Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Trainingsprincipes

Man gaat in wetsuit zwemmen

Trainingsprincipes bij (aqua)sporten

Zo boek je sneller en meer resultaat

Welke sport je ook wilt beoefenen, er zijn een aantal algemene regels die ervoor zorgen dat je sneller en meer resultaat zult behalen. Door met deze regels (trainingsprincipes) rekening te houden, wordt sporten interessanter, beter vol te houden en doe je het meeste voor je gezondheid.

En aangezien je toch hebt besloten om te gaan sporten, kun je dit toch het beste op de meest effectieve manier doen. Hoe je rekening kunt houden met deze trainingsprincipes lees je niet alleen hier, maar ook bij de artikelen over effectief aquasporten en tips aquasporten.

Zo moet het dus niet

In de sportschool kom je ze nog weleens tegen: die mensen waarvan je jezelf afvraagt wat ze in vredesnaam komen doen. Met hun mobiel al bellend raffelen ze een oefening af en zijn na een half uur weer vertrokken. Er wordt door hen totaal niet bewust gesport.

Maar ook de vele mannen die 1x per week een balletje op het voetbalveld trappen en toch zeggen dat ze gezond bezig zijn. Natuurlijk is het idee van sporten goed, maar heel effectief is het niet.

Het zal dan ook niet erg veel voor de gezondheid doen, en veel van deze mannen zijn maandag ziek omdat ze een blessure hebben opgelopen.

Effectief sporten vereist toewijding

Om je gezondheid te verbeteren moet je dus wel iets doen. Je zult serieus met jouw doelstelling bezig moeten zijn en dit een langere tijd vol moeten houden. En hier is toewijding en focus voor nodig.

Daarom is het zo ontzettend belangrijk om een sport uit te kiezen die je echt leuk vind en door je nieuwe gezonde leefstijl niet te drastisch te veranderen. Want met kleine stapjes bereik je op lange termijn vaak veel meer en het zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat gezonder gaan leven een stuk leuker wordt.

Stap voor stap 

Om op een effectieve manier met je gezondheid bezig te zijn moet je jezelf richten op de vier pijlers:

♦  Sport

♦  Voeding

♦  Herstel

♦  Motivatie

 

Nu je jezelf gaat in eerste instantie richt op de aquasporten (je leest immers hier over dit onderdeel) is het praktisch om je dan ook echt alleen hiermee bezig te houden.

Dus niet gaan sporten, gelijk gaan lijnen en elke dag fietsend naar je werk. Want deze gehele nieuwe leefstijl zal je allemaal snel te veel worden, waardoor je na enkele weken weer in je oude inactieve levensstijl zal terugvallen.

Start dus eerst enkele weken met aquasporten en zorg dat je hieraan gewend raakt. Gaandeweg kun je wat meer op de slechte dingen in je voedingspatroon letten, waarna je jezelf enige tijd later een vernieuwd voedingspatroon hebt aangeleerd. En door hier de tijd voor te nemen is dit geleidelijk aan in je systeem terecht gekomen.

Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan meer over de 4 pijlers bij het onderdeel zwemmen.

Je motivatie

Bij gezonder gaan leven denken de meeste mensen natuurlijk gelijk aan sporten en gezonde voeding. Maar om dit vol te kunnen houden, moet je ook rekening houden met het herstel van je lichaam.

Veel rust zorgt ervoor dat je de nieuwe sportpoging weer effectief kunt uitvoeren. Geef je jezelf geen rust dan zullen de sportprestaties tegenvallen en daarmee ook de trainingsresultaten die je zo graag wilt hebben.

En uiteindelijk kom je dan bij de belangrijkste pijler terecht: je motivatie! Want is deze laag, dan zul je niet meer gaan sporten, kies je toch weer voor die ongezonde snacks en zullen uiteindelijk de verkregen trainingseffecten weer verdwijnen. En dat kan voorkomen worden door je motivatie hoog te houden.

Sport dus op je eigen niveau zodat de aquasporten leuk blijven. Ga samen met een maatje en neem een nieuwe als deze na enkele maanden liever thuis wil blijven.

Verdiep je meer in de sport, zodat je hier steeds beter in wordt. En belangrijker nog: geef jezelf regelmatig een complimentje voor hetgeen je allemaal gedaan hebt. Want blijven sporten is een prestatie op zich en daar mag je heel trots op zijn.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een aquasporten wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen; wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij het aquasporten

Goed en lekker aquasporten, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!