Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Afvallen met aquasporten

hungry woman trying to steal cookie from mouse trap. weight loss diet plan concept

Afvallen met aquasporten

Een effectieve en veilige manier van afvallen

Sporten met overgewicht levert vaak problemen op. Want door het hoge gewicht krijgt je lichaam het vaak zwaar te verduren en zullen er snel blessures en andere lichamelijke klachten optreden.

Raak je echter steeds meer gewicht kwijt, dan zal het sporten ook steeds beter gaan. Effectief afvallen is dus het beste mogelijk door op een veilige manier met sporten bezig te zijn. En dat kan door te gaan bewegen in het water.

Om af te vallen, slanker te worden of op een veilige manier gewicht te verliezen, zijn de aquasporten erg geschikt. Mits je hier op een goede en effectieve manier mee bezig bent! Want gewoon maar iets doen en niet weten waarom je iets precies doet, verkleint natuurlijk de kans op succes. En uiteindelijk wil je natuurlijk gewoon gewicht verliezen en je opgestelde streefgewicht gaan behalen.

Afvallen al eerder besproken

Op de pagina afvallen en zwemmen hebben we al gesproken over de teleurstelling van veel mensen. Want ondanks dat ze zwemmen, lijken ze maar geen resultaat te kunnen halen. En dat komt doordat ze zich puur focussen op het sporten alleen.

Ze houden namelijk geen rekening met de inname van calorieën in hun voeding en het extra verbruiken door een actieve leefstijl na te streven. Een combinatie van sport, voeding en leefstijl levert dus de beste resultaten bij het afvallen.

Snel afvallen is een illusie

Waarschijnlijk heb je in het verleden al meerdere malen geprobeerd om af te vallen. En misschien heb je zelfs verschillende middelen gebruikt om dit op een snelle manier te doen.

Maar uiteindelijk zijn deze pogingen allemaal mislukt, want anders zou je deze pagina ook niet lezen! Troost je in ieder geval, want je bent zeker niet de enigste persoon waarbij het afvallen met wonderdiëten en magische pillen niet lukt.

Veel mensen weten inmiddels wel dat je met zo’n dieet of magische methode in het begin wat kilo’s kwijtraakt, maar ze uiteindelijk altijd weer erbij komen.

Wees dus bedacht op advertenties, aanbieding en artikelen die zeggen dat hun methode de beste is om snel af te vallen. Want er zijn geen methoden om de vetverbranding te stimuleren of je vet weg smelten. Anders hadden doktoren deze allang aan hun patiënten voorgeschreven en was overgewicht geen probleem meer in onze samenleving.

Wat ze gelukkig wel voorschrijven en wat sommige eerlijke media adviseren, is namelijk wel de juiste methode om gewicht te verliezen; en dat is door meer te bewegen en gezonder te eten. Eigenlijk heel logisch dus!

Dagelijkse verbranding verhogen

Tijdens het afvallen let iedereen altijd op het vetgehalte en het lichaamsgewicht. Maar door op deze manier naar afvallen te kijken zul je altijd teleurgesteld raken!

Want bij het afvallen moet je jouw vetgehalte gaan verminderen en dat doe je door je dagelijkse verbranding te verhogen.

Hiervoor moet je lichaam extra arbeid verrichten in de vorm van meer bewegen en meer gaan sporten. En om die verbrandingsoven extra te stimuleren zijn aquasporten zeer geschikt.

De grootverbruikers van vet zijn namelijk jouw spieren. Goed ontwikkelde spieren verbranden niet alleen tijdens het sporten de calorieën in het lichaam, maar doen dit zelfs terwijl je slaapt!

Door tijdens het sporten je spieren intensief te belasten gaat ook de dagelijkse verbranding omhoog. En de aquasporten zijn hier dan ook zeer geschikt voor. Zo verbrand je tijdens de les al een flinke portie calorieën, maar ook de dagen erna. En daar hoef je verder dus niets voor te doen!

Welke aquasporten zijn geschikt om af te vallen?

Tijdens een aquasportles gebruik je al jouw spieren op een veelzijdige manier. Door de weerstand van het water verbrand je bijna 40% meer calorieën, dan wanneer je dezelfde bewegingen op het droge zou uitvoeren.

En door ook nog eens gebruik te maken van hulpmiddelen als dumbells en gewichten, stuw je de verbrandingsoven nog meer op. Een pittige les kan er dan ook voor zorgen dat je 2 dagen na jouw training nog steeds calorieën (in rust) aan het verbranden bent.

Met aquasporten kun je dus prima afvallen, mits je wel op een effectieve manier met deze sporten bezig bent. Het is dan ook aan te raden om voor een aquasport te kiezen, waarbij je niet op details hoeft te letten. Want bij Aquadance, Aqua Zumba of Aquasteps ben je vaak meer bezig met het uitvoeren van een choreografie, dan met het effectief uitvoeren van de oefeningen.

De sporten AquarobicsAqua tae-bo en vooral Aquajoggen zijn voor het afvallen meer geschikt. Hier doe je oefeningen in een pittig tempo en gebruik je op een optimale manier de (frontale) weerstand van het water.

Ook Aquaspining kan voor afvallen geschikt zijn, mits er ook oefeningen voor het bovenlichaam worden gedaan. Gebruik je tijdens deze les alleen de beenspieren, dan zal de dagelijkse verbranding ook lager zijn.

Hou het afvallen simpel

Afvallen is één van de moeilijkste dingen die er is. Want het wordt je ook niet gemakkelijk gemaakt met de vele informatie die allemaal op internet, tv en tijdschriften te vinden is. Het lijkt namelijk of het afvallen bij iedereen wil lukken; alleen bij jou niet! En dat komt volgens de media vaak omdat je hun geweldige product niet gebruikt…

Maar laat je niet misleiden: want alhoewel er vele mensen zijn die jaarlijks proberen af te vallen, zo lukt het maar een handje vol mensen om hun streefgewicht te halen. En nog minder mensen kunnen het behaalde resultaat ook nog eens behouden. Alleen wordt daar (door schaamte) weer weinig over gesproken.

Wij kunnen je vooral adviseren om het simpel te houden! Want hou je bijvoorbeeld niet bezig met het verschil tussen de suiker- en de vetverbranding, maar ga gewoon op een hoog tempo zoveel mogelijk calorieën verbranden! Doe dit natuurlijk wel met verstand, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je het hoge tempo gemiddeld 45 minuten vol kunt houden.

Ga je verder richten op je negatieve energiebalans. Verbruik dus meer energie door regelmatig te sporten en dagelijks meer te bewegen. En effectief afvallen lukt alleen als je ook jouw calorie-inname hierop aanpast: dus let wat meer op je voeding en laat ongezond eten en drinken wat vaker staan.

Een laatste tip over afvallen

Met afvallen en het nastreven van een goede gezondheid ben je niet een paar weekjes bezig.

Gezond worden en blijven moet je hele leven gaan plaatsvinden en stopt dus nooit. Vandaar dat de aquasporten een onderdeel van je leven moeten worden en je beter niet kunt overhaasten.

Zorg dat je de gekozen sport leuk vind en dat je anders een andere sport gaat uitproberen. Gaandeweg zul je merken dat je steeds dichter bij jouw streefgewicht in de buurt komt en dat je niet moet sporten…. Maar lekker gaat sporten!

Meer informatie over afvallen:

Omdat afvallen met sport, voeding en leefstijl zo uitgebreid is, vindt je meer informatie over dit onderwerp op de pagina’s zwemmen en afvallen en afvallen voor 50plussers.

Wil je gelijk aan de slag met afvallen, dan is onze online cursus Aquaslank echt iets voor jou! Je gaat zelf aan de slag met zwemmen of aquasporten en krijgt van ons de informatie die je nodig hebt over voeding en leefstijl. Daarnaast leest alles over de doelstelling effectief afvallen bij onze Sportbibliotheek.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een aquasporten effectief wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen; wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Ga alvast goed van start met ons E-book

Je download 'm helemaal gratis!

Gaan zwemmen is niet zo moeilijk! Maar vorderingen behalen en behouden meestal wel. Want de meeste zwemmers doen maar wat en daarmee ga je niet de resultaten krijgen die je graag zou willen. Maar als je weet wat je doet, komen die resultaten wel sneller dichterbij. En wij helpen je hier natuurlijk graag bij!

Met veel ervaring in de wereld van het zwemmen, bieden we je de hulp die je wellicht nodig hebt. Wil jij ook gratis het het e-book ‘20 tips om prettiger en effectiever te zwemmen‘ downloaden? schrijf je dan snel in! Want dan heb je de eerste stap al gezet!

Je voornaam:

Je email:

 

* Je ontvangt dan onze wekelijks onze supertips in je mailbox. Zo ga je fantastisch van start met je sport, voeding en leefstijldoelen!

Materialen voor bij het aquasporten

Goed en lekker aquasporten, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!