Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Valkuilen

Valkuilen bij het aquasporten

Vrouw in valkuil getraptGaan sporten betekent niet alleen fijne momenten, zoals het bereiken van opgestelde doelen, maar ook het ervaren van tegenslagen. Want wanneer u met uw gezondheid bezig bent zal het niet altijd precies gaan zoals u graag wilt. En juist deze tegenslagen moeten worden overwonnen om uw goede voornemens te kunnen bereiken.

Gelukkig zijn er een aantal bekende valkuilen waar u zich vooraf al op kunt voorbereiden. Misschien komt u ze wel niet tegen en anders bent u hier alvast op voorbereid. Zo kunt u ze makkelijker de baas en raakt u minder snel van de juiste weg af. Bereid u dus alvast voor op deze bekende valkuilen:

 

 

Uw motivatie

Het belangrijkste om uw doelstelling te halen is het behouden van een goede motivatie. Want iemand die gedemotiveerd raakt ziet de reden van het sporten niet meer in en zal waarschijnlijk snel weer terugvallen in de slechte oude gedragspatronen. Maar iemand die de motivatie hoog weet te houden, zal met veel plezier de aquasporten blijven beoefenen en steeds een stapje verder richting een gezond leven gaan.

Probeer uw motivatie dus hoog te houden en voorkom dat stressfactoren (het niet behalen van doelen, tijdsdruk, zeurende familieleden etc.) invloed hebben op uw goede voornemens. Soms is het even doorzetten, maar u weet inmiddels waar u het voor doet en welke resultaten u al met eerdere pogingen heeft behaald.

 

 

Verandering is eng

Veel mensen die weer gaan sporten moeten hier echt even aan wennen. Want ze hebben waarschijnlijk jaren niets aan hun gezondheid gedaan en worden door te gaan aquasporten uit hun comfort zone gehaald. En dit kan eng zijn en u toch doen besluiten te stoppen.  Maar door deze enge, maar gezonde, verandering toch aan te gaan, stapt u over deze valkuil heen. Het is dan ook een stap om trots op te zijn, maar waarvan u moet weten dat u deze toch kunt voorkomen. Gelukkig went verandering bij sommige mensen snel en bij andere duurt het iets langer. Maar uiteindelijk zal ook bij u het sporten in uw systeem gaan zitten.

 

 

Wet verminderde meeropbrengst

Zoals bij elke sport, zal u deze valkuil ook bij aquasporten tegenkomen. Want eerst lijkt alles voorspoedig te gaan en boekt u mooie resultaten, maar opeens lijkt het alsof u stil staat. En of u nu wilt of niet, elke serieuze aquasporter gaat tegen deze wet aanlopen. De gekozen aquasport is leuk, de oefeningen gaan u goed af en de eerste resultaten zijn al duidelijk te merken. Maar tussen de 3 tot 6 maanden vindt er een stopmoment plaats. Een moment waarbij u gedemotiveerd kunt maken,  maar wat u ook als een handige tip kunt zien. Want dit is het moment dat u variatie aan het sporten kunt toevoegen. En juist door de aquasport zwaarder te maken of andere oefeningen te doen, zult u weer verder gaan met het behalen van resultaten.

 

 

Sociale omgeving

Eerder hebben we al gesproken over de sociale omgeving, bijvoorbeeld uw partner, familie of kennis, die u gemotiveerd kunnen houden. Maar de personen in uw nabije omgeving kunnen ook het tegenovergestelde bewerkstelligen. Want wanneer u serieus met aquasport bezig bent en vol trots over de behaalde resultaten verteld, kan de reactie van uw sociale omgeving weleens tegenvallen. Vaak is jaloezie een belangrijke reden, maar laat u hier vooral niet door ontmoedigen. Want het is uw leven en bij het nastreven van een goede gezondheid mag u best even egoïstisch zijn. Mochten reacties dus tegenvallen, weet dan dat dit kan gebeuren en blijf uw goede voornemens vooral positief bekijken.

 

 

Marketingmanipulatie

Val 5 kilo per week af met ons speciale kruidenmix. Train met ons apparaat en zie het vet smelten. Of mediteer uzelf binnen een maand slank; het zijn allemaal goed bedachte marketingzinnen. Uiteindelijk met maar 1 doel: u zoveel mogelijk geld te laten uitgeven aan producten die niet werken. Want er is niet zoiets als een vetverbrandingsmiddel of het ultieme trainingsapparaat; anders zou er ook geen overgewicht meer in de wereld zijn.

Trap dus niet in deze marketingmanipulatie, wat een makkelijke methode bestaat niet. Wel een leuke en duidelijke methode; en dat is een leuke sport beoefenen, een gezond en lekker voedingspatroon creeren en een actievere leefstijl nastreven. En dat op een persoonlijke manier, welke het beste bij uw situatie past.

 

 

Er zijn nog meer bekende valkuilen waar u vooraf al rekening mee kunt houden. Zo is het juiste tijdstip van sporten een belangrijke factor, maar kunt ook last krijgen van een droge huid of negatieve ervaringen. Deze andere valkuilen worden verder besproken bij het onderdeel zwemmen.

 

Naar top