Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Gevoelsthermometer

Gevoelsthermometer

Gebruik de gevoelsthermometerEr zal talloze tests om uw kracht, (over)gewicht, vetpercentage of trainingsintensiteit te meten, maar deze kunnen moeilijk in het zwembad worden gedaan. Omdat u een bepaald doel met sporten wilt bereiken, wilt u ook natuurlijk wel weten of u in het juiste tempo sport.

Voor kracht is dit moeilijk te bepalen, want u werkt immers in de meeste gevallen met lichte gewichtjes en met veel herhalingen. Het krachtniveau inschatten is bij aquasporten dus niet echt van groot belang.

Maar bij het opbouwen van de conditie of het afvallen is het wel prettig om te weten of u op het juiste niveau aan het sporten bent. Hiervoor kunt u gebruik maken van het optimale meetinstrument: uw hartslag.
Deze kunt u dan ook zelf meten bij uw pols of in uw nek, maar ook door gebruik maken van een hartslagmeter. Echter kleven er bij het meten van de hartslag ook wat nadelen aan. Want de druk van het water op het lichaam, of het gebruik van bepaalde medicijnen, kunnen een verkeerde voorstelling van uw hartslagfrequentie geven.

 

 

Sporten op uw gevoel

Beter is het dus om te sporten op uw eigen gevoel, waarbij u gebruik kunt maken van de gevoelsthermometer. Bij deze thermometer schat u uw eigen gevoel tijdens het trainen in en geeft u de inspanning een cijfer. Hierbij let u vooral op uw ademhaling en hoeveel moeite een bepaalde activiteit u kost.

Stel uzelf dus tijdens een activiteit een aantal vragen, zoals kost deze activiteit u veel moeiteKunt u nog normaal ademhalenHoudt u dit in hetzelfde tempo nog een tijdje vol? En probeer de inspanning daarbij eens een cijfer te geven. Bij dit gevoelscijfer kunt u de indeling gebruiken:
 

♦  Cijfer 5: lichte inspanning, men is rustig aan het bewegen.

♦  Cijfer 6: Inspanning is vrij licht, er kan makkelijk worden geademend

♦  Cijfer 7: Inspanning kost moeite maar de ademhaling kan stabiel worden gehouden. De activiteit is lang vol te houden.

♦  Cijfer 8: inspanning is zwaar, men krijgt steeds meer moeite met ademhalen en begint te hijgen. de activiteit kan nog wel een tijdje volgehouden worden.

♦  Cijfer 9: Inspanning is zeer zwaar, er wordt hyperventilerend geademd en kan niet lang worden volgehouden.

♦  Cijfer 10: Inspanning is maximaal, er is geen ademhaling of inspanning meer mogelijk

 

 

Gebruik van de thermometer

De gevoelstemperatuur kunt u gebruiken om in te schatten in welke mate u zich aan het inspannen bent. Door te luisteren naar de signalen van uw lichaam kunt u inschatten of u op de goede weg bent. Met name de ademhaling geeft een duidelijk beeld hoe lang de activiteit nog vol te houden is. Want wanneer u merkt dat de ademhaling wel erg makkelijk gaat, dan kunt er altijd een tandje bij doen. Wanneer u merkt dat de activiteit te zwaar is en u steeds meer begint te hijgen, doet u een stapje terug. Uw ademhaling wordt zo weer rustiger en uw lichaam heeft weer de mogelijkheid om te herstellen.

Voor het gebruik van de gevoelsthermometer is wel een beetje gezond verstand nodig. Er moet immers geluisterd worden naar de signalen die het lichaam u geeft. En zoals u inmiddels weet lukt dit niet wanneer u op de automatische piloot sport. Hou uw doelstelling dus in de gaten en probeer uw gevoelstemperatuur hier geregeld op aan te passen. Want gaandeweg zult u weer in gedachten zijn en zal uw inspanning afnemen. Terugschakelen naar het juiste gevoelscijfer houdt u dus op de juiste weg.

 

 

Doelstelling nastreven met de gevoelsthermometer

Om op een juiste manier met sporten bezig te zijn heeft u waarschijnlijk al een doelstelling gekozen. Want u weet immers waarvoor u wilt gaan sporten, en door de gevoelsthermometer te gebruiken kunt u veel gerichter met aquasporten bezig zijn. We bespreken dan ook de belangrijkste doelstellingen: vetverbranding (afvallen) en conditie opbouwen.

 

Cijfer 5 t/m 7: vetverbranding
Wanneer u gaat afvallen en de vetverbranding wilt stimuleren, heeft u altijd zuurstof nodig. Indien deze niet aanwezig is zal de activiteit moeilijk vol te houden zijn en moet men de training snel staken. Maar u zult begrijpen dat sporten op het cijfer 5 nauwelijks effect op het lichaam zal hebben, het lichaam moet immers energie (lees calorieën) verbruiken om de vetmassa te verminderen.

Het beste kunt u beginnen met een activiteit uit te voeren op het cijfer 6 en deze op te bouwen naar het cijfer 7. Uw ademhaling blijft stabiel en de activiteit is een langere tijd vol te houden. Indien u wat ervaring heeft en een grote dosis calorieën wilt verbranden, dan kan het cijfer 7 afgewisseld worden met het cijfer 8. U profiteert dan van de vet- en de suikerverbranding en zal hierdoor meer calorieën verbranden dan wanneer u op het cijfer 6 blijft sporten.

Omdat dit hoge cijfer niet voor iedereen mogelijk is, kunt u gebruik maken van een intervaltraining. Dit is sporten waarbij u een periode van stevige arbeid (suikerverbranding) afwisselt met en een periode van actieve rust (vetverbranding).

 

 

Cijfer 7 t/m 8: conditie verbeteren
Voor het verbeteren van de conditie zult u op een hoger niveau moeten sporten dan bij de vetverbranding. Het lichaam moet eigenlijk adem te kort komen, zodat u niet alleen maar aan het bewegen bent, maar ook echt uw lichaam uitdaagt. Want het zuurstoftekort zorgt, naast de opbouw van melkzuur, ervoor dat de activiteit niet lang kan worden volgehouden. Het beginnen op cijfer 8 en misschien zelfs op cijfer 7, kan voor de beginnende aquasporter dan ook te zwaar zijn.

Luister dus naar uw lichaam en bouw dit langzaam op. U kunt tijdens de aquasportles gelijk beginnen op het cijfer 8, maar dit zult u misschien 10-15 minuten volhouden. En wanneer u geen fut meer in uw lichaam heeft, wat gaat u dan de overige tijd van de les doen? Probeer uw energie dus te verdelen en wissel af in gevoelscijfers. Daarbij kunt u ook de intervaltraining gebruiken die besproken is bij de vetverbranding.

 

Naar top