Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwemmen met rugklachten

Vrouw last van rugklachten

Zwemmen voor je rug

Een goede sport om van je rugklachten af te komen

In onze westerse samenleving komen lichamelijke aandoeningen steeds vaker voor. Want door een zittend bestaan en steeds minder lichaamsbeweging, raakt ons lichaam nu eenmaal uit balans.

Wij mensen zijn dan ook gemaakt om te bewegen, waarbij een inactieve leefstijl zorgt voor lichamelijke ongemakken. En alhoewel dit erg vervelend is, is er in de meeste gevallen wel iets aan te doen!

Niet voor niets kampt meer dan 20% van de Nederlandse mensen regelmatig met rugklachten. Want we zijn nu eenmaal een stuk minder fit dan de mensen van vroeger en dat heeft natuurlijk wel gevolgen.

Zo wordt men door de lichamelijke klachten meestal nog minder actief en belandt men eigenlijk in een negatieve spiraal. Maar meer en gerichter gaan bewegen kan dit gelukkig doorbreken; en vooral de natte sporten kunnen hier een belangrijke oplossing bij zijn.

 

TIP! De aquasport- en zwembewegingen zijn ideaal voor mensen met rugklachten en prima te doen in een zwembad in je eigen achtertuin. Bekijk de mogelijkheden hier!

Oorzaken van (lage) rugklachten

Alhoewel veel mensen regelmatig last hebben van rugklachten, moeten we hier wel een verschil bij opmerken. Want bij sommige mensen zijn de rugklachten echt aan specifieke problemen toe te schrijven, zoals een hernia of een probleem met de wervels.

Maar bij de meeste mensen is de oorzaak van de klachten minder duidelijk. Deze klachten noemen we dan ook de a-specifieke rugklachten en kunnen veel onzekerheid oproepen. Want als men niet weet waar de klachten vandaan komen, hoe moeten ze dan opgelost worden?

De pijn die mensen bij de a-specifieke rugklachten ervaren, worden vooral veroorzaakt door gespannen spieren of triggerpoints. Want  je spieren raken door het continue aanspannen steeds slechter doorbloed en worden daardoor steeds stijver.

Het gevolg is dat deze uitstralende pijn ervoor zorgt dat we nog minder aan beweging gaan doen, waardoor we in een vicieuze cirkel belanden. De spieren blijven slecht doorbloed, doen pijn en elke beweging wordt steeds moeilijker om uit voeren.

Aangezien de rug slecht doorbloed is, zal deze weinig extra belasting kunnen hebben. Zo kan stress en spanning zich beter nestelen in de rug, kan een slechte ondergrond ervoor zorgen dat je minder goed slaapt en zorgt verkeerd tillen ervoor dat de pijn opeens in je rug schiet.

Het zijn dus allemaal factoren die veel minder waren voorgekomen als de doorbloeding en conditie van rugspieren goed was geweest. Dus daar ligt dan vaak ook de oplossing: Meer bewegen, ondanks uw lichamelijke klachten! 

 

 

Raadpleeg een arts

Meer gaan bewegen wordt door bijna elke specialist aangeraden, mits er geen contra-indicaties zijn. Want is de pijn in je rug te erg of twijfel je over je klachten, neem dan gewoon contact op met je huisarts.

Deze kan je onderzoeken en indien nodig doorverwijzen naar een specialist. En komt je arts ook op a-specifieke rugklachten uit, dan zal je waarschijnlijk worden geadviseerd om meer te gaan bewegen. Een fysiotherapeut kan je daar uitstekend bij helpen!

Leer zelf zwemmen via de academie
Man aan het zwemmen

Bewegen in het water

Met zwemmen & aquasporten voelt je rug snel beter

Om de vicieuze cirkel te doorbreken en de doorbloeding van je rugspieren te verbeteren, moet je dus meer gaan bewegen. En daar biedt het zwembad, in tegenstelling van sporten op het droge, de oplossing.

Want op het land krijgt je lichaam te maken met de zwaartekracht en met harde klappen op het lichaam. Hierdoor wordt het lichaam te zwaar belast, wat je nu juist niet nodig heeft.

Maar bewegen in het water heeft dit niet! In het water heb je namelijk te maken met de opwaartse kracht, waardoor deze schokken niet zullen plaatsvinden.

Daarnaast heeft het warme water natuurlijk ook extra invloed op de doorbloeding van je spieren en dan hebben we het nog niet eens gehad over de masserende werking van het water. Want door de golvende beweging die het water maakt, krijgen je spieren ook nog eens een ontspannende massage!

Bewegen in het water kan dus wonderen voor je rugklachten doen! Zo ben je wel je lichaam aan het trainen (en de doorbloeding aan het verbeteren), maar wordt de rug niet te zwaar belast.

Je herstelt steeds sneller van de inspanningen en verbetert ook nog eens je algemene gezondheid. Het gevolg hiervan is dat je langzaam de vicieuze cirkel doorbreekt en weer kunt gaan genieten van het leven.

 

 

Zwemmen voor de rug

Een veelgehoord advies bij rugklachten is… gaan zwemmen! Maar alhoewel deze sport erg geschikt is voor het verbeteren van de gezondheid, kan het de rugklachten ook erger maken.

Want wanneer men op de borst gaat zwemmen, wordt er vaak met het hoofd boven water gezwommen of wordt deze tijdens het ademhalen boven water getrokken. Hierdoor ontstaat veel spanning op de nek- en rugspieren, waardoor de klachten juist kunnen verergeren.

Gaan zwemmen moet dus vooral op de rug gebeuren, waarbij een horizontale ligging zo veel mogelijk aanwezig is. 

 

Aquasporten voor de rug

Vooral de aquasporten zijn erg geschikt voor mensen met lage rugklachten. Want de houding is niet meer horizontaal, maar juist verticaal. Men staat rechtop in het water waardoor er nauwelijks spanning op de rugspieren zal optreden.

Hierdoor kan (binnen de pijngrens) aan het gehele spierstelsel worden gewerkt, waardoor de rugklachten langzaam zullen verdwijnen.

Wel is belangrijk dat de bewegingen tijdens het aquasporten rustig worden uitgevoerd. Want soms gaat het er tijdens deze lessen pittig aan toe en is is er geen tijd om te letten op een goede lichaamshouding.

En juist het bevorderen van het lichaamsbesef (het corrigeren wanneer je een verkeerde houding aanneemt), is belangrijk om volledig van de rugklachten af te komen. Wanneer de les te pittig is, kies dan voor een andere aquasport of sport op je eigen niveau.

 

TIP! De aquasport- en zwembewegingen zijn ideaal voor mensen met rugklachten en prima te doen in een zwembad in je eigen achtertuin. Bekijk de mogelijkheden hier!

Wellicht interessant voor jou

Om op verschillende manieren van je rugklachten af te komen

Rugklachten kunnen verminderen door regelmatig te gaan zwemmen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden: want door aan je leefstijl te werken, en bijvoorbeeld op de rugklachten te concentreren, kun je de aanwezige spanning simpel wegnemen.

Of door het rekken van je rugspieren, blijven deze extra soepel. Daarnaast kun je natuurlijk ook thuis oefeningen doen, om de rug sterker te maken.

Al deze manieren zijn terug te vinden in het Kennisplatform van de Sportbibliotheek. Hier vindt je alle informatie om jouw lichaam sterker, gezonder en minder vatbaar voor (rug) klachten te maken.

Ook kun je gebruik maken van de informatie uit het E-book Totaal in Balans, om je rug zo beter te leren ontspannen. En wanneer de rugklachten minder worden, kun je jezelf altijd blijven verbeteren. Want met onze andere producten ga zelf aan de slag met je zwemslagen of een ander doel.

Tips voor mensen met (lage) rugklachten

Om de rugklachten verder te laten verminderen kun je naast het sporten ook gebruik maken van de volgende tips:

Neem bij twijfel altijd contact op je huisarts.

Warmte is altijd prettig voor je rug. Gebruik hot stones, een infraroodlamp of een warmte kompress om de doorbloeding te verbeteren en de pijn te verminderen.

Laat je rug regelmatig masseren door een sportmasseur of fysiotherapeut om de doorbloeding te verbeteren.

Kies ook eens voor alternatieve geneeswijze (guasha, acupunctuur, reiki etc.).

Zorgen maken over de rugklachten levert meer stress op. Probeer stress dus te hanteren, want anders zullen de klachten verergeren.

Til op een juiste manier: Zak door de benen en til vanuit je knieën. Pas wanneer je staat kun je een draaiende beweging maken.

Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Te zwaar zijn resulteert vaak ook in rugklachten.

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!