Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Duiken

Duiken

Duiken en snorkelenDuiken is een geweldige (onder) watersport en kan steeds verder worden uitgebreid. Want wie wil nu geen grotten verkennen, koraal bekijken, de bodem van het meer afspeuren of op zoek gaan naar echte scheepswrakken? Het kan allemaal door te gaan duiken.

Door gebruik te maken van een scuba-uitrusting, zoals een duikpak en perslucht, kunt u een lange tijd onder water blijven en genieten van de wondere waterwereld om u heen. En raakt u steeds meer geïnteresseerd in de duiksport; dan kunt uw vaardigheden ook gebruiken om buiten Nederland te gaan duiken. Want niet alleen in ons land zijn er mooie plekken te bezichtigen, maar ook op andere plekken in de wereld is duiken fantastisch!

Maar duiken is geen gemakkelijke sport en u zult dan ook veelvuldig moeten oefenen. Allereerst moet er veilig worden geoefend in het zwembad. Tijdens een proefles gaat u met een ervaren en diplomeerde instructeur het water in. U leert veilig om te gaan met de duikattributen, zoals de duikbril, persluchtfles en zwemvliezen, maar krijgt ook de nodige informatie over de verschillende duiktekens en het omgaan met noodsituaties. Krijgt u de vaardigheden steeds meer onder de knie, dan kunt u met uw duikinstructeur bespreken hoe u zich verder kunt gaan ontwikkelen in de duiksport.

 

 

Duikbrevetten

duik certificaatDuiken kan ontzettend leuk zijn, maar is niet altijd zonder gevaar. Want u bent vaak lang onder water, de druk op uw longen veranderd en noodgevallen kunnen zich altijd aandienen. Het is dus belangrijk dat u goed bent opgeleid om te duiken en dit kan met een erkend duikbrevet.

Een duikbrevet is een certificaat die bij de duikopleiding hoort. Alleen of samen met andere cursisten krijgt u theorie-lessen, waarin u de basisbeginselen van de duiksport leert kennen. Daarnaast gaat u bij een duikopleiding praktijklessen volgen, zodat u hierna het examen van Open Water Diver kunt gaan behalen. Heeft u deze opleiding behaald, dan kunt u op een veilige manier gaan duiken of uzelf verder gaan ontwikkelen met opleidingen als ‘Advanced Open Water Diver’, ‘Rescue Diver’, ‘Adventure Diver’ of 1 van de duikinstructeur opleidingen. Tevens zijn er ook nog eens specialisaties te halen, zoals Wrakduiker, Grotduiker of Digitaal onderwaterfotograaf.

Ook voor kinderen is het mogelijk om een duikbrevet te halen. Om kinderen kennis te laten maken met de duiksport kunnen ze lid worden van ScubaDoe. Deze jeugdopleiding van de onderwatersport bond, is speciaal voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Bij ScubaDoe leren kinderen op een veilige manier omgaan met snorkelen of het duiken met perslucht.

 

 

Andere vormen van duiken:

♦  Nachtduiken

♦  Diepduiken

♦  Decompressie duiken

♦  Grot duiken

♦  Wrakduiken

♦  Ijs duiken

 

 

Meer informatie over duiken:

Wilt u meer informatie over duiken, neem dan een kijkje op de volgende websites:

 

 

 

Wilt u meer informatie over een specifieke sport, neem dan een kijkje op de Sportbibliotheek van EerlijkSportAdvies.

Naar top