Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Zwem- en Aquamaterialen

Materialen bij het zwemmen of de aquasporten

Zo train je gevarieerder en veel effectiever

Als echte zwemmer of aquasporter kun eigenlijk niet zonder goede materialen… Want je wilt natuurlijk steeds een stapje verder komen en daarvoor moet je variatie aan je training toevoegen. En dat kan door met speciale materialen te trainen.

Het gebruik van materialen maakt deze sport niet alleen maar leuk en gevarieerder, maar zorgt ook voor extra weerstand. Daarmee bedoelen we dat de zwemmer of aquasporter meer moeite moet doen om een beweging uit te voeren.

Daarbij kan er ook veel specifieker getraind worden. Want door bepaalde materialen te gebruiken kan het accent bijvoorbeeld op het trainen van de armen of de benen worden gelegd.

Heel simpelgezegd kan een serieuze sporter dus niet zonder extra trainingsmaterialen. Bekijk dus snel de materialen en gebruik deze om jezelf tussendoor gemotiveerd te houden. Bij elk behaald doel, kies je dus voor een leuke beloning. En daar ga je vervolgens weer mee aan de slag.

Zwemmaterialen

De meeste materialen kun je in bijna alle gevallen gemakkelijk op internet bestellen. Hierbij adviseren je om te kijken bij betrouwbare aanbieders zoals onze affiliate partners Zwemshop.com en Decathlon. Daar vind je een ruim assortiment aan zwem- en aquasport materialen die je helpen steeds weer een stapje verder te komen.  

Zwemplankje
Het zwemplank is gemaakt van PE Foam en is erg geliefd bij de gevorderde zwemmers. Zo wordt het plankje losjes in de handen vastgehouden en zorgt het voor balans bij het trainen van de benen.

Maar het kan ook gebruikt worden om lekker op te hangen en juist voor meer disbalans te zorgen. Hierdoor moeten niet alleen de benen harder werken, maar ook de kleinere spieren die de balans weer willen herstellen.

Zwembril
Het zwembrilletje is voor de meeste zwemmers een belangrijk hulpmiddel. Zeker voor degene die veel zwemslagen met hun gezicht in het water uitvoeren.

Want het verminderd niet alleen irritaties aan de ogen, maar zorgt ook voor een goed zicht onder water. En dit is weer handig om botsingen te voorkomen of wanneer er een keerpunt moet worden gemaakt.

Pull-Buoy
De Pull-Buoy word vooral door de gevorderde zwemmers gebruikt om het accent op de verschillende armslagen te leggen. Deze drijver wordt namelijk tussen de onder- of bovenbenen geplaatst, zodat het onderlichaam omhoog komt.

Hierdoor blijft het lichaam horizontaal, zakken de benen niet en kan er volledig worden geconcentreerd op het maken van de armslag.

Handschoenen (paddles)

Deze materialen zien er verschillend uit, maar dienen wel hetzelfde doel. Want beide zorgen niet alleen voor extra weerstand en maken een zwembeweging zwaarder; ze zorgen er ook nog eens voor dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van het water. Hierdoor ligt de zwemsnelheid hoger en kan men flink meer meters maken. 

Zwemflippers
De zwemvliezen worden vooral door volwassenen gebuikt bij het zwemmen met een hoge snelheid, het duiken met perslucht of het snorkelen. Ook kun je ze tijdens het zwemmen van de borst- en rugcrawl gebruiken om de enkels flexibeler te krijgen.

Snorkel
De snorkel wordt niet alleen gebruikt door ervaren diepzee duikers of professionele snorkelaars, maar ook door gewone zwemmers. Het is namelijk erg prettig als je gewoon door kunt zwemmen zonder constant adem te hoeven halen.

Flexibeam
De flexibeam wordt niet alleen veel bij de zwemlessen en de verschillende aquasporten gebruikt; ook bij het zwemmen kan dit een handig hulpmiddel zijn. Want door de grote omvang en het grote drijfvermogen van deze buis, kunnen oefeningen een stuk zwaarder worden gemaakt.

Opblaasbare zwemboei
De zwemmersboei zorgt voor net dat beetje meer veiligheid als je zwemt in open water. De zwemmersboei blaas je gemakkelijk op en bevestig je met een koord om je middel. Tijdens het open water zwemmen trek je de zwemmersboei achter je aan door het water. Daarnaast kun je er ook nog eens je kostbare persoonlijke spullen droog in opbergen.

Weerstandstraining
Zwemmen met een flinke snelheid is heerlijk, maar wat als je het andersom zou doen? Dus juist met veel weerstand zwemmen (zoals een zwemparachute), zodat je alles uit je lichaam moet halen. Een hele andere training dan je gewend bent en ideaal voor sporten als Power Swimming.

Aquasport materialen

Bij de aquasporten worden vaak extra materialen gebruikt. Enerzijds is dit om meer variatie aan de les te geven, anderzijds kunnen bewegingen zwaarder worden gemaakt. Want de materialen geven vaak extra weerstand in het water, waardoor de deelnemer meer moeite moet doen om de oefeningen uit te voeren.

Daarnaast zijn sommige materialen echt nodig om überhaupt met de desbetreffende aquasport mee te kunnen doen. Hierbij kun je denken aan de wetbelt bij Aquajoggen of de fiets bij Aquacycling.

Wetbelt
Bij het Aquajogging heb je een wetbelt nodig. Je jogt immers in diep water, wat je zonder dit materiaal niet lang zult kunnen volhouden. De wetbelt zorgt ervoor dat je hoofd boven water kan blijven, zodat je de oefeningen goed kunt uitvoeren.

De wetbelt wordt om het middel vastgemaakt met een riem. Deze kan groter en kleiner worden gemaakt zodat iedereen deze kan omdoen. Om de oefeningen goed uit te kunnen voeren mag de wetbelt niet verschuiven.

Aqua boxing gloves
Dit type materiaal lijkt op handschoenen en leveren extra weerstand. Oefeningen worden hierdoor zwaarder, waardoor je de spieren intensiever traint. De aqua boxing gloves worden meestal gebruikt tijdens de Aqua tae-bo en in sommige gevallen bij de andere aquasporten.

Dumbells
Het meestgebruikte materiaal tijdens de aquasporten zijn toch wel de dumbells. Deze lijkten op hele grote gewichten, alleen zijn ze van PE Foam gemaakt. Hierdoor blijven ze drijven op het water en moet er dus extra moeite worden gedaan om de weerstand van het water te overwinnen.

De dumbells kunnen gebruikt worden voor verschillende arm-, buik en rugspieren. Maar dan moeten ze wel onder water worden gehouden.

Beendrijvers
Deze drijvers zijn van hetzelfde materiaal gemaakt als de dumbells. Hierdoor leveren ze niet alleen extra weerstand, maar willen ze ook naar boven komen drijven. En aangezien de beendrijvers om de enkel en het onderbeen worden bevestigd, moet er dus extra moeite worden gedaan om de balans te bewaren.

Kleine gewichtjes
Bij het uitvoeren van een aquasportles zul je de gewichten regelmatig tegenkomen. Echt zwaar zijn ze niet (ongeveer 0,5 tot 1 kg); maar doordat je hier veel herhalingen mee uitvoert, zullen je spieren toch flink getraind worden. De gewichten worden eigenlijk alleen gebruikt om de arm- en rompspieren te trainen.