Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Sporten op eigen niveau

Op eigen niveau sporten

Sporten op eigen niveauIedereen moet kunnen sporten, maar dan wel op een veilige en persoonlijk manier. Want zo blijft men de sport een langere tijd volhouden, wat nodig is om trainingsresultaten te verkrijgen. Want een weekje gaan sporten en daarna weer op de bank hangen doet weinig voor de gezondheid. Maar op uw eigen niveau gaan bewegen en hier steeds meer vooruitgang in te boeken, dat doet wel wonderen!

De aquasporten zijn dan ook ideale trainingen waarbij u zelf kunt bepalen op welk niveau u wilt trainen. Want misschien bent u wel een beginnende sporter die weleens een aquasport wil uitproberen; maar ook gevorderde sporters hebben veel baat bij het beoefenen van aquasporten. Want oefeningen kunnen zwaarder of lichter worden gemaakt, er kan met materialen worden gewerkt en er kunnen tempowisselingen in de muziek worden toegepast. Zo is zowel de beginnende als de gevorderde sporter op een persoonlijke manier met sporten bezig.

 

 

Voor verschillende mensen de juiste sport

Aquasporten zijn dan ook geschikt voor vrijwel iedereen, ongeacht blessures, uw zwemvaardigheid, de leeftijd, het geslacht, het conditie-niveau of (over)gewicht. Door de opwaartse druk van het water is de belasting op de gewrichten, banden en pezen minimaal. Het lichaam ondervindt zo dus geen harde klappen, die bijvoorbeeld bij hardlopen wel optreden.
En deze eigenschap van water is voor elke aquasporter gunstig; want door gebruik te maken van de opwaartse kracht en de weerstand van het water, belast u uw lichaam minimaal, maar traint u deze wel op een effectieve wijze.

Bovendien is bewegen in het water erg goed voor het herstel. Want door de warmte, de stroming- en wrijvingsweerstand van het water, zullen spieren en gewrichten goed doorbloed blijven en eerder klaar zijn voor de volgende training. U zult dan ook merken dat u zich na een inspannende les, heerlijk loom en erg voldaan voelen. En dit lekkere gevoel kan nog wel enkele uren aanhouden.

 

 

Voorbeeld op eigen niveau

Sporten op uw eigen niveau moet u vooral zelf ervaren. Want als het tempo van de muziek te snel voor u gaat, en toch probeert mee te komen, zult u de oefening waarschijnlijk gaan afraffelen. Beter is dan op uw eigen niveau te sporten en de oefeningen bijvoorbeeld op het langzame tempo uit te voeren. En dit is heel goed mogelijk, maar zult u wel even moeten oefenen. Maar uiteindelijk zal dit veel prettiger aanvoelen en zult u waarschijnlijk vrij snel wel met het snelle tempo mee kunnen doen.

Een andere mogelijkheid is het uitvoeren van een looppas. Deze beweging zult u regelmatig tijdens een aquasport-les tegen komen; en wat als dit nou te moeilijk voor u is? Of misschien wel te makkelijk? Ook hierbij is het mogelijk om op uw eigen niveau te sporten. Want mensen die moeite hebben met een looppas (zoals ouderen of geblesseerden) kunnen gewoon stil blijven staan en de oefeningen in deze positie uitvoeren. En misschien lukt het uiteindelijk wel om aan interval te doen: u voert de oefening de 1e ronde met een looppas uit en de 2e ronde vanuit een staande positie. Dit kunt u geleidelijk verder uitbouwen.

Indien een looppas weinig uitdaging biedt kunt u de beweging sneller uitvoeren, door bijvoorbeeld harder te joggen of door materialen om uw voeten te bevestigen. Ook kan de beweging groter worden gemaakt door bijvoorbeeld te gaan knieheffen. Dit zal de oefening aanzienlijk zwaarder maken.

 

 

Gebruik uw verstand en gevoel

Een goede instructeur houdt rekening met het niveau van de deelnemers en biedt daarbij alternatieve oefeningen aan. Maar het kan zijn dat de groep te groot is of u ergens achteraan staat. Hierdoor kunt u de les wel mee doen, maar moet u dit wel proberen op uw eigen niveau te doen. En hierbij kunt u het beste op uw verstand, maar nog beter op uw gevoel vertrouwen.

Want wanneer er pijn of kramp optreedt is het niet heel handig om actief met de les mee te gaan doen. Uw lichaam geeft een sein en het is dan ook verstandig om hiernaar te luisteren. Twijfelt u wat het probleem is, dan kunt u dit na de les bespreken met de instructeur of even langs de huisarts gaan.

Gaat alles goed, maar weet u niet of u op het juiste niveau aan het sporten bent, dan kunt u ook de gevoelsthermometer gebruiken. Deze geeft aan of u aan uw conditie werkt of meer met verbranding bezig bent. Kijk voor meer informatie bij het artikel over de Gevoelsthermometer.

 

Naar top