Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

De aquasport-instructeur

Zwembad met lijn

De aquasportinstructeur

Lesgevers met kunde en passie voor hun vak

Een goede sportles kan niet zonder een goede instructeur of instructrice. Want deze legt de oefeningen op een duidelijke manier uit en geeft hierbij een eigen voorbeeld.

Hij of zij corrigeert daarnaast de deelnemers zodat er op een correcte manier gesport wordt. Want uiteindelijk is de instructeur verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn of haar sporters.

Maar een goede instructeur doet meer! Want niets is zo saai als les krijgen van iemand die er totaal geen zin in heeft.

De deelnemers moeten dus gemotiveerd worden om de oefeningen vol te houden en steeds een stapje verder te gaan. Zo groeit het zelfvertrouwen van de deelnemers en behalen deze steeds meer trainingsresultaten.

Alhoewel de deelnemers natuurlijk zelf op een pittige tempo moeten sporten, zo is er dus ook een belangrijk deel voor de instructeur weggelegd. Deze motiveert en stimuleert hen om steeds beter te worden en houdt daarbij rekening met de niveau-verschillen van zijn of haar klanten.

Sportinstructeur zijn is dus geen gemakkelijk opgave en het volgen van een goede opleiding is dus geen overbodige luxe.

Instructeur van aquasporten

Vroeger was een aquasport-instructeur een ‘echte badmeester of badjuffrouw’ die in badpak of iets te kort sportbroekje de lessen ging geven.

De deelnemers waren vaak ouders van kinderen die bij het zwembad op zwemles zaten. Via via kwamen er nog weleens deelnemers bij. Maar uiteindelijk bestond de groep vaak uit dezelfde deelnemers.

Nu is dat toch wel anders: Want de aquasporten worden vaak gegeven door een motiverende instructeur met passie voor zijn of haar vak.

De muziek en lesinhoud zijn niet altijd meer hetzelfde, maar de instructeur probeert hier juist veel variatie in te brengen. Want zo motiveert hij of zij de deelnemers om volgende week weer terug te komen. Uiteindelijk kan een goede instructeur ervoor zorgen dat er wekelijks vele deelnemers gemotiveerd naar het zwembad komen.

Een instructeur van aquasporten verschilt dus niet heel veel van andere sportinstructeurs. Natuurlijk is de lesinhoud anders, maar het begeleiden van deelnemers niet.

Alleen zijn de omstandigheden anders, aangezien de instructeur moet lesgeven in een slecht akoestische ruimte (galmen in het zwembad), vaak een microfoon gebruikt en moet oppassen voor uitglijden op de natte zwembadvloer.

Daarbij moet hij of zij natuurlijk ook extra letten op het sporten in water. Want ook al is de kans klein, er is altijd een mogelijkheid tot verdrinking.

Ook instructeur worden?

Misschien ben je al jaren bezig met aquasporten en lijkt het je leuk om een stapje verder te gaan. Want misschien wil je ook wel aquasport-instructeur worden om zo jouw medesporters in de toekomst nog een stapje verder te brengen.

Waar je vroeger nog een all-round zwemonderwijzer moest zijn om aquasporten te kunnen geven, zo is dat de afgelopen jaren steeds meer veranderd.

Er wordt nu meer gebruik gemaakt van freelancers die bijvoorbeeld overdag een kantoorbaan hebben en s’ avonds les komen geven. De opleidingen voor instructeurs zijn hier dan ook op aangepast, zodat je niet meer bezig bent om een volledige opleiding tot zweminstructeur te volgen.

Je kunt gelijk de opleiding van je keuze volgen, waarna je natuurlijk wel een bepaald aantal lessen moet gaan stage lopen. Maar dit kan vast bij het zwembad en de instructrice waar je nu je aquasporten beoefend.

Voor opleidingen over het worden van een aquasport-instructeur kun je kijken op:

Nationaal Beroepsopleiding Zwemonderwijzer

KatAqua

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een aquasporten effectief wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen; wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij het aquasporten

Goed en lekker aquasporten, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!