Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Effectief aquasporten

Man klimt op zwembadkant

Effectief met aquasport bezig zijn

Met dezelfde training meer resultaat krijgen

Dezelfde training afwerken en daar meer resultaat uit krijgen… Dat wil toch iedereen!

Uit onderzoek en ervaringen is dan ook gebleken dat trainen volgens een bepaald systeem effectiever is dan wanneer men traint in een willekeurige volgorde.

Sowieso is het belangrijk om op vaste momenten te trainen en ervoor te zorgen dat je dit op een flink tempo doet.

Maar je hebt inmiddels wel geleerd dat dit per mens verschillend kan zijn en dat ieder zichzelf moet uitdagen op het eigen niveau.

Effectief aquasporten betekent dan ook dat je serieus met deze sport zal moeten omgaan. Want je investeert immers in je eigen gezondheid en net als elke investering moet je hier flink mee aan de slag.

Maak je ook nog eens gebruik van onderstaande punten, dan zul je snel een mooi resultaat behalen en hier alleen maar verder in groeien.

Gebruik de gevoelsthermometer of een hartslagmeter

Effectief aquasporten betekent op het juiste niveau trainen. Wanneer de les je gemakkelijk afgaat en je zou zo nog een half uur extra kunnen sporten, betekent dit dat de les te licht is geweest.

Je hebt je lichaam te weinig belast, waardoor er ook geen trainingseffecten merkbaar zullen zijn. Enerzijds kan dit aan de lesinhoud liggen (er wordt te weinig gedaan), anderzijds ben je misschien niet op het juiste niveau aan het trainen.

Na een aquasport les mag je flink moe zijn! Ben je dit niet, dan kunt je effectiever trainen door gebruik te maken van een hartslagmeter. Deze registreert je hartslag, waarbij je snel kunt zien of je nog een tandje bij kunt zetten of juist iets rustiger aan moet doen.

Een hartslagmeting is een geniaal middel, maar een nadeel is wel dat je de hele les met een horloge of hartslagband moet sporten. 

Handiger is dan om te sporten op het gevoel. Alhoewel  je dit misschien even moet oefenen, is dit een handige methode om in te schatten of je op het juiste niveau traint. Kijk voor meer informatie bij het artikel gevoelsthermometer.

Variatie in de trainingen

Aquasporten zijn zeer geschikt om aan je gezondheid te werken, maar er moet wel worden opgepast voor een eenduidige manier van trainen.

Want bij het sporten went het lichaam aan bepaalde bewegingen, waardoor deze na enkele weken geen trainingseffecten meer opleveren. Het is daarom altijd belangrijk om te letten op variatie in de trainingen. Want dit blijft het lichaam uitdagen en stimuleren tot verbeteringen.

Maar hoe breng je nu variatie in de aquasporten, zodat je resultaten mee blijft boeken? Het goede nieuws is dat je hier weinig voor hoeft te doen. Want een gevarieerde lesinhoud is immers de taak van de instructeur. En merk je dat je constant hetzelfde doet, probeer dan eens een andere aquasport uit.

Wat je wel kunt doen is gebruik maken van extra materialen. Je kunt dus voor de zwaardere gewichten kiezen of trainen met de grote dumbells die extra weerstand leveren. Daarnaast kun je ook gebruik maken van bijvoorbeeld gewichtsbanden aan de pols of de beendrijvers.

Grote Range of Motion (R.O.M.)

Een veelgemaakte fout is het beperkt uitvoeren van de oefening. Hiermee bedoelen we te zeggen dat de bewegingsuitslag te klein wordt gehouden.

Het omhoog brengen van de armen kan totdat de armen bijna gestrekt zijn. Wordt er te vroeg gestopt, dan is de bewegingsuitslag (de R.O.M) dus te klein. Dit heeft tot gevolg dat je niet de volledige lengte van je spieren gebruikt en dus eigenlijk maar een klein deel van de desbetreffende spier traint. En dit is zonde aangezien je de oefening toch al aan het uitvoeren bent.

Gebruik maken van het water

Een belangrijk voordeel van aquasporten is het water. Want sporten in deze vloeibare substantie betekent ook dat je extra weerstand ondervind.

Dit maakt het trainen zwaarder, maar gelukkig ook effectiever. Mits je op een juiste manier gebruik maakt van het water.

Het water levert dus weerstand op en bij zwemmen gebruiken we deze om vooruit te komen. Bij Aquasporten blijven we vaak op de plek (behalve bij Aquajoggen) en zullen we het water dus op een andere manier moeten gebruiken om trainingseffecten te verkrijgen.

Het pakken van het water is dan ook een belangrijk aspect van de aquatraining. Beginnende aquasporters zullen hier waarschijnlijk meer moeite mee hebben omdat ze het ‘watergevoel’ nog niet beheersen.

Maar naarmate men langer traint merkt de sporter dat ‘dit pakken’ steeds beter gaat en meer weerstand oplevert.

Doordat je de weerstand van het water steeds beter gaat gebruiken, ben je meer en meer met een zogenaamde dubbel concentrische training bezig.

Dit betekent dat wanneer je een heengaande beweging uitvoert je weerstand van het water ondervindt, maar ook nog eens bij de teruggaande beweging. Zo train je jouw lichaam dus op een dubbele manier, zonder hier iets extra’s voor te doen. Behalve dan goed de weerstand van het water aanvoelen.

Voel de bewegingen (niet op de automatische piloot)

In de westerse maatschappij zijn we steeds meer gaan denken en steeds minder gaan voelen. Door dit vele denken, raken we snel afgeleid en neemt onze automatische piloot het over.

Want je kunt vast nog wel herinneren dat je aan het fietsen was en opeens opmerkte dat je al een flink stuk verder was. Hoe je tussendoor hebt gefietst, weet je niet meer; want je was in gedachten.

Omdat de meeste mensen duizend en één gedachten in hun hoofd hebben (wat voor boodschappen moet ik halen? hoe krijg ik mijn zoon aan zijn huiswerk? heb ik nog tijd om eten te maken etc.) wordt er weinig in het hier en nu geleefd.

En bij het sporten kan dit het behalen van trainingsresultaten sterk tegengaan. Want als je tijdens het aquasporten in gedachten bent, zul je de oefening waarschijnlijk niet goed uitvoeren. De bewegingsuitslag is te klein, je sport niet op het juiste tempo en je zult waarschijnlijk ook het water niet op een juiste manier pakken.

Om de automatische piloot weer uit te schakelen hoef je dit alleen maar op te merken. Raak je tijdens de aquasport in gedachten verzonken, merk dit dan op en probeer weer op een effectieve manier met de bewegingen bezig te zijn.

Misschien moet je dit omschakelen (van denken naar voelen) de eerste paar lessen wel een aantal keer doen, maar dit zal steeds gemakkelijker worden.

Meerdere keren per week

Om je gezondheid te verbeteren zul je hier meerdere dagen in de week mee bezig moeten zijn.

Want 1 dag gaan (aqua) sporten zal weinig voor je gezondheid doen en dat is natuurlijk zonde. Belangrijk is dus om zo veel mogelijk met een gezonde leefstijl bezig te zijn.

Natuurlijk begrijpen wij ook dat je niet 3 of 4 dagen in de week kunt aquasporten. Want waarschijnlijk heb je hier gewoon geen tijd voor.

Om meerdere keren per week met de gezondheid bezig te zijn, spreken we dus niet over sporten, maar over een gezondere leefstijl.

Want ga je 2 keer per week aquasporten, dan zul je hier echt wel trainingsresultaten mee behalen. Maar combineer je dit met een gezonder voedingspatroon en een actievere leefstijl, dan zul je niet weten wat je overkomt.

Door op een positieve manier te letten op je voeding en daarbij ook nog eens meer te bewegen (neem de trap, fiets naar je werk, maak een wandeling), behaal je veel meer resultaat dan meerdere keren per week sporten. En uiteindelijk is resultaat hetgene wat je wilt.

Push en pull bij aquaspinning

Speciaal voor de aquaspinners is er een extra methode om meer resultaat te behalen. Want zoals eerder besproken is het belangrijk om gebruik te maken van de weerstand van het water.

Bij het fietsen in het water betekent dit niet dat je alleen de trappers naar beneden duwt (push), maar dat je ook gebruik maakt van de omhoog gaande beweging.

Bij de push en pull beweging duw je de trapper dus actief naar beneden en trek je de omhoog gaande trapper ook actief omhoog.

Zo ben je niet alleen de spieren aan de voorkant van de benen aan het trainen bij de ‘push-beweging’, maar ook de achterkant, de hamstrings, bij de ‘pull-beweging’. Ook dit is een dubbel concentrische manier van trainen.

Drink voldoende

Bij het sporten verlies je veel vocht. Op het land merk je dit doordat je veel gaat zweten, maar in het water zal het niet opvallen.

Hierdoor lijkt het alsof je geen vocht kwijtraakt, maar dit is wel degelijk het geval. De aquajogger zal dit dan ook merken wanneer de wetbelt na de training wordt losgemaakt. Het koude gevoel op de plek van de wetbelt is opgehoopt zweet.

Om te voorkomen dat je na het aquasporten flinke hoofdpijn krijgt, is het dus belangrijk om voldoende te drinken. Want je vochttekort aanvullen zorgt ervoor dat afvalstoffen uit het lichaam kunnen worden verwijderd en dat het juiste vochtgehalte van je lichaam gehandhaafd blijft.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een aquasporten wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen; wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij het aquasporten

Goed en lekker aquasporten, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!