beschouwd. Maar gelukkig zijn er meer mogelijkheden en je kunt altijd één van de aquasporten gaan proberen.
Want zo sport je nog steeds op een prettige manier, train je weer andere spieren en blijf je van de positieve eigenschappen van het water profiteren.
Aangezien er grote verschillen in aquasporten zijn, is het raadzaam om hier vooraf met de instructeur over te praten. Want deze kan je dan adviseren over het uitvoeren van bepaalde oefeningen en je een beetje in de gaten houden.
Maar net als bij zwemmen is ook bij het aquasporten de gouden tip: luister naar je eigen lichaam! En twijfel je of je mee kunt doen met een aquasport, neem dan vooraf contact op met je huisarts of verloskundige.
Algemene tips voor zwangeren
Om je zwangerschap prettiger te laten verlopen, kun je gebruik maken van de volgende tips:
Weet je niet of je met je zwangerschap mag sporten, neem dan altijd contact op jouw huisarts.
Warmte is altijd prettig voor je rug. Gebruik hot stones of een warmte kompress om de doorbloeding te verbeteren en de pijn te verminderen.
Bij het zwemmen moet je jezelf vooral richten op ontspanning en een goede ademhaling. Uiteindelijk moet je jezelf na het zwemmen ontspannen en uitgerust voelen.
Maak de bewegingsuitslagen (bijvoorbeeld het rondje benen) niet te groot.
Gebruik hulpmiddelen als zwembandjes, matten of een plankje voor extra comfort
Eet iets kleins voordat je gaat sporten of hou een kontje suiker bij de hand om een laag bloedsuikerspiegel te voorkomen.
Drink altijd voldoende water
Weet hoe je in geval van kramp kunt handelen. Zwem dus niet in het midden van het zwembad en probeer je spieren ontspannen op te rekken.
Douche voor en na het zwemmen / aquasporten aangezien bepaalde chemicaliën in het water prikkelend zijn voor de huid en slijmvliezen.
Wanneer de vliezen gebroken zijn is zwemmen niet meer toegestaan. Gebeurt dit in het water, blijf dan rustig en verlaat het bad (licht eventueel een zwembadmedewerker in). Schakel hierna je verloskundige in.
Materialen voor het zwemmen
Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.
Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!