Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Sporten op het eigen niveau

Zwemmen en gezondheid

Op het eigen niveau aquasporten

Want zo haal je veilig de mooiste vorderingen

Iedereen moet kunnen sporten, maar dan wel op een veilige en persoonlijk manier. Want zo blijft men de sport een langere tijd volhouden, wat nodig is om trainingsresultaten te verkrijgen.

Een weekje gaan sporten en daarna weer op de bank hangen doet weinig voor de gezondheid. Maar op je eigen niveau gaan bewegen en hier steeds meer vooruitgang in te boeken, dat doet wel wonderen!

De aquasporten zijn dan ook ideale trainingen waarbij je zelf kunt bepalen op welk niveau je wilt trainen.

Want misschien ben je wel een beginnende sporter die weleens een aquasport wil uitproberen; maar ook gevorderde sporters hebben veel baat bij het beoefenen van aquasporten.

Oefeningen kunnen dan ook zwaarder of lichter worden gemaakt, er kan met materialen worden gewerkt en er kunnen tempowisselingen in de muziek worden toegepast. Zo is zowel de beginnende als de gevorderde sporter op een persoonlijke manier met sporten bezig.

Voor verschillende mensen de juiste sport

Aquasporten zijn dan ook geschikt voor vrijwel iedereen, ongeacht blessures, uw zwemvaardigheid, de leeftijd, het geslacht, het conditie-niveau of (over)gewicht.

Door de opwaartse druk van het water is de belasting op de gewrichten, banden en pezen minimaal. Het lichaam ondervindt zo dus geen harde klappen, die bijvoorbeeld bij hardlopen wel optreden.

En deze eigenschap van water is voor elke aquasporter gunstig; want door gebruik te maken van de opwaartse kracht en de weerstand van het water, belast je jouw lichaam minimaal, maar train je deze wel op een effectieve wijze.

Bovendien is bewegen in het water erg goed voor het herstel. Want door de warmte, de stroming- en wrijvingsweerstand van het water, zullen spieren en gewrichten goed doorbloed blijven en eerder klaar zijn voor de volgende training.

Je zult dan ook merken dat u zich na een inspannende les, heerlijk loom en erg voldaan voelen. En dit lekkere gevoel kan nog wel enkele uren aanhouden.

Voorbeeld sporten op het eigen niveau

Sporten op je eigen niveau moet je vooral zelf ervaren… Want als het tempo van de muziek te snel voor je gaat, en je toch probeert mee te komen, zul je de oefening waarschijnlijk gaan afraffelen.

Beter is dan op je eigen niveau te sporten en de oefeningen bijvoorbeeld op het langzame tempo uit te voeren. En dit is heel goed mogelijk, maar zul je wel even moeten oefenen. Maar uiteindelijk zal dit veel prettiger aanvoelen en zul je waarschijnlijk vrij snel wel met het snelle tempo mee kunnen doen.

Een andere mogelijkheid is het uitvoeren van een looppas. Deze beweging zul je regelmatig tijdens een aquasport-les tegen komen; en wat als dit nou te moeilijk voor je is? Of misschien wel te makkelijk?

Ook hierbij is het mogelijk om op je eigen niveau te sporten. Want mensen die moeite hebben met een looppas (zoals ouderen of geblesseerden) kunnen gewoon stil blijven staan en de oefeningen in deze positie uitvoeren.

En misschien lukt het uiteindelijk wel om aan interval te doen: je voert de oefening de 1e ronde met een looppas uit en de 2e ronde vanuit een staande positie. Dit kun je geleidelijk verder uitbouwen.

Indien een looppas weinig uitdaging biedt kun je de beweging ook sneller of zwaarder uitvoeren, door bijvoorbeeld harder te joggen of door materialen om je voeten te bevestigen. Ook kan de beweging groter worden gemaakt door bijvoorbeeld te gaan knieheffen. Dit zal de oefening aanzienlijk zwaarder maken.

Gebruik je verstand en gevoel

Een goede instructeur houdt rekening met het niveau van de deelnemers en biedt daarbij alternatieve oefeningen aan. Maar het kan zijn dat de groep te groot is of je ergens achteraan staat.

Hierdoor kun je wel met de les meedoen, maar dit moet je wel proberen op je eigen niveau te doen. En hierbij kun je het beste op je verstand, maar nog beter op je gevoel vertrouwen.

Want wanneer er pijn of kramp optreedt (een signaal) is het niet heel handig om actief met de les mee te gaan doen. Je lichaam geeft een sein en het is dan ook verstandig om hiernaar te luisteren. Twijfel je wat het probleem is, dan kun je dit na de les bespreken met de instructeur of even langs de huisarts gaan.

Gaat alles goed, maar weet je niet of je op het juiste niveau aan het sporten bent, dan kun je ook de gevoelsthermometer gebruiken. Deze geeft aan of je aan jouw conditie werkt of meer met vetverbranding bezig bent. Kijk voor meer informatie bij het artikel over de Gevoelsthermometer.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij de 50+ training

Goed en lekker aquasporten of zwemmen, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!