Aquasporten met blessures
Aquasporten zijn zeer geschikt voor mensen die (nog) niet alles kunnen geven bij hun sport.
Want mensen die moeten revalideren van een blessure of een ziekte, moeten na een periode van rust de vaardigheden vaak weer helemaal opbouwen. En hiervoor dient er in het begin rustig aan gedaan te worden, waarbij men zichzelf op een steeds hoger niveau weet te krijgen.
Maar bij sporten op het land zijn deze revaliderende mensen vaak slechter af. Want de zware klappen op de grond die men tijdens het bewegen vaak krijgt, kunnen een groot probleem opleveren.
Hierdoor zal de geblesseerde of revaliderende sporter vaak veel moeite hebben met het opbouwen van de training. Maar waar het opbouwen op het ‘droge’ vaak voor problemen kan zorgen, zo zijn de ‘natte sporten’ wel ideaal.
Ontstaan van een blessure
Een blessure ontstaat vaak wanneer de belasting hoger is dan de belastbaarheid. Dat betekent dat het lichaam niet voldoende in staat is om te herstellen van een lichamelijke activiteit en dat deze uiteindelijk zal gaan protesteren in de vorm van overbelasting en/of blessures.
En aangezien men steeds minder actief is in het dagelijks leven, zal de belastbaarheid ook verder af nemen. Je zult begrijpen dat daarmee de kans op blessures ook weer toeneemt.
Blessures kunnen in 2 vormen ontstaan: Zo zijn er de chronische blessures waarbij de belastbaarheid over een langere tijd steeds minder is geworden.
Het verkeerd zitten achter de computer is daar een voorbeeld van; want uiteindelijk zullen spieren verkrampt raken en ontstaat er een chronische overbelasting.
Bij een chronische blessure is het niet altijd gemakkelijk om de juiste plek aan te wijzen. Want het totale bewegingsverloop is vaak betrokken bij de blessure en er zal dus aan een groot deel van het lichaam gewerkt moeten worden om dit te verhelpen.
De acute blessure bouwt zich niet op, maar kan van het ene op het andere moment plaatsvinden. Vaak is dit het gevolg van een te zware belasting op een lichaam met een slechte belastbaarheid. Bij dit type blessure is het letsel plotseling ontstaan, de enkel wordt bijvoorbeeld verzwikt.
Maar je zult begrijpt dat ook deze vorm waarschijnlijk voorkomen was geweest met een hogere belastbaarheid.
Want wanneer de enkel (en omliggende spieren) meer getraind zou zijn, zou deze beter bestand zijn tegen een hoge belasting. Simpelgezegd is de belastbaarheid van de enkel dan hoger en de kans op een acute blessure lager.
De voordelen van aquasporten
Veel artsen, fysiotherapeuten en sportinstructeurs adviseren mensen met een blessure te gaan zwemen of mee te doen met een aquasport.
Want de harde klappen die het lichaam ervaart tijdens het sporten op het ‘droge’ (soms wel 2-
Maar het water heeft nog meer handige eigenschappen. Want door je blessure heb je waarschijnlijk een instabiele houding, wat de mogelijkheid tot vallen kan leiden.
En dit is een stuk moeilijker in het water. Maar het water golft ook om je lichaam heen en masseert daarmee jouw spieren. Door deze golvende beweging en de warmte die het water afgeeft, raken je spieren, banden en pezen ook nog eens beter doorbloed. Hierdoor zullen ze sneller herstellen en zul je ook sneller van je blessures afkomen.
Welke aquasport zijn geschikt?
Er zijn verschillende aquasporten die je kunt beoefenen, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor mensen met blessures.
Want je zult voorzichtig en beheerst te werk moeten gaan, waardoor je de snelle aquasporten beter niet kunt beoefenen. Met Aquasteps ben je vaak bezig met het uitvoeren van een choreografie en bij Aqua tae-
Vooral de basis aquasporten: Aquarobics, Aquajoggen en Aquacycling zijn zeer geschikt voor mensen met blessures. Wel moet je erop letten dat je bij Aquarobics niet te hard van stapel loopt. Want in sommige gevallen moet je veel springen, wat niet heel prettig voor jouw blessure kan zijn.
Aquajoggen is voor mensen met blessures de sport bij uitstek. Want je gebruikt immers geen bodem en zweeft in het water. Terwijl je wel spieren traint, heb je geen nadelige effecten van externe krachten (zoals de bodem) op je lichaam.
En verder….
Twijfel je welke aquasport voor jouw specifieke blessure geschikt is, vraag dit dan na bij een instructeur bij jouw zwembad naar keuze.
Deze kan je vaak op een juiste manier adviseren, je extra in de gaten houden en je wellicht enkele aangepaste oefeningen geven.
Let er wel op dat wanneer je jouw belastbaarheid weer opbouwt, je dit uiteindelijk ook weer op het droge zult moeten doen.
Want dit vergroot je belastbaarheid verder en maakt je weerbaarder tegen nieuwe vormen van overbelasting. Neem stap voor stap en doe een stapje terug als je weer pijn ervaart. Neem bij twijfel altijd even contact op met je huisarts.
Wellicht interessant voor jou
Of je nu met een aquasporten wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen; wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!
Materialen voor bij het aquasporten
Goed en lekker aquasporten, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.
Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!