Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Materialen Aquasporten

Materialen Aquasporten

Bij de aquasporten worden vaak extra materialen gebruikt. Enerzijds is dit om meer variatie aan de les te geven, anderzijds kunnen bewegingen zwaarder worden gemaakt. Want de materialen geven vaak extra weerstand in het water, waardoor de deelnemer meer moeite moet doen om de oefeningen uit te voeren.

Daarnaast zijn sommige materialen echt nodig om überhaupt met de desbetreffende aquasport mee te kunnen doen. Hierbij kunt u denken bij de wetbelt bij Aquajoggen of de fiets bij Aquacycling.

De materialen kunt u in bijna alle gevallen gewoon kosteloos bij het zwembad lenen. Welke materialen dit zijn, lichten we graag toe:


 

Flexibeam bij aquasporten

Flexibeam
De flexibeam wordt niet alleen veel gebruikt bij de zwemlessen, ook bij de verschillende aquasporten is dit een handig hulpmiddel. Want door de grote omvang en het grote drijfvermogen van deze buis, kunnen oefeningen een stuk zwaarder worden gemaakt. En de flexibeam kan daarbij ook nog eens worden gebruikt voor variatie. Want niet alleen kunnen er vele oefeningen voor de armen en de benen worden gedaan, ook is dit type materiaal zeer geschikt om de buikspieren mee te trainen.

 


Dumbells
dumbells bij aquasportenHet meestgebruikte materiaal tijdens de aquasporten zijn toch wel de dumbells. Deze lijkten op hele grote gewichten, alleen zijn ze van PE Foam gemaakt. Hierdoor blijven ze drijven op het water en moet er dus extra moeite worden gedaan om de weerstand van het water te overwinnen.

De dumbells kunnen gebruikt worden voor verschillende armoefeningen. Daarbij moeten ze wel onder water worden gehouden, zodat de spieren harder moeten werken. Ook kunnen ze door het drijvend vermogen uitstekend worden gebruikt om de buikspieren te trainen. Want u kunt met de dumbells op de rug blijven liggen, zonder dat u zinkt. Vanuit deze positie kunnen er meerdere buikspieroefeningen worden gedaan.

 

 

Gewichten
Gewichten bij aquasportenBij het uitvoeren van een aquasportles zult u de gewichten regelmatig tegenkomen. Echt zwaar zijn ze niet (ongeveer 0,5 tot 1 kg); maar doordat u hier veel herhalingen mee uitvoert, zullen uw spieren toch flink getraind worden. De gewichten worden eigenlijk alleen gebruikt om de arm- en rompspieren te trainen. Hierbij is het belangrijk om de oefeningen boven water uit te voeren, aangezien ze onder water geen doel dienen.

 


Gele schijven bij aquasportenGele schijven
De gele schijven (wetshapers) wegen even zwaar als de gewichten, maar kunnen daarnaast ook nog eens onder water worden gebruikt. Want het grote oppervlak ondervindt veel weerstand, wat dit tot een veelzijdige type materiaal maakt.

De grote mate van weerstand heeft ook een nadeel. Want deze kan soms zo groot zijn dat polsgewrichten verkeerd en te zwaar worden belast. Dit kan voorkomen worden door de schijven op een goede manier vast te houden.

 


Wetbelt
Wetbelt bij aquasportenBij het Aquajogging heeft u een wetbelt nodig. U jogt immers in diep water, wat u zonder dit materiaal niet lang zult kunnen volhouden. De wetbelt zorgt ervoor dat uw hoofd boven water kan blijven, zodat u de oefeningen goed kunt uitvoeren.

De wetbelt wordt om het middel vastgemaakt met een riem. Deze kan groter en kleiner worden gemaakt zodat iedereen deze kan omdoen. Om de oefeningen goed uit te kunnen voeren mag de wetbelt niet verschuiven.

 


Beendrijvers
BeendrijversDeze drijvers zijn van hetzelfde materiaal gemaakt als de dumbells. Hierdoor leveren ze niet alleen extra weerstand, maar willen ze ook naar boven komen drijven. En aangezien de beendrijvers om de enkel en het onderbeen worden bevestigd, moet er dus extra moeite worden gedaan om de balans te bewaren.

 

 


Aquafiets
Om met de les aquacycling / aquaspinning mee te kunnen doen, heeft u natuurlijk een fiets nodig. Maar een gewone spinningfiets zou niet werken. Deze zakt niet altijd naar de bodem, heeft snel roestvorming en levert geen extra weerstand.

De aquafiets is speciaal ontworpen om te kunnen fietsen in het water. De fiets zinkt snel naar de bodem en zowel het zadel als het stuur kunnen op uw eigen lengte worden ingesteld. Daarnaast hebben de meeste fietsen ook nog eens extra stuwvlakken (scheppen) die de fietsbewegingen zwaarder kunnen maken.

 

 


Steps bij aquasportenAquastep
Om choreografiën tijdens de aquasteples te kunnen uitvoeren heeft u een zinkende step nodig. Deze aquastep is gemaakt van stevig plastic en staat stabiel op de bodem. Dit is natuurlijk belangrijk aangezien u niet wilt dat de step onder u wegschiet.

 


Boxing glovesAqua boxing gloves
Dit type materiaal lijkt op handschoenen en leveren extra weerstand. Oefeningen worden hierdoor zwaarder, waardoor u de spieren intensiever traint. De aqua boxing gloves worden meestal gebruikt tijdens de Aqua tae-bo en in sommige gevallen bij de andere aquasporten.


 

Overige materialen
Natuurlijk zijn er nog meer materialen te gebruiken tijdens het aquasporten. Want zowel een plankje als ballen en de grote PE Foam schijf, geven extra weerstand onder water, waardoor oefeningen zwaarder kunnen worden gemaakt. Maar er kunnen natuurlijk ook nieuwe oefeningen mee worden gedaan, waardoor u het lichaam nog efficiënter traint.

 

Naar top