Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwemmen

Vrouw zwemt in zwembad

Een levenlang zwemmen

Het kan op zoveel verschillende manieren!

Het golvende water om je heen, het warme klimaat, de aparte sfeer in het zwembad en na afloop heerlijk voldaan en ontspannen naar huis. Zwemmen heeft echt iets speciaals… Het is dan ook niet voor niets dat zwemmen één van de populairste sporten in Nederland is en er jaarlijks vele mensen zich hiermee bezig houden.

Maar dit hoeft natuurlijk niet alleen om zwemmen alleen te gaan. Want ook andere activiteiten trekken vele deelnemers naar het zwembad. En door dit veelzijdige aanbod is er dus voor ieder wat wils…

Of zwemmen nu voor de gezelligheid of de gezondheid is, het is gewoon erg lekker om te doen! En daarnaast natuurlijk ook nog eens erg functioneel! Want door regelmatig naar het zwembad te gaan werk je aan je zwemvaardigheid en daarmee je zwemveiligheid.

Je zult vast begrijpen dat dit natuurlijk belangrijk is om geen slachtoffer van verdrinking te worden. Want in ons koude kikkerlandje hebben we nu eenmaal veel water om ons heen, waar we natuurlijk wel rekening mee moeten houden!

Recreatief zwemmen

Omdat zwemmen gewoon leuk is!

Zwemmen heeft een hoge ‘funfactor’ en dat komt vooral tot uiting tijdens het recreatieve zwemmen. Want niet alleen kinderen hebben veel plezier met de vele faciliteiten zoals de glijbaan, stroomversnelling, duikplank en de vele speelmaterialen; ook volwassenen kunnen zich hier prima mee vermaken.

Zowel jong als oud kunnen tijdens het recreatieve zwemmen dan ook heerlijk genieten van het water, wat maakt dat duizenden mensen wekelijks naar de zwembaden komen om zich hiermee bezig te houden.

Ondanks dat het recreatieve zwemmen zo’n groot aantal deelnemers kent, is er weinig sprake van een gezondheidsmotief. Of te wel: er kan weinig resultaat worden behaald voor de gezondheid. Om deze reden zul je op deze website weinig extra informatie tegenkomen over het recreatieve zwemmen.

Zelf gaan zwemmen

Zwemmen kan op verschillende manieren

Ga jij zelf aan de slag of in groepsverband?

Alhoewel de meeste mensen bij het werken aan de gezondheid gelijk denken aan het zwemmen van baantjes, is dit niet helemaal het geval. Want in veel zwembaden worden verschillende groepslessen aangeboden, waarin je onder begeleiding van een zwemtrainer of –instructeur aan je gezondheid gaat werken.

Deze lessen worden meestal ‘Conditie zwemmen’, ‘Trimzwemmen’ of ‘Borstcrawl-les’ genoemd, waarbij het voor bijna iedereen mogelijk is om hieraan deel te nemen. De enige voorwaarde is dat je wel zwemvaardig bent en houdt van een leuke, maar pittige zwemtrainingen.

Maar veel mensen sporten liever in hun uppie dan in groepsverband. Want zo bepalen ze zelf de inhoud van de training en kunnen ze zelf het tijdstip van het zwemmen bepalen.

Vandaar dat het zwemmen van banen dan ook erg populair is onder bijna alle leeftijden. Er kan namelijk wel lekker op het eigen niveau gesport worden, terwijl er minder rekening gehouden hoeft te worden met de andere factoren.

Zwemmen op eigen houtje is dus ideaal voor degene met een druk leven of die niet houden van het sporten in groepsverband.

Een nadeel van zwemmen op eigen houtje is wel de beperkte begeleiding. Want zonder begeleiding van een zwemcoach weet je misschien niet altijd of je goed bezig bent…

Het zou dan ook zonde zijn als je al dat werk voor niets hebt gedaan en vorderingen ver te zoeken zijn. Daar zwemt je natuurlijk niet voor! Gelukkig is er een alternatief, en dat is deze website met het onderdeel zwemmen!

Want wij helpen je graag bij het bereiken van je doelen en laten je zien hoe je het meeste resultaat uit het zwemmen haalt.

Alles weten over zwemmen en de zwemsporten?

Het onderdeel zwemmen bestaat uit...
Geschiedenis

Geschiedenis

Het zwemmen heeft een lange geschiedenis. Want is immers een vaardigheid die in het verleden erg goed gebruikt kon worden voor oorlogen, om voedsel te verzamelen en om te ontspannen.
Waar gaan zwemmen?

Waar gaan zwemmen?

Zwemmen kan in een zwembad, maar ook in open water. Daarnaast kunt u alleen gaan zwemmen of dit in groepsverband doen? De meeste zwembaden en zwemverenigingen bieden vele mogelijkheden.
Voor de gezondheid

Voor de gezondheid

Sport is goed voor lijf en leden en zeker met zwemmen kunt u veel voor uw gezondheid doen. Zo kunt u met zwemmen uw conditie opbouwen of wat kilootjes afvallen, maar ook voor ontspanning zorgen.
Type zwemmers

Type zwemmers

Zoals er vele verschillende mensen zijn, zo zijn er ook verschillende zwemmers met ieder hun eigen doelen. Want wilt u leren zwemmen of bent u het verleerd? Bent u een gemiddelde of gevorderde zwemmer?
Zwemslagen uitgelegd

Zwemslagen uitgelegd

Bekende zwemslagen als de schoolslag en rugslag heeft u vast al onder de knie; maar kunt u ook al een goede borstcrawl en rugcrawl zwemmen? En weet u hoe de vlinderslag en samengestelde rugslag gaan?
Zwemmen met een doel

Zwemmen met een doel

Zwemmen is een heerlijke sport om te doen. Maar waarschijnlijk wilt u méér! En dat kan met een doel voor ogen. Leer zwemmen, verbeter uw zwemslagen, ga afvallen of bouw meer spiermassa op.
Bijzondere doelgroepen

Bijzondere doelgroepen

Zwemmen is voor iedereen geschikt; dus ook voor de bijzondere doelgroepen. Want ook voor zwangeren, mensen met rugklachten, een handicap, ziekte of met overgewicht kan zwemmen heerlijk zijn.
Meer resultaat

Meer resultaat

Zwemmen is leuk om te doen, maar het is altijd fijn als u meer vorderingen maakt. Want met dezelfde zwemtraining meer resultaat behalen, dat is toch mooi meegenomen? Met deze trucs gaat dit zeker lukken!
Zwemveiligheid

Zwemveiligheid

Bij het zwemmen is uw veiligheid van het allergrootste belang. Ga nooit alleen zwemmen, aangezien zelfs de beste zwemmers kramp kunnen krijgen. Let dus vooral op de zwemveiligheid!