Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Aquasporten

Aquasporten in het zwembad

Er is zoveel keus om veilig en effectief te sporten
Vrouw in het zwembad

Gezellig muziek, een uitdagende instructeur, verschillende oefeningen en flink aan je gezondheid werken; dat zijn de aquasporten! Misschien heb je weleens van deze leuke groepslessen gehoord… 

Bewegen in het water staat hier namelijk centraal, waarbij men oefeningen uitvoert die sterk overeen komen met de aerobic-lessen in de sportschool. Daarbij wordt er ook nog eens gebruik gemaakt van bewegingen uit de de fitness en uit verscheidene dansstijlen

Naast dat de aquasporten door de swingende muziek, leuke choreografie en de uitdagende oefeningen erg leuk zijn, wordt de gezondheid hiermee ook flink verbeterd.

Want er wordt niet alleen veel aandacht aan het uithoudingsvermogen, de spierkracht, de coördinatie en de lenigheid besteed; ook de vetverbranding gaat flink omhoog!

Zo zorgt de constante weerstand van het water er dan ook voor dat er gemiddeld 30 – 40% meer calorieën worden verbruikt dan wanneer je dezelfde training op het land zou volgen. In dezelfde tijd veel meer calorieën verbranden, dat is toch mooi meegenomen!

Ondanks het harde werken, zijn de verschillende aquasporten geschikt voor iedereen. Want ook (mindere) actieve senioren, mensen met overgewicht of mensen die herstellende zijn van een blessure, zijn op hun plek bij een aquasport.

De heilzame werking van het warme water is namelijk een weldaad voor spieren, pezen en gewrichten. De conclusie is dus dat aquasporten niet alleen erg leuk zijn om te beoefenen, maar ook nog eens erg gezond zijn en vooral geschikt voor iedereen.

Populaire sporten

Dus welke aquasport kies jij?

De verschillende aquasporten zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het zijn dan ook niet meer de stoffige oude lessen waar alleen keuvelende huisvrouwen aan mee doen, maar ze bestaan nu uit een veelzijdig en jonger publiek.

De oefeningen zijn moderner gemaakt, de aanwezige (uitdagende) muziek schalmt door de zaal en stimuleert de deelnemers bij het volbrengen van deze pittige sporttraining.

Daarnaast wordt de les ook niet meer gegeven door een zweminstructeur in een iets te strak sportbroekje, maar staan er nu enthousiaste lesgevers met passie voor hun vak. Al deze vernieuwde facetten zorgen ervoor dat de aquasporten momenteel door menig deelnemer als erg plezierig wordt ervaren.

Helaas zijn er nog wel wel erg weinig mannen die deelnemen aan een aquasportles. Dit is zonde aangezien deze lessen ook veel voor hun gezondheid kunnen betekenen. Hopelijk zien we de komende jaren het publiek dus nog veelzijdiger worden.

Aquatraining voor 50plussers en senioren

Moet ik kunnen zwemmen?

Altijd handig om te weten

Om deel te nemen aan één van de aquasporten is het niet verplicht om een zwemdiploma te hebben. Maar het is wel aan te raden om toch zwemvaardig te zijn. Want wat doe je als je jouw balans verliest en niet meer kunt opstaan?

Daarnaast worden er ook aquasporten (zoals Aquajogging) gegeven in diep water, waarbij het dus wel belangrijk is om te kunnen zwemmen.

Maar twijfel je, neem dan gewoon contact op met de aanbieder van jouw keuze. Deze kan je het beste adviseren over de mogelijkheid om toch te kunnen deelnemen. Want het zou zonde zijn als je niet kunt profiteren van een levenlang bewegen in het water.

Alles weten over de verschillende aquasporten?

Het onderdeel aquasporten bestaat uit
Waar aquasporten?

Waar aquasporten?

Aquasporten zijn niet heel bekend, terwijl ze wel op veel plekken worden aangeboden. Want de meeste zwembaden bieden wel sporten als Aquarobics, Aquajogging, Aquacyling en Aquabootcamp aan.
Gezondheidsvoordelen

Gezondheidsvoordelen

Met de verschillende aquasporten doe je veel voor de gezondheid. En dat ook nog eens op een veilige manier! Daarbij verbrandt je meer calorieeen, een sterke lichaam en voel je je steeds fitter.
Overzicht aquasporten

Overzicht aquasporten

Misschien heeft u in het zwembad weleens aan Aquarobics of Aquajoggen gedaan; maar kent u ook de minder bekende sporten als Aquavitaal, Aquapilatus, Aquasteps en zelf Aquabootcamp?
Informatie aquasporten

Informatie aquasporten

Het beoefenen van een aquasporten is natuurlijk goed voor de gezondheid. Maar misschien bent u zo geinteresseerd raakt dat u ook meer weer weten over de instructeur, oefeningen en materiaalgebruik.
Meer resultaat

Meer resultaat

Aquasporten zijn leuk om te beoefenen, maar het is altijd fijn als u meer vorderingen maakt. Want met dezelfde aquatraining meer resultaat behalen, dat is toch mooi meegenomen? Met deze trucs gaat dit zeker lukken!
Afvallen met aquasporten

Afvallen met aquasporten

Bij afvallen denk je niet gelijk aan aquasporten, maar dat zou eigenlijk wel moeten. Want met een aquasport kunt u 30 tot 40% extra aan calorieën verbranden en dat op een veilige en leuke manier.
Met blessures

Met blessures

Wanneer u een blessure heeft, kunt u deze niet verminderen bij de meeste sporten. Maar met aquasporten wel! Want met sporten als aquajoggen maakt u uw lichaam op een veilige manier sterker.
Valkuilen

Valkuilen

Wanneer u gaat sporten, zult u een aantal problemen gaan tegenkomen. Door tijdens het aquasporten met deze bekende valkuilen rekening te houden, zult u meer successen behalen.