Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Waterpolo

Waterpolo

Waterpolo met een balEen balspel in het water is een leuke variant op zwemmen. Waterpolo is dan ook een populaire sport onder de jeugd, maar is eigenlijk geschikt voor alle leeftijden. Want ook volwassenen kunnen lid worden van een zwem- of waterpolo vereniging en deze pittige sport gaan beoefenen. En natuurlijk doet u dit niet in uw eentje, aangezien waterpolo gebeurt in groepsverband.

Samen met uw teamgenoten traint u meestal 1 á 2 keer per week en speelt gemiddeld 1 keer per week een wedstrijd. Uiteraard is dit afhankelijk van het niveau waarop u waterpolo wilt gaan beoefenen. Er zijn dan ook teams die meer op het sociale aspect gericht zijn en vaak na afloop nog even gezellig een drankje met elkaar doen; maar er zijn ook teams waar presteren hoog in het vaandel staat. Met veel trainen en een goede discipline wordt er geprobeerd om van zo veel mogelijk tegenstanders te winnen. Hoe intensief u aan waterpolo wilt doen, is dus uw eigen keuze.

 

 

Wat is waterpolo?

Elk team bestaat uit 6 veldspelers, een keeper en een aantal reserve-spelers. Al zwemmend moeten de deelnemers hun tegenstander te slim af te zijn en proberen zoveel mogelijk ballen in het doel te gooien. Uiteraard geldt elk schot in het net als een doelpunt, waarbij het team met het grootste aantal de wedstrijd wint. En dit moet in 4 periodes van, afhankelijk van leeftijd en niveau, ongeveer 3-8 zuivere minuten gebeuren.

Maar al zwemmend een bal in het doel gooien, is zo gemakkelijk nog niet. Zo moet u constant zicht houden op de bal, aangezien de tegenstander er anders mee vandoor gaat. Daarbij is het natuurlijk verstandig om een zwemslag met het hoofd boven water te zwemmen. Meestal gebeurt dit door de polocrawl te zwemmen. Lukt dit, dan bent u er nog niet! Want het oppakken, gooien en vangen van een bal in het water vereist ook nogal wat vaardigheden. Door veel te oefenen met uw teamgenoten, wordt u hierin dan ook steeds beter.

 


Waar is waterpolo te beoefenen?

Waterpolo kunt u meestal bij een zwem- en waterpoloverenigingen gaan beoefenen. Deze hebben vaak een vaste locatie en huren zwemwater van het plaatselijke zwembad. Het kan dus best zijn dat de vereniging ook een eigen kantine heeft, waar men na de wedstrijd kan nagenieten van een lekker drankje.

Houdt er alleen wel rekening mee dat waterpolo niet bij elke vereniging voor volwassenen is. Maar wanneer iets verder dan uw woonplaats kijkt, vindt u vast andere mogelijkheden om met deze leuke sport bezig te zijn.

Heeft u interesse in Waterpolo en wilt u weten waar de dichtstbijzijnde vereniging is; neem dan een kijkje op de website van de Koninklijke Nederlandse ZwemBond.

 

 

Wilt u meer informatie over een specifieke sport, neem dan een kijkje op de Sportbibliotheek van EerlijkSportAdvies.

Aan de slag met zwemmen & aquasporten

Wat wil jij voor doelen bereiken?

Zwemmen & aquasporten zijn geweldig voor je gezondheid. Bekijk op de Sportbibliotheek welke sportdoelen jij kunt gaan bereiken.

Algemeen welbevinden

♦ Conditie opbouwen

♦ Effectief afvallen

♦ Zelfvertrouwen vergroten

♦ Stresshantering

♦ Spiermassa opbouwen

♦ Schoonheidsideaal


Naar top