Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Perfecte aanvullingen

Vrouw mediteert in zwembad

Perfecte aanvullingen

Hoe vul jij het aquasporten of zwemmen aan?

Sporten voelt heerlijk, maar het is wel belangrijk om jezelf af te vragen of je nuttig bezig bent. Want 1x per week een paar baantjes zwemmen is gezellig, maar levert niet de resultaten die je graag zou willen.

Je zult meer moeten gaan sporten om de online programma’s af te kunnen ronden (en daarmee je doelen halen) of je sport met andere facetten moeten combineren. Want hoe meer energie je in jouw goede voornemens steekt, des te makkelijker zul je jouw persoonlijk doelen halen.

Maak je doelen dus realistisch en toepasbaar op je eigen leven. Combineer de juiste facetten van een gezonder leven en je zult jezelf beter voelen dan ooit te voren.

Welke aanvulling kies jij?

Verhoog je motivatie, focus en vorderingen

Onderstaande volgorde is wat wij adviseren om als aanvulling op het zwemmen en/of aquasporten te gebruiken. Je zult het misschien even moeten uitproberen, want het moet natuurlijk ook leuk voor je blijven.

Maar het gaat je zeker helpen om jezelf beter, energieker, vitaler en mentaal sterker te voelen. En dat is weer belangrijk om de motivatie hoog te houden.

 

verbeter je motivatie, focus en te halen vorderingen

(klik op 1 van de tabbladen om verder te gaan)

 

Thuis sporten

De meest ideale aanvulling op het zwemmen (of aquasporten) is toch echt het trainen in je eigen huis. Want je zult vast heel druk zijn en nog een aantal keer per week naar de sportschool of zwemaccommodatie zal je waarschijnlijk niet lukken. En dat is ook niet erg, want thuis trainen is dé oplossing en iets wat we daarom aan een aantal online programma’s (zoals Power Swimming) hebben toegevoegd.

Thuis sporten is misschien even wennen, maar het bevalt ons zelf uitstekend. Je kiest namelijk zelf je tijdstip, type training, frequentie en trainingsmaterialen. Over eventuele problemen als rondrennende kinderen of de plek in huis om te trainen, zul je wel even moeten nadenken.

Maar hou het daarbij ook simpel: aan één m2 heb je voldoende om te trainen. Materialen zijn handig maar het kan ook zonder! En je kinderen sporten misschien wel met je mee zonder in de weg te lopen… Heb je geen inspiratie? Volg dan gewoon wat online lessen in je eigen huiskamer. Hou het dus simpel, want het belangrijkste is dat je daadwerkelijk thuis een training doet….

 

♦  Bekijk een voorbeeld van een schema om thuis te trainen uit onze Sportbibliotheek.

♦  Makkelijk Thuis trainen met Studio C online

♦  Bekijk materialen om thuis te trainen (in samenwerking met Decathlon)

Fitness

Fitness is fantastisch om mooie resultaten mee te boeken! Je kunt heel specifiek trainen met verschillende apparaten of gebruik maken van de losse gewichten. Het is dan ook een hele goede aanvulling op het zwemmen of een aquasport, aangezien je veel meer variatie aan het sporten kunt toevoegen. En variatie is een zeer belangrijke trainingsregel om vooruitgang te kunnen blijven boeken.

Maar echt heel leuk is fitness natuurlijk niet. Je doet een beweging een aantal keer achter elkaar en gaat daarna de volgende oefening doen. Het is dus eigenlijk heel saai en daardoor voor de meeste mensen moeilijk vol te houden. En jezelf keer op keer naar de sportschool slepen, zal je uiteindelijk doen stoppen.

Een echte aanrader is toch om een bepaalde vorm van fitness thuis te doen. Want als je al gaat zwemmen, zal het moeilijk worden om ook nog eens naar de sportschool te gaan. Thuis sporten kost je 20 á 30 minuten en kun je doen wanneer je wilt.

 

Wil je meer weten over fitness, kijk dan eens op onze Sportbibliotheek.

Yoga en Pilates

Yoga en Pilates voor geitenwollen sokken? Dat kan…. maar het publiek dat deze sporten beoefend is wel vele malen groter. Je moet Yoga of Pilates geprobeerd hebben om te voelen wat voor geweldigs het met je lichaam en geest doet.

Yoga is er op verschillende manieren, maar bij de meeste vormen ligt de focus vooral op het ademhalen tijdens het uitvoeren van de (statische) bewegingen. Eigenlijk een pittig combinatie training om lichaam en geest samen te brengen. Bij Pilates zijn de oefeningen veel dynamischer en zul  je meer bewegen. Maar ook hier is een goede ademhaling onmisbaar.

Yoga en Pilates zijn op vele plekken te vinden en meedoen met een les is de ideale manier om kennis te maken met één van deze sporten. Maar ook je eigen huiskamer kan een goede plek zijn om wat extra aan Yoga of Pilates te doen.

Zelf hebben we dan ook een online cursus gevolg bij trainers Rolf en Melanie van Happy with Yoga. In de cursus wordt je op een rustige, prettige en professionele manier door de wereld van yoga geleid.

Hiermee kennismaken is dus zeker een aanrader. Want in combinatie met zwemmen of aquasporten krijg je eindelijk hetgeen je zo graag wilde hebben. En waarschijnlijk nog veel meer…

 

Meer leren of uitproberen?

♦  Leer yoga (basiscursus)

♦  Duik de wereld van yoga in

Meditatie, Mindfulness en Hypnose

Meditatie, Mindfulness en Hypnose zijn misschien een vreemde aanvulling, maar onderschat deze facetten niet! Deze tools kun je ontzettend goed gebruiken om je focus en motivatie hoog te houden en zo je doelen te halen. En dat nog eens op een makkelijke (onbewuste) manier.

Met deze tools kun je jezelf bijvoorbeeld programmeren om van een vervelende gewoonte af te komen, stress geen kans te geven of niet meer te luisteren naar dat vervelende stemmetje in je hoofd. Kortom: combineer het zwemmen of een aquasport dus zeker met een vorm van hypnose, meditatie of Mindfulness voor de beste resultaten.

Bij Mindfulness kruip je uit je hoofd en richt je jezelf met bepaalde oefeningen om in het hier en nu te blijven. Meditatie is een groot begrip en op verschillende manieren kun je geestelijke tot rust komen.

Hypnose klinkt een beetje vreemd, maar is echt een aanrader! Na 10 jaar meditatie en Mindfulness kwamen we ook in aanraking met Hypnose Instituut Nederland. En ik kan je verzekeren: Zelfhypnose is makkelijk te leren en totaal niet eng. Je gaat lekker diep ontspannen en kunt simpelweg je onbewuste programmeren om je doelen te bereiken. Een heerlijk gevoel met fantastische resultaten.

 

Meer leren of uitproberen?

♦  Mindfulness voor het Dagelijkse leven

♦  Zelfhypnose seminar via Hypnose instituut Nederland

♦  Alle producten van Hypnose instituut Nederland

Outdoor sporten

Wie in de buitenlucht wil sporten heeft voldoende mogelijkheden. Natuurlijk kunnen ook bepaalde andere sporten zoals voetbal en tennis buiten worden uitgevoerd; maar er zijn ook sporten die echt alleen buiten mogelijk zijn. En dat zijn de outdoor sporten.

Buiten is het heerlijk om te gaan sporten en ook nog eens erg gezond. De meeste buitensporten kun je zelfstandig beoefenen, maar ook onder begeleiding van een instructeur in groepsverband uitvoeren. Daarnaast zijn veel van deze sporten gratis en ideaal dus om naast het zwemmen of het aquasporten te beoefenen. Een zwemkaartje is best duur namelijk.

Fietsen, hardlopen of bootcampen, het zijn perfecte aanvullingen op de natte sporten. Leuk dus voor de afwisseling, maar beter nog voor de resultaten. Want met extra wandelen of een rondje fietsen ben je nog gezonder bezig en hou je het vooral leuk voor jezelf. En dat is weer goed voor de motivatie.

 

  

Overzicht outdoor sporten:

Wandelen

 

Nordic walking

 

Hardlopen

 

Triatlon

 

Streetrunning

 

Fietsen

 

Wielrennen

 

Mountainbiken

 

Rolschaatsen / Skeeleren

 

Bootcamp

 

Paardensport

 

Frisbee

 

Water- en strandsporten

Als je toch al gek bent op bewegen in het water, dan zijn de water- en strandsporten echt een mooie aanvulling. Je bent waarschijnlijk al zwemvaardig, waardoor je deze sporten op een veilige manier kunt doen. Daarnaast ben je ook al (redelijk) sportief, wat je bij deze sporten heel goed kunt gebruiken.

Pittig zijn de water- en strandsporten namelijk wel. Want de spieren worden intensief gebruikt en dat vaak een langere tijdsperiode. Gevolg is wel dat niet alleen de conditie toeneemt, maar ook de spierkracht. En aangezien dit buiten gebeurt, zal ook de geestelijke gesteldheid verbeteren. Na een training zul je jezelf afgepeigerd, maar voldaan voelen.

Water- en strandsporten zijn dus heerlijk om te beoefenen, maar kennen wel gevaren. Wanneer je eerst enkele lessen neemt, weet je wat je moet doen als er opeens een rukwind langs komt of de stroming te sterk wordt. Door lessen bij een ervaren instructeur te nemen, kunnen de verschillende sporten dan ook door iedereen worden beoefend.

 

OVERZICHT WATER- EN

Surfen

STRANDSPORTEN:

Roeien

 

Kanovaren

 

Zeilen

 

Beach soccer

 

Beach volleybal

 

Kitesurfen

 

Rafting

 

Wakesurfing

 

Windsurfen

 

Overige andere sporten

Er zijn natuurlijk vele andere sporten die het zwemmen of aquasporten kunnen ondersteunen. Maar het gevaar is dat je door al die andere sporten niet meer je focus kunt houden op je echte sport. Als je een levenlang wilt sporten is dat natuurlijk geen probleem;  Het belangrijkste is dat je überhaupt sport en niet alleen maar op de bank hangt.

Maar wil je naast het zwemmen of aquasporten meer bewegen of nog gezonder leven, dan adviseren we je om meer te richten op thuis sporten, yoga, meditatie en mindfulness en wat meer wandelen of hardlopen.

 

Toch benieuwd naar alle andere sporten, neem dan een kijkje op onze Sportbibliotheek.

Werken bovenstaande links niet op jouw apparaat? Onze (affiliate) partners zijn Decathlon, Zwemshop.com, Hypnose Instituut Nederland, Happy With Yoga en Studio C online.