Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Tips aquasporten

Vrouw zwemt in zwembad

Een levenlang zwemmen

Het kan op zoveel verschillende manieren!

Tips aquasporten

Zoals bij elke sport, zijn er ook bij de aquasporten tips die je kunt gebruiken om bewegen leuker en effectiever te maken.

Want zo is een gezonde leefstijl beter vol te houden en zul je hier minder snel mee stoppen. Uiteindelijk met als doel om een levenlang te blijven bewegen (in het water).

Drink voldoende

Bij het sporten bereikt je lichaam een hogere temperatuur. Om weer wat af te koelen gaat het lichaam zweten en verliest daarbij niet alleen vocht, maaar ook verschillende zouten.

En aangezien jouw lichaam door dit verlies steeds slechter functioneert en er daarbij verschillende klachten als spierkramp en hoofdpijn kunnen optreden, is het belangrijk om het vocht weer aan te vullen.

Alhoewel er verschillende sportdranken beschikbaar zijn, is het drinken van water toch het beste. Want de speciale dranken bevatten vaak veel energie en hebben nagenoeg weinig effect op de sportprestaties.

Leer jezelf dus aan om een flesje water mee te nemen naar de aquasport les. Tussen de oefeningen door kun je een slokje water nemen, wat soms best prettig kan zijn.

Maar ook de uren na de les is het verstandig om extra water tot je te nemen. Zo verdwijnen de afvalstoffen uit het lichaam en zul je sneller herstellen.

Kies een goede les

Misschien heb je een aquasportles uitgekozen waar je jezelf meteen prettig bij voelt; maar het kan ook voorkomen dat deze niet bij je past.

Want misschien vindt je de instructeur wel vervelend of doe je weinig in de les. Of misschien wordt er wel muziek gedraaid waar jij je totaal niet in kunt vinden.

In die gevallen is het beter om naar een andere les of instructeur te zoeken. Want als je met een slecht gevoel de les verlaat, zul je de volgende keer waarschijnlijk ook niet meer terugkomen.

En dat is zonde aangezien er veel verschillende aquasport en instructeurs te vinden zijn. Kies dus een goede les die bij je past en waarin je met veel plezier aan het sporten bent.

Kies een doel en maak tussenliggende doelen

Weten waar je mee bezig bent, is altijd een aanrader bij het werken aan je gezondheid. Want door niet alleen een doelstelling te kiezen, maar ook einddoelen, tussenliggende doelen en vervangende doelen op te stellen, heb je een pad uitgestippeld welke je gaat bewandelen.

Het stellen van doelen kan veel resultaat opleveren, maar kan je ook in de weg zitten. Verdiep je dan ook verder in het stellen van doelen, wanneer je wilt uitproberen of dit voor jou werkt.

Keep it simple stupid (kiss)

De ‘KISS-regel’ is een veelgebruikte methode in de marketing. Het gaat erom dat men niet te moeilijk moet denken, aangezien men dan door de bomen het bos niet meer ziet. Eenvoud is vaak de beste methode.

Ook bij het gaan sporten is het gebruik van deze gouden regel aan te raden. Want probeer op internet maar eens te zoeken naar afvallen. Waarschijnlijk zul je honderden methodes tegenkomen die je op de beste manier laten afvallen.

En dit terwijl afvallen simpelweg ‘meer calorieën verbruiken, dan innemen is’. De makkelijkste manier is dus gewoon om te letten op het ingenomen calorieën en er veel van te verbranden. Hoe je dit doet is volledig aan u.

Hou de dingen dus simpel en ga eerst lekker sporten. Ga daarna wat effectiever met je doelstelling aan de slag en houdt het hierbij vooral leuk. Neem daarbij stap voor stap en geef jezelf de tijd om aan je nieuwe gezondere leefstijl te wennen.

Doe aan effectief aquasporten

Zo maar wat aanmodderen bij het sporten schiet niet echt iets op. Beter is om op een effectieve manier met aquasporten bezig te zijn, zodat je hier meer resultaat bij boekt.

Want dit is natuurlijk hetgeen wat je wilt bereiken met deze sport. En om dit te doen bij het aquasporten kun je meer gebruik maken van de weerstand van het water, een grotere Range Of Motion, meer variatie of de 4 belangrijke pijlers. Kijk voor meer informatie op de trainingsprincipes of effectief aquasporten.

Betrek je sociale omgeving erbij

Je doet wat goeds voor je gezondheid en kunt daarbij best een steuntje in de rug gebruiken. Betrek dus bij het sporten ook je familie of kennissen, want zij kunnen je gemotiveerd houden.

Misschien wil er weleens iemand met je mee of spoort deze je aan om vooral door te blijven gaan. En dit is natuurlijk altijd goed voor de motivatie.

Maar jouw sociale omgeving kan je goedbedoelde pogingen ook doen mislukken. Lees hier meer over bij het onderdeel valkuilen.

Hou je zwemvaardigheid op peil

Bewegen in het water is zeer geschikt om aan je gezondheid te werken, maar dit is nog niet alles.

Want je hebt waarschijnlijk in het verleden leren zwemmen en het zou zonde zijn als je deze vaardigheden zou verliezen. Hoe minder men zwemt, hoe eerder de zwemvaardigheid zal verdwijnen. En dat is zonde aangezien je toch al in het zwembad bent.

Probeer jezelf dus te motiveren om voor of na de aquasportles nog even een aantal baantjes te gaan zwemmen. Want zo blijf je zwemvaardig en zwemveilig, wat altijd handig is wanneer je met jouw (klein) kinderen wilt gaan zwemmen of een andere leuke watersport wilt gaan beoefenen.

Geniet na het aquasporten

Bij de aquasportles heb je flink wat voor je gezondheid gedaan en daarom mag je ook best even genieten.

Naast dat even ontspannen erg goed is voor de gezondheid, is het ook nog eens erg lekker. Want door na een flinke inspanning nog even een bubbelbad, turks stoombad of zonnebank nemen ga je heerlijk voldaan en ontspannen naar huis.

Kijk voor meer informatie op genieten na het zwemmen.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een aquasporten wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen; wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij het aquasporten

Goed en lekker aquasporten, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!