Gevoelsthermometer
Er zal talloze tests om je kracht, (over)gewicht, vetpercentage of trainingsintensiteit te meten, maar deze kunnen moeilijk in het zwembad worden gedaan.
Omdat je een bepaald doel met sporten wilt bereiken, wil je natuurlijk ook wel weten of je in het juiste tempo sport.
Voor kracht is dit moeilijk te bepalen, want je werkt immers in de meeste gevallen met lichte gewichtjes en met veel herhalingen. Het krachtniveau inschatten is bij aquasporten dus niet echt van groot belang.
Maar bij het opbouwen van de conditie of het afvallen is het wel prettig om te weten of je op het juiste niveau aan het sporten bent. Hiervoor kun je gebruik maken van het optimale meetinstrument: je hartslag.
Deze kun je dan ook zelf meten bij je pols of in je nek, maar ook door gebruik maken van een hartslagmeter.
Echter kleven er bij het meten van de hartslag ook wat nadelen aan. Want de druk van het water op het lichaam, of het gebruik van bepaalde medicijnen, kunnen een verkeerde voorstelling van jouw hartslagfrequentie geven.
Sporten op je gevoel
Beter is het dus om te sporten op je eigen gevoel, waarbij je gebruik kunt maken van de gevoelsthermometer. Bij deze thermometer schat je jouw eigen gevoel tijdens het trainen in en geef je de inspanning een cijfer. Hierbij let je vooral op de ademhaling en hoeveel moeite een bepaalde activiteit je kost.
Stel jezelf dus tijdens een activiteit een aantal vragen, zoals kost deze activiteit mij veel moeite? Kan ik nog normaal ademhalen? Hou ik dit in hetzelfde tempo nog een tijdje vol?
En probeer de inspanning daarbij eens een cijfer te geven. Bij dit gevoelscijfer kunt je de indeling gebruiken:
♦ Cijfer 5: lichte inspanning, men is rustig aan het bewegen.
♦ Cijfer 6: Inspanning is vrij licht, er kan makkelijk worden geademd
♦ Cijfer 7: Inspanning kost moeite maar de ademhaling kan stabiel worden gehouden. De activiteit is lang vol te houden.
♦ Cijfer 8: inspanning is zwaar, men krijgt steeds meer moeite met ademhalen en begint te hijgen. de activiteit kan nog wel een tijdje volgehouden worden.
♦ Cijfer 9: Inspanning is zeer zwaar, er wordt hyperventilerend geademd en kan niet lang worden volgehouden.
♦ Cijfer 10: Inspanning is maximaal, er is geen ademhaling of inspanning meer mogelijk
Gebruik van de thermometer
De gevoelstemperatuur kun je gebruiken om in te schatten in welke mate je aan het inspannen bent. Door te luisteren naar de signalen van je lichaam kun je inschatten of je op de goede weg bent.
Met name de ademhaling geeft een duidelijk beeld hoe lang de activiteit nog vol te houden is. Want wanneer je merkt dat de ademhaling wel erg makkelijk gaat, dan kun je er altijd een tandje bij doen. Wanneer je merkt dat de activiteit te zwaar is en je steeds meer begint te hijgen, doe je een stapje terug.
Je ademhaling wordt zo weer rustiger en je lichaam heeft weer de mogelijkheid om te herstellen.
Voor het gebruik van de gevoelsthermometer is wel een beetje gezond verstand nodig. Er moet immers geluisterd worden naar de signalen die het lichaam je geeft.
En zoals je inmiddels weet lukt dit niet wanneer je op de automatische piloot sport. Hou je doelstelling dus in de gaten en probeer je gevoelstemperatuur hier geregeld op aan te passen. Want gaandeweg zul je weer in gedachten zijn en zal je inspanning afnemen. Terugschakelen naar het juiste gevoelscijfer houdt je dus op de juiste weg.
Doelstelling nastreven met de gevoelsthermometer
Om op een juiste manier met sporten bezig te zijn heb je waarschijnlijk al een doelstelling gekozen. Want je weet immers waarvoor je wilt gaan sporten, en door de gevoelsthermometer te gebruiken kun je veel gerichter met aquasporten bezig zijn. We bespreken dan ook de belangrijkste doelstellingen: vetverbranding (afvallen) en conditie opbouwen.
Cijfer 5 t/m 7: vetverbranding
Wanneer je gaat afvallen en de vetverbranding wilt stimuleren, heb je altijd zuurstof nodig. Indien deze niet aanwezig is, zal de activiteit moeilijk vol te houden zijn en moet men de training snel staken. Maar je zult begrijpen dat sporten op het cijfer 5 nauwelijks effect op het lichaam zal hebben, het lichaam moet immers energie (lees calorieën) verbruiken om de vetmassa te verminderen.Het beste kun je beginnen met een activiteit uit te voeren op het cijfer 6 en deze op te bouwen naar het cijfer 7. Je ademhaling blijft stabiel en de activiteit is een langere tijd vol te houden. Indien je wat ervaring hebt en een grote dosis calorieën wilt verbranden, dan kan het cijfer 7 afgewisseld worden met het cijfer 8. Je profiteert dan van de vet-
en de suikerverbranding en zal hierdoor meer calorieën verbranden dan wanneer je op het cijfer 6 blijft sporten. Omdat dit hoge cijfer niet voor iedereen mogelijk is, kun je gebruik maken van een intervaltraining. Dit is sporten waarbij je een periode van stevige arbeid (suikerverbranding) afwisselt met en een periode van actieve rust (vetverbranding).
Cijfer 7 t/m 8: conditie verbeteren
Voor het verbeteren van de conditie zul je op een hoger niveau moeten sporten dan bij de vetverbranding. Het lichaam moet eigenlijk adem te kort komen, zodat je niet alleen maar aan het bewegen bent, maar ook echt je lichaam uitdaagt. Want het zuurstoftekort zorgt, naast de opbouw van melkzuur, ervoor dat de activiteit niet lang kan worden volgehouden. Het beginnen op cijfer 8 en misschien zelfs op cijfer 7, kan voor de beginnende aquasporter dan ook te zwaar zijn.Luister dus naar je lichaam en bouw dit langzaam op. Je kunt tijdens de aquasportles gelijk beginnen op het cijfer 8, maar dit zul je misschien 10-15 minuten volhouden. En wanneer je geen fut meer in je lichaam hebt, wat gaat je dan de overige tijd van de les doen? Probeer je energie dus te verdelen en wissel af in gevoelscijfers. Daarbij kun je ook de intervaltraining gebruiken die besproken is bij de vetverbranding.
Wellicht interessant voor jou
Of je nu met een aquasporten wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen; wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!
Materialen voor bij het aquasporten
Goed en lekker aquasporten, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.
Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!