Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Bijzondere doelgroepen

Zwemmen voor bijzondere doelgroepen

trainingsprincipes aquasportenZwemmen is geschikt voor iedereen, maar niet iedereen kan of wil de normale zwemsport beoefenen. Zo hebben mensen met een handicap vaak moeite om op een goede manier met zwemmen bezig te zijn. Daarnaast zijn er ook veel ouderen en mensen met overgewicht die niet aan sport doen, vanwege de kans op blessures of de angst om te vallen. Maar door de speciale eigenschappen van het water, zijn deze bijzondere doelgroepen vaak beter af in een zwembad dan in een andere sportaccommodatie.

Bewegen in het water is dan ook zeer geschikt voor de bijzondere doelgroepen. Het is misschien even zoeken naar goede mogelijkheden, maar deze zijn binnen een zwemaccomodatie meestal wel aanwezig. Vraag dus bij het zwembad van uw keuze, welke activiteiten voor u van belang kunnen zijn.

 

 

Bijzondere doelgroepen

Zwemmen voor bijzondere doelgroepen kunnen we onderverdelen in:

 

Zwemmen voor zwangeren

Zwangere vrouwen kunnen vaak nog prima sporten, maar moeten hier alleen wel bij opletten. De beste keuze is het zogenaamde zwangerschapszwemmen, waarbij u onder begeleiding van een zweminstructeur aan uw gezondheid en ontspanning werkt. Maar wilt u liever zelf gaan zwemmen dan is dat natuurlijk ook heel goed mogelijk. Mits u weet waar u rekening mee moet houden.

Lees dus vooral verder als u zwanger bent en wilt zwemmen bij zwemmen voor zwangeren.

 

 

Zwemmen met lage rugklachten

Naarmate iemand ouder wordt kunnen er steeds meer lichamelijke klachten ontstaan. Zo zijn de lage rugklachten een veelvoorkomend probleem, welke steeds erger worden wanneer er onvoldoende aan lichaamsbeweging wordt gedaan. Vaak wordt zwemmen dan ook aan deze doelgroep geadviseerd, maar deze sport is alleen geschikt als u weet waarop u moet letten…

Hoe zwemmen voor deze doelgroep wel geschikt is, leest u bij zwemmen met rugklachten.

 

 

Zwemmen met een ziekte

Naarmate iemand te maken krijgt met een ziekte kan dit een grote schok zijn. Hierdoor kan men onzeker worden over het eigen kunnen en zich terugtrekken in een schulp. Maar deze inactiviteit zorgt alleen maar voor meer stress en lichamelijke klachten. Het is dan ook niet voor niets dat deze mensen geadviseerd wordt om toch te gaan bewegen. Want het komt de levenskwaliteit ten goede.

Hoe zwemmen hieraan kan bijdragen, leest u bij zwemmen met een ziekte.

 

 

Zwemmen met een handicap

Mensen met een handicap kunnen vaak veel problemen ervaren tijdens het sporten op het droge. Zo kunnen bewegingen soms niet volledig worden gemaakt, bestaat er de kans op vallen of is de sportaccommodatie niet voldoende aangepast voor sporters met een handicap. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om toch aan de gezondheid te blijven werken.

Welke mogelijkheden er zijn om te zwemmen met een handicap, leest u hier.

 

 

Zwemmen voor (allochtone) vrouwen

Een groot aantal vrouwen voelt zich ongemakkelijk in de aanwezigheid van mannen. Zeker wanneer deze vrouwen in zwemkleding gaan deelnemen aan een groepsles of een zwemles voor volwassenen. Om deze vrouwen toch de mogelijkheid te bieden om te gaan (of leren) zwemmen, is het vrouwen zwemmen opgericht.

Kijk voor meer informatie bij het onderdeel (allochtone) vrouwen zwemmen.

 

 

Hoofdpijn na het zwemmen

Zwemmen is een fijne sport om te beoefenen en erg goed voor uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Maar toch kampt deze sport met een aantal nadelen. Want menig zwemmer komt na het zwembadbezoek thuis met een flinke hoofdpijn. Alhoewel dit erg vervelend kan zijn, is er gelukkig meestal wel iets aan te doen.

Kijk voor meer informatie en tips bij het onderdeel hoofdpijn na het zwemmen.

 

Naar top