Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwemmen met een handicap

Zwemmen met een handicap

Zwemmen met een handicap of beperkingZwemmen is geschikt voor iedereen; maar niet iedereen kan of wil de normale zwemsport beoefenen. Zo hebben mensen met een handicap vaak moeite om op een goede manier met zwemmen bezig te zijn. Deze mensen kunnen vaak veel problemen ervaren tijdens het sporten op het droge. Zo kunnen bewegingen vaak niet volledig worden gemaakt, bestaat er de kans op vallen of is de sportaccommodatie niet aangepast voor sporters met een handicap.

Gelukkig zijn er wel voldoende mogelijk om toch aan de gezondheid te blijven werken. Want de maatschappij raakt er steeds meer op gericht om deze bijzondere groep niet te vergeten en hen ook de mogelijkheid te bieden om aan de gezondheid te werken. En aangezien zwembaden vaak een maatschappelijk karakter hebben, is het op steeds meer plekken mogelijk om te zwemmen met een handicap.

 

 

Zwembaden en mensen met een handicap

De meeste zwemaccommodaties zijn voorbereid op mensen met een handicap. Binnen veel zwembaden zijn dan ook liften aanwezig, die u met uw rolstoel het water in laat zakken. Daarnaast hebben zwembaden vaak aangepaste routes, kleedruimtes en toiletten voor mensen met een beperking. Tevens zijn er vaak zwembadmedewerkers aanwezig, die u graag helpen bij het te water gaan of het helpen bij uw beperking.

Wilt u graag weten of de locatie van uw keuze geschikt is voor mensen met een handicap, neem dan contact op met deze sportaccomodatie.

 

 

Bewegen in het water met een handicap

Er ontstaan dus steeds meer mogelijkheden om met een handicap te gaan zwemmen. En dat is goed nieuws, want ook deze groep mensen wil werken aan de gezondheid en wil gewoon net als ieder ander onder de mensen komen. Maar dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn en juist door iemands handicap kan sporten nagenoeg onmogelijk lijken. Want hoe kunt u zonder klachten bewegen, hoe komt u vooruit in het water en hoe kunt u uw lichaam zo veilig mogelijk trainen? Het zijn vragen die menig persoon met een handicap kan doen besluiten om toch maar niet te gaan bewegen.

Maar ook voor mensen met een handicap is bewegen in het water uitermate geschikt . Zo zorgt de masserende werking van het water ervoor dat pijnklachten en stijfheid (tijdens of na het sporten) nauwelijks aanwezig zijn. Daarnaast kunnen bewegingen zonder al te veel kracht worden uitgevoerd en bent u toch uw spieren aan het trainen. Een laatste voordeel is de veiligheid van het water om u heen; hierdoor is er geen kans op vallen en kunt u toch op een veilige manier aan uw gezondheid werken.

 

 

Veilig bewegen met de Halliwick methode

Ook al is zwemmen geschikt voor veel mensen met een handicap, het kan zijn dat u twijfelt over uw eigen kunnen. Verstandig is dan om niet zomaar zelf aan de slag te gaan, maar om met speciaal opgezette groepen mee te doen. De Halliwick methode is hiervoor dan ook uitermate geschikt.

Het is namelijk een methode waarbij er in een speciale groep veel aandacht wordt gegeven aan het evenwicht. En niet alleen staand, maar juist in verschillende posities en tijdens verschillende bewegingen. Hierdoor verbetert het lichaamsbesef van de deelnemers en daarmee ook het zelfvertrouwen. Uiteindelijk is het de bedoeling om de gehandicapte zo zelfstandig mogelijk te laten bewegen in het water. En misschien durft u hierdoor na een tijdje wel zelfstandig te gaan zwemmen.

Wilt u weten in welk zwembad er volgens de Halliwick methode gewerkt wordt, zoek dan eens op Google naar deze speciale groepen.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken
Naar top