Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Veilig sporten

Trainen van coordinatie en evenwicht 50+

Veilig sporten

veilig sporten voor 50plussers en seniorenGaan sporten is natuurlijk erg gezond, mits je dit wel op een veilige manier doet. Want naarmate we ouder worden we steeds minder mobiel en kunnen we steeds meer last van ouderdomskwaaltjes krijgen.

Maar dit verschilt natuurlijk wel per persoon. Want waar de ene persoon nog zonder problemen kan sporten, zo kan de ander hier meer moeite mee hebben. Maar voor allebei is het belangrijk om op een veilige manier te kunnen sporten.

Want kun jij bijvoorbeeld nog goed zwemmen? Het is namelijk zo dat ook al heb je vroeger je zwemdiploma’s behaald, de vaardigheden ook weer grotendeels kunnen verdwijnen.

Je weet nog wel hoe je moet zwemmen, maar komt nauwelijks meer vooruit in het water. En dat komt de zwemveiligheid natuurlijk niet ten goede.

Raadpleeg een arts

Wanneer je wilt gaan sporten en je twijfelt of dit voor jou mogelijk is, dan is een bezoek aan de huisarts de eerste stap. Deze kent je het beste en kan je adviseren over meer gaan bewegen.

Daarnaast kun je ook je vaardigheden en lichamelijke gesteldheid door een sportarts laten testen. Hier krijg niet alleen te maken met verschillende testen, zoals je gewicht, vetpercentage, lenigheid en inspanningsmogelijkheden, maar krijg je ook advies over de sport van je keuze.

Een nadeel is wel dat een bezoek aan de sportarts niet gratis is, maar vaak grotendeels wel wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Voorkom blessures en ongelukken

Bewegen in het water is vaak een uitstekende manier om aan de gezondheid te werken. Helaas zijn er ook nadelen zoals in het ergste geval een verdrinking, maar ook een flinke glijpartij op de natte vloer. En aangezien het erg glad kan zijn in een zwembad, zijn hier natuurlijk wel oplossingen voor.

Want er zijn speciale omkleedruimtes voor mensen met een handicap, waarbij je bij een ongeluk de noodknop in kunt drukken. Daarnaast is er ook speciaal schoeisel op de markt, zodat de kans op uitglijden sterk verminderd wordt.

Gelukkig is de kans op vallen bij het zwemmen en de groepslessen veel kleiner dan bij het sporten op het droge. Want het water geeft je extra balans en zorgt ervoor dat je niet zomaar om kunt vallen. Maar voordat je het water ingaat, of wanneer je eruit komt, is het dus wel oppassen geblazen.

Veilig en verstandig sporten

Doordat de westerse mens steeds meer is gaan denken, wordt er minder naar de signalen van het lichaam geluisterd. En aangezien deze signalen jou iets willen vertellen, is het dus wel aan te raden om hier goed naar te luisteren.

Want wanneer je tijdens het sporten pijn ervaart in je hartstreek of problemen krijgt met de ademhaling, is het verstandig om de activiteit te staken. Loop daarbij niet zomaar de les uit (uit schaamte), maar licht de instructeur of zwembadmedewerker hierover in. Want je zou niet de eerste zijn die op de toiletten flauw valt.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij de 50+ training

Goed en lekker aquasporten of zwemmen, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!

Aan de slag met zwemmen & aquasporten

Wat wil jij voor doelen bereiken?

Zwemmen & aquasporten zijn geweldig voor je gezondheid. Bekijk op de Sportbibliotheek welke sportdoelen jij kunt gaan bereiken.

Algemeen welbevinden

♦ Conditie opbouwen

♦ Effectief afvallen

♦ Zelfvertrouwen vergroten

♦ Stresshantering

♦ Spiermassa opbouwen

♦ Schoonheidsideaal