Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Waterpolo

Waterpolo schieten op doel

Waterpolo

Een balspel in het water is een leuke variant op zwemmen. Waterpolo is dan ook een populaire sport onder de jeugd, maar is eigenlijk geschikt voor alle leeftijden.

Want ook volwassenen kunnen lid worden van een zwem- of waterpolo vereniging en deze pittige sport gaan beoefenen. En natuurlijk doe je dit niet in je eentje, aangezien waterpolo gebeurt in groepsverband.

Samen met je teamgenoten train je meestal 1 á 2 keer per week en speel je gemiddeld 1 keer per week een wedstrijd. Uiteraard is dit afhankelijk van het niveau waarop je waterpolo wilt gaan beoefenen.

Er zijn dan ook teams die meer op het sociale aspect gericht zijn en vaak na afloop nog even gezellig een drankje met elkaar doen; maar er zijn ook teams waar presteren hoog in het vaandel staat.

Met veel trainen en een goede discipline wordt er geprobeerd om van zo veel mogelijk tegenstanders te winnen. Hoe intensief je aan waterpolo wilt doen, is dus je eigen keuze.

Wat is waterpolo?

Elk team bestaat uit 6 veldspelers, een keeper en een aantal reserve-spelers. Al zwemmend moeten de deelnemers hun tegenstander te slim af te zijn en proberen zoveel mogelijk ballen in het doel te gooien.

Uiteraard geldt elk schot in het net als een doelpunt, waarbij het team met het grootste aantal de wedstrijd wint. En dit moet in 4 periodes van, afhankelijk van leeftijd en niveau, ongeveer 3-8 zuivere minuten gebeuren.

Maar al zwemmend een bal in het doel gooien, is zo gemakkelijk nog niet. Zo moet je constant zicht houden op de bal, aangezien de tegenstander er anders mee vandoor gaat.

Daarbij is het natuurlijk verstandig om een zwemslag met het hoofd boven water te zwemmen. Meestal gebeurt dit door de polocrawl te zwemmen. Lukt dit, dan ben je er nog niet!

Want het oppakken, gooien en vangen van een bal in het water vereist ook nogal wat vaardigheden. Door veel te oefenen met je teamgenoten, wordt je hierin dan ook steeds beter.

Waar is waterpolo te beoefenen?

Waterpolo kun je meestal bij een zwem- en waterpoloverenigingen gaan beoefenen. Deze hebben vaak een vaste locatie en huren zwemwater van het plaatselijke zwembad. Het kan dus best zijn dat de vereniging ook een eigen kantine heeft, waar men na de wedstrijd kan nagenieten van een lekker drankje.

Houdt er alleen wel rekening mee dat waterpolo niet bij elke vereniging voor volwassenen is. Maar wanneer iets verder dan je woonplaats kijkt, vindt je vast andere mogelijkheden om met deze leuke sport bezig te zijn.

Heb je interesse in Waterpolo en wil je weten waar de dichtstbijzijnde vereniging is; neem dan een kijkje op de website van de Koninklijke Nederlandse ZwemBond.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor de overige watersporten

Genieten van de verschillende watersporten, doe je natuurlijk met goede (zwem) materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een wetsuit om jezelf warm te houden. En wil je zwemvaardiger worden, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!

Aan de slag met zwemmen & aquasporten

Wat wil jij voor doelen bereiken?

Zwemmen & aquasporten zijn geweldig voor je gezondheid. Bekijk op de Sportbibliotheek welke sportdoelen jij kunt gaan bereiken.

Algemeen welbevinden

♦ Conditie opbouwen

♦ Effectief afvallen

♦ Zelfvertrouwen vergroten

♦ Stresshantering

♦ Spiermassa opbouwen

♦ Schoonheidsideaal