Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Surfen

Surfen

Surfen

Surfen is een uitdagende watersport waarbij men moet beschikken over stalen zenuwen, een goed evenwicht en een flinke dosis kracht.

Zo moet de surfer de vaak hoge golven kunnen temmen en is het vooral de bedoeling dat men niet van de surfplank af valt. De surfer ‘rijdt’ dus eigenlijk op de golven en wordt daarbij meegevoerd naar het strand of de kustlijn.

Het surfen kan worden gedaan met of zonder zeil en is allebei zeer uitdagend. Want met het ‘gewone surfen’ gebruikt de surfer de kracht van het water en de golven, en probeert hiermee de golven te bedwingen.

Gaat het surfen en het behouden van het evenwicht goed, dan worden er vaak verschillende trucs op de surfplank uitgevoerd. Hierdoor bereikt de surfer een steeds hoger niveau en worden de surf-vaardigheden steeds verder uitgebreid.

Maar aan de surfplank kan ook een zeil worden bevestigd, zodat er gesproken kan worden over windsurfen. Alhoewel het bij het normale surfen vooral gaat om de hoge golven, zo gaat het bij windsurfen vooral om het gebruik maken van de wind.

Door het zeil in de juiste richting te plaatsen, pakt deze de wind en wordt de windsurfer vooruit geblazen. Is er weinig wind, dan komt de surfplank niet in beweging en zal het windsurfen niet goed kunnen plaatsvinden.

Surfen op jou manier

Zowel het golfsurfen als het windsurfen zijn op verschillende manieren te beoefenen. Zo kun je deze watersporten niet alleen op recreatief niveau gaan uitproberen, maar is het ook mogelijk om mee te gaan doen op  wedstrijdniveau.

Wel is het aan te raden om eerst een aantal lessen te nemen bij een erkende surfschool. Zo leer je de basisbeginselen van het surfen met of zonder zeil en weet je wat je moet doen wanneer je in de problemen raakt.

Bij veel surfscholen kunnen niet alleen volwassenen een lessen nemen; want er zijn ook speciale groepen voor kinderen. De minimale leeftijd van de kinderen is ongeveer 6 jaar, waarbij ze wel in het bezit van een zwemdiploma dienen te zijn.

Andere vormen van surfen:

♦  Wakeboarden

♦  Kitesurfen

♦  Skimboarden

♦  Snowboarden (afgeleid van surfen)

♦  Skateboarden (afgeleid van surfen)

 


Meer informatie over surfen:

Wil je meer informatie over surfen of windsurfen, neem dan een kijkje op de volgende websites:

♦  Holland Surfing Association

♦  Surfzandvoort

♦  Wikipedia Surfen

♦  Surfweer

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor de overige watersporten

Genieten van de verschillende watersporten, doe je natuurlijk met goede (zwem) materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een wetsuit om jezelf warm te houden. En wil je zwemvaardiger worden, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!