Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwemmen met een ziekte

Zwemmende man met een ziekte

Zwemmen met een ziekte

Verbeter de kwaliteit van jouw leven

Leven met een ziekte is niet altijd even gemakkelijk. Want het dagelijks functioneren kan steeds beperkter worden, waardoor het zelfvertrouwen afneemt en men in veel gevallen in een isolement terecht komt.

Daarbij levert een ziekte vaak ook veel stress en onzekerheid op, wat de klachten juist kunnen verergeren.

Alhoewel je hier niet gelijk aan denkt, kun je met sporten vaak wel je levenskwaliteit verbeteren. Natuurlijk moet je hiervoor wel groen licht krijgen van je behandelend arts, zodat je (op een veilige manier) toch aan je gezondheid kunt gaan werken.

En vooral zwemmen en aquasporten kunnen erg geschikt zijn voor mensen met een ziekte.

Bewegen in het water voor je gezondheid

Waar sporten op het land vaak voor extra klachten kunnen zorgen, zo heb je hier in het water minder last van. Want tijdens het bewegen in het water ervaar je een gevoel van gewichtloosheid, waardoor harde klappen (zoals bij hardlopen) veel minder zullen optreden.

Daarnaast zorgt het warme water ervoor dat je spieren, banden en gewrichten goed doorbloed raken en hierdoor beter kunnen ontspannen. Het doen van oefeningen gaat zo een stuk gemakkelijker en het zorgt ervoor dat je na afloop veel minder last van spierpijn heeft.

Omdat bewegingen in het water in verschillende richtingen kunnen worden gemaakt, kan het lichaam dus ook veelzijdig worden getraind. Het is dan ook niet voor niets dat je in het water op een effectieve manier kan sporten, zonder daarbij gehinderd te worden door beperkingen.

En zo verbeter je dus je gezondheid en daarmee de kwaliteit van jouw leven. Ook al heb je te maken met een ziekte…

Zwemmen met verschillende ziektes

Bewegen in het water is dus geschikt voor verschillende mensen. Zo is zwemmen niet alleen goed voor mensen met hart- en vaatziektes, kanker, hoge bloeddruk, astma, copd, fibromyalgie en reuma; maar ook voor mensen die kampen met mentale ziektes als een burn-out of depressies.

Zwemmen is dus geschikt voor verschillende ziektes en helpt daarmee gepaarde klachten te verminderen.

Zwemmen verbetert namelijk de doorbloeding van spieren, banden en gewrichten, waardoor bewegen steeds gemakkelijk gaat en je hart en ademhaling (je algehele conditie) verbeterd wordt.

Maar het zorgt ook voor een grote mate van ontspanning. Want sporten zorgt ervoor dat je ziekte even kunt vergeten en je met een heerlijk ontspannen gevoel naar huis gaat.

Daarnaast draagt het ook nog eens bij aan je sociale contacten. Want je komt weer onder de mensen, wat vaak de beste resultaten voor de gezondheid oplevert.

Mindful zwemmen

Alhoewel zwemmen (en aquasporten) heerlijk is om je gedachten te laten dwalen, is het altijd verstandig om je lichaam goed aan te voelen. Want jij kent jouw eigen lichaam zelf het beste en jij kunt het beste inschatten hoe je lichaam reageert op het zwemmen.

Soms moet je namelijk wat rustiger aan doen en soms kun je juist wat extra inspanning verrichten. En regelmatig bijsturen lukt niet wanneer je geestdodend je baantjes aan het zwemmen bent.

Maar alhoewel luisteren naar het lichaam (mindful zijn) erg functioneel is voor mensen met een ziekte; zo is niet iedereen hier even goed in. En dat is zonde aangezien mindfullness, meditatie, visualisatie en stresshantering ervoor zorgen dat je beter met je ziekte om kan gaan.

Het kan klachten helpen verminderen, je eigenwaarde weer doen stijgen en is een prima manier om beter met stress om te kunnen gaan. Probeer je hier dus meer in te verdiepen, zodat zwemmen nog meer voor je gezondheid kan opleveren.

Raadpleeg een arts

Iedereen weet dat zwemmen goed is voor de gezondheid en op het eigen tempo kan worden uitgevoerd. Maar omdat je met een ziekte gaat sporten is het wel verstandig om eerst met je behandeld arts te overleggen.

Want misschien moet je wel eerst een hulpmiddel of medicijnen gebruiken of zijn er onderdelen die je beslist niet mag doen. Je arts kan hierin het beste adviseren of je doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Misschien geeft je arts je wel groen licht om op eigen houtje te gaan sporten, maar het kan ook zijn dat deze je doorverwijst naar speciale sportgroepen. En deze zijn er ook in het zwembad!

Meerdere zwembaden bieden namelijk lessen aan voor mensen met hartklachten, copd, astma of met kanker. Niet alleen is het prettig om samen met lotgenoten te sporten, het gebeurt ook vaak onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Materialen voor het zwemmen

Goed en lekker zwemmen, doe je natuurlijk met goede zwemmaterialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!