Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Valkuilen

Bekende valkuilen

Valkuilen bij de aquasporten

Wees voorbereid en stuur tijdig bij

Gaan sporten betekent niet alleen fijne momenten, zoals het bereiken van opgestelde doelen, maar ook het ervaren van tegenslagen.

Want wanneer je met je gezondheid bezig bent, zal het niet altijd precies gaan zoals je graag wilt. En juist deze tegenslagen moeten worden overwonnen om je goede voornemens te kunnen bereiken.

Gelukkig zijn er een aantal bekende valkuilen waar je jezelf vooraf al op kunt voorbereiden. Misschien kom je ze wel niet tegen en anders ben je hier alvast op voorbereid.

Zo kun je ze makkelijker de baas en raak je minder snel van de juiste weg af. Bereid je dus alvast voor op deze bekende valkuilen:

Je motivatie

Het belangrijkste om je doelstelling te halen is het behouden van een goede motivatie. Want iemand die gedemotiveerd raakt, ziet de reden van het sporten niet meer in en zal waarschijnlijk snel weer terugvallen in de slechte oude gedragspatronen.

Maar iemand die de motivatie hoog weet te houden, zal met veel plezier de aquasporten blijven beoefenen en steeds een stapje verder richting een gezond leven gaan.

Probeer je motivatie dus hoog te houden en voorkom dat stressfactoren (het niet behalen van doelen, tijdsdruk, zeurende familieleden etc.) invloed hebben op jouw goede voornemens.

Soms is het even doorzetten, maar je weet inmiddels waar je het allemaal voor doet en welke resultaten je al met eerdere pogingen heeft behaald. Positief of niet.

Verandering is eng

Veel mensen die weer gaan sporten moeten hier echt even aan wennen. Want ze hebben waarschijnlijk jaren niets aan hun gezondheid gedaan en worden door te gaan aquasporten uit hun comfort zone gehaald.

En dit kan eng zijn en je toch doen besluiten te stoppen. Maar door deze enge, maar gezonde, verandering toch aan te gaan, stap je over deze valkuil heen.

Het is dan ook een stap om trots op te zijn, maar waarvan je moet weten dat je deze valkuil toch kunt voorkomen.

Gelukkig went verandering bij sommige mensen snel en bij andere duurt het iets langer. Maar uiteindelijk zal ook bij jou het sporten in je systeem gaan zitten.

Wet verminderde meeropbrengst

Zoals bij elke sport, zal je deze valkuil ook bij aquasporten tegenkomen. Want eerst lijkt alles voorspoedig te gaan en boek je mooie resultaten, maar opeens lijkt het alsof je stil staat.

En of je nu wilt of niet, elke serieuze aquasporter gaat tegen deze wet aanlopen. De gekozen aquasport is leuk, de oefeningen gaan je goed af en de eerste resultaten zijn al duidelijk te merken.

Maar tussen de 3 tot 6 maanden vindt er een stopmoment plaats. Een moment waarbij je gedemotiveerd kunt raken, maar wat je ook als een handige tip kunt zien.

Want dit is het moment dat je variatie aan het sporten kunt toevoegen. En juist door de aquasport zwaarder te maken of andere oefeningen te doen, zul je weer verder gaan met het behalen van resultaten.

Sociale omgeving

Eerder hebben we al gesproken over de sociale omgeving, bijvoorbeeld je partner, familie of kennis, die je gemotiveerd kunnen houden.

Maar de personen in je nabije omgeving kunnen ook het tegenovergestelde bewerkstelligen. Want wanneer je serieus met aquasport bezig bent en vol trots over de behaalde resultaten verteld, kan de reactie van je sociale omgeving weleens tegenvallen.

Vaak is jaloezie een belangrijke reden, maar laat je hier vooral niet door ontmoedigen. Want het is jouw leven en bij het nastreven van een goede gezondheid mag je best even egoïstisch zijn.

Mochten reacties dus tegenvallen, weet dan dat dit kan gebeuren en blijf je goede voornemens vooral positief bekijken.

Marketingmanipulatie

Val 5 kilo per week af met ons speciale kruidenmix. Train met ons apparaat en zie het vet smelten. Of mediteer jezelf binnen een maand slank; het zijn allemaal goed bedachte marketingzinnen.

Uiteindelijk met maar 1 doel: jou zoveel mogelijk geld te laten uitgeven aan producten die niet werken. Want er is niet zoiets als een vetverbrandingsmiddel of het ultieme trainingsapparaat; anders zou er ook geen overgewicht meer in de wereld zijn.

Trap dus niet in deze marketingmanipulatie, wat een makkelijke methode bestaat niet. Wel een leuke en duidelijke methode; en dat is een leuke sport beoefenen, een gezond en lekker voedingspatroon creeren en een actievere leefstijl nastreven.

En dat op een persoonlijke manier, welke het beste bij jouw situatie past.

 

 

Er zijn nog meer bekende valkuilen waar je vooraf al rekening mee kunt houden. Zo is het juiste tijdstip van sporten een belangrijke factor, maar kun je ook last krijgen van een droge huid of andere negatieve ervaringen. Deze andere valkuilen worden verder besproken bij het onderdeel zwemmen.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een aquasporten wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen; wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij het aquasporten

Goed en lekker aquasporten, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!