Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zeilen

Zeilen

Zeilen

Ergens naar toe varen wordt al eeuwenlang gedaan en tegenwoordig wordt dit alsmaar gemakkelijker door technologische innovatie. Maar vroeger moesten zeeën en onbekende werelddelen natuurlijk nog worden ontdekt, en dat werd uiteraard met een vloot aan schepen gedaan.

En aangezien er een flinke afstand moest worden overbrugd en de tijd van de reis erg kostbaar was, werden er aan de boten één of meer zeilen bevestigd. De eerste zeilschepen waren geboren en worden tegenwoordig nog steeds tentoongesteld in (maritieme) musea en op open vaardagen.

Bij zeilen gaat het er dus vooral om om ergens naar toe te varen en dit in een zo kort mogelijke tijd te doen.

Door aan een boot een windzeil te bevestigen, wordt de wind op een efficiënte manier gepakt en beweegt de boot zich in de gewenste richting. Door het zeil in verschillende richtingen te draaien, kan er dus optimaal gebruik worden gemaakt van de wind.

Zeilen als recreatie

Je kent de berichten vast wel over zeilers die met hun boot de hele wereld over willen zeilen. Deze zeilers zijn niet met een wedstrijd bezig, maar doen dit om persoonlijke redenen of als recreatieve bezigheid.

Want ons waterrijke land is prachtig om te bevaren en geeft toegang tot grotere plassen, meren en tevens tot de Noordzee. Dat er genoeg water in de wereld te bezeilen is, moge dus duidelijk zijn.

Zeilen is geschikt voor iedereen, maar is niet altijd even goedkoop. Zo zijn er aardig wat mensen die zelf al in het bezit van een zeilboot zijn, terwijl anderen deze boot moeten huren.

Aangezien zeilen geen gemakkelijke bezigheid is en zelfs tot gevaren kan leiden, is het aan te raden om eerst een training te volgen of door extra (ervaren) bemanning in te schakelen.  

Zeilen als sport

Zeilen als sport wordt steeds populairder. Zo is het de laatste jaren zelfs mogelijk om met moderne schepen tegen de wind in te zeilen, zodat deze beter te besturen zijn.

Doordat er, ongeacht de windrichting, in verschillende richtingen kan worden gevaren, leent zeilen zich uitstekend om als wedstrijdsport te worden beoefend.

Een zeilwedstrijd wordt ook wel Regatta genoemd en kan zowel een groot als minder groot karakter hebben. Zo kennen we het wedstrijdzeilen in Nederland tijdens de Sneekweek, maar zijn er ook grotere varianten als de America’s Cup.

Of het nu om een kleinere of grotere variant gaat, bij wedstrijdzeilen is het natuurlijk de bedoeling om als eerste van alle zeilboten bij de finish binnen te komen.

Verschillende vormen van wedstrijdzeilen:

♦  Fleetracen

♦  Matchracen

♦  Modelzeilen

♦  Teamzeilen

Meer informatie over zeilen:

Wil je meer informatie over zeilen, neem dan een kijkje op de volgende websites:

♦  Startpagina zeilen

♦  Beter zeilen

♦  Zeilen Wikipedia

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor de overige watersporten

Genieten van de verschillende watersporten, doe je natuurlijk met goede (zwem) materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een wetsuit om jezelf warm te houden. En wil je zwemvaardiger worden, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!