Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

De aquasport-instructeur

De aquasport-instructeur

Een goede sportles kan niet zonder een goede instructeur of instructrice. Want deze legt de oefeningen op duidelijke manier uit en geeft hierbij een eigen voorbeeld. Hij of zij corrigeert daarnaast de deelnemers zodat er op een correcte manier gesport wordt. Want uiteindelijk is de instructeur verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn of haar sporters.

Maar een goede instructeur doet meer! Want niets is zo saai als les krijgen van iemand die er totaal geen zin in heeft. De deelnemers moeten dus gemotiveerd worden om de oefeningen vol te houden en steeds een stapje verder te gaan. Zo groeit het zelfvertrouwen van de deelnemers en behalen deze steeds meer trainingsresultaten.

Alhoewel de deelnemers natuurlijk zelf op een pittige tempo moeten sporten, zo is er dus ook een belangrijk deel voor de instructeur weggelegd. Deze motiveert en stimuleert hen om steeds beter te worden en houdt daarbij rekening met de niveau-verschillen van zijn of haar klanten. Sportinstructeur zijn is dus geen gemakkelijk opgave en het volgen van een goede opleiding is dus geen overbodige luxe.

 

 


Instructeur van aquasporten

Vroeger was een aquasport-instructeur een ‘echte badmeester of badjuffrouw’ die in badpak of iets te kort sportbroekje de lessen ging geven. De deelnemers waren vaak ouders van kinderen die bij het zwembad op zwemles zaten. Via via kwamen er nog weleens deelnemers bij. Maar uiteindelijk bestond de groep vaak uit dezelfde deelnemers.

Nu is dat toch wel anders: Want de aquasporten worden vaak gegeven door een motiverende instructeur met passie voor zijn of haar vak. De muziek en lesinhoud zijn niet altijd meer hetzelfde, maar de instructeur probeert hier juist veel variatie in te brengen. Want zo motiveert hij of zij de deelnemers om volgende week weer terug te komen. Uiteindelijk kan een goede instructeur ervoor zorgen dat er wekelijks vele deelnemers gemotiveerd naar het zwembad komen.

Een instructeur van aquasporten verschilt dus niet heel veel van andere sportinstructeurs. Natuurlijk is de lesinhoud anders, maar het begeleiden van deelnemers niet. Alleen zijn de omstandigheden anders, aangezien de instructeur moet lesgeven in een slecht akoestische ruimte (galmen in het zwembad), vaak een microfoon gebruikt en moet oppassen voor uitglijden op de natte zwembadvloer. Daarbij moet hij of zij natuurlijk ook extra letten op het sporten in water. Want ook al is de kans klein, er is altijd een mogelijkheid tot verdrinking.

 

 

Ook instructeur worden?

Misschien bent u al jaren bezig met aquasporten en lijkt het u leuk om een stapje verder te gaan. Want misschien wilt u ook wel aquasport-instructeur worden om zo uw medesporters in de toekomst nog een stapje verder te brengen.

Waar u vroeger nog een all-round zwemonderwijzer moest zijn om aquasporten te kunnen geven, zo is dat de afgelopen jaren steeds meer verandert. Er wordt nu meer gebruik gemaakt van freelancers die bijvoorbeeld overdag een kantoorbaan hebben en s’ avonds les komen geven. De opleidingen voor instructeurs zijn hier dan ook op aangepast, zodat u niet meer bezig bent om een volledige opleiding tot zweminstructeur te volgen. U kunt gelijk de opleiding van uw keuze volgen, waarna u natuurlijk wel een bepaald aantal lessen moet gaan stage lopen. Maar dit kan vast bij het zwembad en de instructrice waar u nu uw aquasporten beoefend.

Voor opleidingen over het worden van een aquasport-instructeur kunt u kijken op:

 

Naar top