Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Doelstelling kiezen

Zwemmen door de weg

Kies je doelstelling

Wat wil je uiteindelijk bereiken met aquasporten?

Wanneer je gezonder gaat leven en daarbij gericht te werk wilt gaan, is het aan te raden om een doelstelling uit te zoeken. Een doelstelling is iets wat je graag wilt bereiken, je zogenaamde gezonde eindpunt.

Belangrijk is wel dat je jezelf hiervoor de tijd geeft en je uitgestippelde route op een positieve manier gaat bewandelen.

Door het stellen van tussentijdse mijlpalen – de korte en lange termijn doelen kunt je jouw gezonde inspanningen gaan evalueren en indien nodig tijdig bijsturen. Hierdoor ga je steeds gerichter te werk en kom je steeds dichter bij jouw einddoel.

Kies jouw doelstelling:

Welke doelstelling je wilt gaan nastreven is persoonlijk en hangt af hoe belangrijk je het vindt om een bepaald resultaat te behalen.

Maar om de gekozen doelstelling op een positieve manier na te streven, is het wel van belang dat deze een een belangrijke waarde voor jou heeft. Je kunt hierbij de volgende vragen stellen:

 

♦  Wat zou ik het liefste willen bereiken? Waar wil ik naar toe werken?

♦  Hoeveel tijd geef ik mezelf hiervoor?

♦  Hoe sta ik er nu voor? Hoe kan ik gaan beginnen?

♦  Is mijn doelstelling realistisch of loop ik te hard van stapel?

♦  Kan ik voor mijn doelstelling meetbare eisen opstellen?

♦  Kan ik deze in mijn plan van aanpak verwerken?

Hoofddoelstellingen

Heb je deze vragen inmiddels voor jezelf beantwoord of weet je gelijk al wat je wilt, kies dan voor één van de volgende doelstellingen:

 

* Algemeen welbevinden:
Bij het kiezen van een doelstelling gaat het vooral om het resultaat wat je wilt behalen. Maar niet iedereen wil gezonder leven en daarvoor een route gaan uitpluizen. Een grote groep mensen wil gewoon zonder al teveel poespas gezonder gaan eten of starten met sporten.

Welk resultaat ze daarbij halen is eigenlijk niet belangrijk; men wil gewoon wat gezonder worden of zichzelf lekkerder in het vel voelen zitten. Om deze reden noemen we deze doelstelling ‘het algemeen welbevinden’, simpelweg  ‘je gewoon beter voelen’.

Lees meer over de doelstelling Algemeen welbevinden in de Sportbibliotheek.

 

 

* Conditie opbouwen:
Veel mensen die (willen) gaan sporten doen dit om hun conditie op te bouwen. Met een steeds beter wordende conditie houdt men een training steeds langer vol en wordt men steeds beter in de sport naar keuze.

Maar wat veel mensen niet weten is dat door het opbouwen van de conditie, een grotere mate van vitaliteit kan worden behaald. Door het uitdagen van je lichaam met een conditietraining, kun je namelijk veel voor je gezondheid doen.

Je krijgt een fitter gevoel, je wordt geestelijk kalmer  en krijgt meer energie om dingen te ondernemen.

Lees meer over de doelstelling Conditie opbouwen in de Sportbibliotheek.

 

 

* Effectief afvallen:
Wanneer mensen gezonder willen leven zullen de meeste van hen ook willen afvallen. De ene persoon zal veel resultaat willen behalen, terwijl de ander met een kilootje eraf al blij is.

De doelstelling ‘afvallen’ is zeer uitgebreid en er bestaan dan ook veel misvattingen op dit gebied. Omdat deze doelstelling uitgebreider is dan de anderen, bespreken we deze apart in ‘Afvallen met aquasporten’.

Lees meer over de doelstelling Afvallen in de Sportbibliotheek.

 

 

* Spieropbouw
Mensen die gezonder willen gaan leven, kiezen vaak om te gaan bewegen in de sportschool. Alhoewel de sport fitness jaarlijks vele beoefenaars kent, zijn er ook veel mensen die dit eigenlijk helemaal niet zo leuk vinden.

Want trainen met gewichten of je conditie opbouwen op de cardio-apparaten zijn vaak eentonige oefeningen en kunnen je motivatie sterk verminderen.

Bij aquasporten heb je dit minder en deze sporten zijn dan ook veel gevarieerder. Het nadeel van deze groepsles is wel dat er minder gericht kan worden getraind. Het flink gespierder raken door aquasport zal dan ook minder snel gebeuren.

Maar toch kun je de spieren in een betere conditie krijgen. We spreken dan niet van spieropbouw, maar van het verbeteren van het spieruithoudingsvermogen.

Lees meer over de doelstelling Spieropbouw in de Sportbibliotheek.

 

 

* Lenigheid
Door te gaan sporten wordt je vaak ook leniger. De doorbloeding van spieren en banden neemt toe, alsmede het gewrichtsmeer. Hierdoor zullen gewrichten minder kraken en zijn ze beter bestand tegen slijtage.

Zeker met aquasporten doe je veel voor jouw lenigheid, want het masserende warme water vergroot bovenstaande factoren nog eens extra.

Maar we verwachten dat er weinig mensen zijn die puur gaan sporten om de lenigheid te verbeteren. In dat geval is dit is dus geen doelstelling op zich; maar een extra voordeel van het (aqua) sporten.

 

 

* Schoonheidsideaal
Veel mensen die een sportief leven willen nastreven doen dit ook vanwege hun eigen schoonheidsideaal. Want je wilt toch ook dat al je inspanningen worden beloond met een goed getraind lichaam en een fijner spiegelbeeld?

Omdat schoonheid in de meeste gevallen gaat over het afvallen of de vorming van spiermassa raden wij je aan om wat gerichter naar deze doelstellingen te kijken.

Want met een combinatie van een conditie- en (lichte) krachttraining kun je veel voor je gezondheid doen, en daarnaast een goed getraind lichaam bereiken. En zeker met aquasporten kun je, mits je goed traint, een mooier en strakker lichaam krijgen.

Lees meer over de doelstelling Schoonheidsideaal in de Sportbibliotheek.

 

 

* Herstel bij stress, blessures en ziektes
Sporten is goed voor ieders lichamelijke en geestelijke gesteldheid, waardoor dit een uitstekende manier van revalidatie is. Want een sneller herstel komt meestal niet door op de bank te blijven hangen.

Door rustig op te bouwen, wordt je belastbaarheid steeds hoger en zul je jezelf beter en beter gaan voelen. En juist aquasporten zijn hier zeer geschikt voor!

Wel is het bij deze doelstelling/doelgroep belangrijk dat je vooraf informatie inwint bij je huisarts of fysiotherapeut. Deze kunnen je nog gerichter adviseren en zullen rustig gaan sporten waarschijnlijk een prima oplossing vinden.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een aquasporten wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen; wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij het aquasporten

Goed en lekker aquasporten, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!