Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Watersporten

Er zijn verschillende watersporten om te beoefenen

Want in, om en op het water is genoeg te doen...
Surfen en andere watersporten

Er zijn vele mogelijkheden om te blijven bewegen in het water. Zo kun je op een uitstekende manier je lichaam trainen met de verschillende aquasporten en op een leuke manier veel voor je gezondheid doen.

Maar je kunt ook kanalen, meren en zeeën gaan ontdekken door te gaan duiken. Daarnaast zijn er ook tal van sporten die niet in, maar juist op het water te beoefenen zijn zoals het roeien, zeilen of surfen.

Kortom: in, op en onder water zijn er dus nog genoeg sporten om te proberen. Met dit onderdeel laten wij je graag kennismaken met de rest van de zwem- en sportvormen die er allemaal in Nederland te beoefenen zijn.

Kun je nog goed zwemmen?

Bij de watersporten is veiligheid van groot belang

Goed kunnen zwemmen vergroot de zwemveiligheid en vermindert de kans op verdrinking. En aangezien de verschillende watersporten allemaal vereisen dat je zwemvaardig bent, is het verstandig om hier reëel naar te kijken.

Want kun je nog goed zwemmen of heb je dit al een tijd niet gedaan? Het kan dan ook best zo zijn dat je natuurlijk nog weet hoe je moet zwemmen, maar nauwelijks meer vooruit komt in het water. Je zult dan vast begrijpen dat het beoefenen van een watersport even uitgesteld moet worden.

Eerst zul je het zwemmen weer moeten opbouwen, zodat je zwemvaardigheden en de zwemveiligheid weer toenemen.

Meer hierover lees je bij het onderdeel zwemmen en over de verleerde zwemmer.

Watersporten

Alles weten over de verschillende watersporten?

Het onderdeel watersporten bestaat uit:
Waterpolo

Waterpolo

Waterpolo is een balsport in het water waarbij je van je tegenstander moet winnen. Dit doet je door meer ballen in het doel te gooien, sneller bij de bal te zijn en door veel te watertrappen.
Roeien

Roeien

In een roeiboot kun je mooie plekken gaan verkennen en tegelijkertijd veel voor je gezondheid doen. Want roeien kost nu eenmaal wat energie en je wilt dit vast een over een grote afstand doen.
Zeilen

Zeilen

Zeilen in een zeilboot is in één woord geweldig! Met een boot verken je meren, kanalen en misschien zelfs zeeën. Ook kun je de zeilsport op recreatief en op wedstrijdniveau beoefenen.
Surfen

Surfen

Surfen is een watersport voor echte durfals; en zeker wanneer de wind hard aan het waaien is. Want op je surfplank (met of zonder zeil) tem je de hoge golven en doe je dit met een hoge snelheid.
Duiken

Duiken

Duiken is een geweldige (onder) watersport en kan steeds verder worden uitgebreid. Want wie wil nu geen grotten verkennen, koraal bekijken of de bodem van het meer afspeuren naar scheepswrakken?
Vinzwemmen

Vinzwemmen

Tijdens het Vinzwemmen wordt er gebruik gemaakt van zwemvliezen of een mono-vin. Met deze ‘vin’ heb je een hoge voortstuwing, zodat er in een snel tempo een bepaalde afstand kan worden afgelegd.
Overige watersporten

Overige watersporten

De overige watersporten zijn minder bekend, maar wel erg leuk om te gaan beoefenen. Vaak zijn ze afgeleid van andere sport- en spelvormen en speciaal aangepast aan het water.