Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Surfen

Surfen

Surfen is een uitdagende watersport waarbij men moet beschikken over stalen zenuwen, een goed evenwicht en een flinke dosis kracht. Zo moet de surfer de vaak hoge golven, kunnen temmen en is het vooral de bedoeling dat men niet van de surfplank af valt. De surfer ‘rijdt’ dus eigenlijk op de golven en wordt daarbij meegevoerd naar het strand of de kustlijn.

Het surfen kan worden gedaan met of zonder zeil en is allebei zeer uitdagend. Want met het ‘gewone surfen’ gebruikt de surfer de kracht van het water en de golven, en probeert hiermee de golven te bedwingen. Gaat het surfen en het behouden van het evenwicht goed, dan worden er vaak verschillende trucs op de surfplank uitgevoerd. Hierdoor bereikt de surfer een steeds hoger niveau en worden de surf-vaardigheden steeds verder uitgebreid.

Maar aan de surfplank kan ook een zeil worden bevestigd, zodat er gesproken kan worden over windsurfen. Alhoewel het bij het normale surfen vooral gaat om de hoge golven, zo gaat het bij windsurfen vooral om het gebruik maken van de wind. Door het zeil in de juiste richting te plaatsen, pakt deze de wind en wordt de windsurfer vooruit geblazen. Is er weinig wind, dan komt de surfplank niet in beweging en zal het windsurfen niet goed kunnen plaatsvinden.

 

 

Surfen op uw manier

Zowel het golfsurfen als het windsurfen zijn op verschillende manieren te beoefenen. Zo kunt u deze watersporten niet alleen op recreatief niveau gaan uitproberen, maar is het ook mogelijk om mee te gaan doen op wedstrijdniveau. Wel is het aan te raden om eerst een aantal lessen te nemen bij een erkende surfschool. Zo leert u de basisbeginselen van het surfen met of zonder zeil en weet u wat u moet doen wanneer u in de problemen raakt.

Bij veel surfscholen kunnen niet alleen volwassenen een lessen nemen; want er zijn ook speciale groepen voor kinderen. De minimale leeftijd van de kinderen is ongeveer 6 jaar, waarbij ze wel in het bezit van een zwemdiploma dienen te zijn.

 

 

Andere vormen van surfen:

♦  Wakeboarden

♦  Kitesurfen

♦  Skimboarden

♦  Snowboarden (afgeleid van surfen)

♦  Skateboarden (afgeleid van surfen)

 


Meer informatie over surfen:

Wilt u meer informatie over surfen of windsurfen, neem dan een kijkje op de volgende websites:

 

 

Wilt u meer informatie over een specifieke sport, neem dan een kijkje op de Sportbibliotheek van EerlijkSportAdvies.

Naar top