Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Valkuilen 50plus

50plusser in valkuil getrapt

Valkuilen voor 50plussers

Wees voorbereid en stuur tijdig bij

Meer gaan bewegen gaat vaak volgens een bepaald patroon. Want eerst heb je besloten om eindelijk eens iets aan je gezondheid te gaan doen.

Je neemt de stap en gaat een proefles voor 50plussers proberen. Waarschijnlijk kom je na de les voldaan en ontspannen thuis en kun je eigenlijk niet wachten om weer naar het zwembad te gaan. Alles lijkt goed te gaan, maar dan komen de tegenslagen…

Want wanneer je met je gezondheid bezig bent, zal het niet altijd precies gaan zoals je graag wilt. Je zult valkuilen tegenkomen, die moeten worden overwonnen om je goede voornemens te kunnen bereiken.

Gelukkig zijn er een aantal bekende valkuilen waar de 50plusser zich vooraf al op kan voorbereiden. Misschien kom je ze wel niet tegen en anders ben je hier alvast op voorbereid.

Zo kun je de valkuilen makkelijker de baas en raak je minder snel van de juiste weg af. Bereid je dus alvast voor op deze bekende valkuilen:

Verandering is eng

50plussers die altijd weinig aan sport hebben gedaan, kunnen zich soms moeilijk aanpassen. Want van een inactief leven naar een actieve leefstijl gaan, kan iemand sterk uit zijn comfort zone halen. En dat kan voor sommige 50plussers echt een grote stap zijn!

Maar bedenk je wel dat niet gaan sporten een groot verlies is voor je lichamelijke en geestelijke gesteldheid is; dan het aangaan van deze verandering.

Je kunt dus beter toch de moed verzamelen en de eerste stap zetten. En dit hoeft geen grote te zijn... Want je eerst oriënteren op internet kan er al voor zorgen dat je in de juiste stemming raakt. Gaandeweg zul je waarschijnlijk voldoende moed hebben om toch een proefles te gaan volgen.

Vind je het volgen van een groepsles toch te eng? Ga dan eerst op eigen houtje sporten en ga bijvoorbeeld baantjes trekken. Zo leer je het zwembadpersoneel beter kennen, wat je in de toekomst meer gerust zal stellen.

Want vertrouwde gezichten zien, kan je helpen toch een volgende stap te zetten. En misschien kom je wel in contact met andere bezoekers, waarmee je dus samen een les kunt volgen.

Neem dus steeds een stapje vooruit, zodat je uiteindelijk ook kunt gaan genieten van een levenlang bewegen in het water.

Blessures, pijntjes en smoesjes

Om niet te gaan sporten kunnen er duizenden smoesjes worden verzonnen. Want misschien ben je wel te moe of heb je last je rug. Of moet je nog van alles doen en heb je het dus te druk.

Uiteindelijk zit je met deze smoesjes alleen jezelf in de weg. Want sporten doe je niet voor anderen, maar juist voor jezelf!

Als je twijfelt of je met blessures en bepaalde pijntjes kunt sporten, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Maar waarschijnlijk zullen zij meer bewegen juist aanmoedigen, aangezien dit het lichaam sterker maakt. En als je dus goedkeuring hebt, hoef je ook niet meer te twijfelen. je kunt gaan beginnen met sporten!

Sociale omgeving

De sociale omgeving, bijvoorbeeld je partner, familie of kennis, kan een sterke motiverende factor zijn; maar ook juist degene die je sterk kunnen ontmoedigen. Want in eerste instantie zullen ze je toejuichen. Je gaat immers aan je gezondheid werken en dat vinden mensen altijd een goede beslissing.

Maar ben je al een tijd bezig en maak je steeds meer vorderingen, dan kunnen reacties tegen gaan vallen. Vaak is jaloezie een belangrijke reden, want jij gaat immers vooruit en de ander juist niet! En dat kan voor de persoon in kwestie erg frustrerend zijn.

Maar laat je hier vooral niet door ontmoedigen. Want het is jouw leven en bij het nastreven van een goede gezondheid mag je best even egoïstisch zijn. Mochten reacties dus tegenvallen, weet dan dat dit kan gebeuren en blijf je goede voornemens altijd positief bekijken.

De einzelganger

trap niet in de valkuilVooral de 50plussers kunnen gewend zijn om dingen zelf te doen en doen liever niet met een groepsles mee. Of de sfeer van de groep past niet bij ze, waardoor ze zich onprettig voelen.

Want soms zijn 50+ lessen iets te gezellig en daar kan niet iedereen mee omgaan. Sommige mensen zijn nu eenmaal echte einzelgangers die liever flink willen sporten, dan sociaal bezig zijn.

Voor deze mensen zijn er in het zwembad voldoende mogelijkheden om zelf te gaan bewegen; maar er zijn ook groepslessen (de aquasporten) waar het sociale aspect minder aanwezig is. Je zult bepaalde groepen dus echt moeten uitproberen om er wat van te vinden.

Je motivatie

Het belangrijkste om te kunnen blijven sporten is het behouden van een goede motivatie. Want iemand die gedemotiveerd raakt ziet de reden van het sporten niet meer in en zal waarschijnlijk snel weer terugvallen in de slechte oude gedragspatronen.

En dat heeft natuurlijk effect op de gezondheid. Want de spieren en gewrichten worden gaandeweg weer stijver, je krijgt meer last van pijntjes en de dagelijkse bewegingen zullen weer steeds iets moeilijker gaan.

Probeer je motivatie dus hoog te houden en voorkom dat stressfactoren (het niet behalen van doelen, tijdsdruk, zeurende familieleden etc.) invloed hebben op je goede voornemens.

Soms is het even doorzetten, maar je weet inmiddels waar je het voor doet en welke resultaten je al met eerdere pogingen hebt behaald.

Marketingmanipulatie

Val 5 kilo per week af met ons speciale kruidenmix. Train met ons apparaat en zie het vet smelten. Of mediteer jezelf binnen een maand slank; het zijn allemaal goed bedachte marketingzinnen.

Uiteindelijk met maar 1 doel: jou zoveel mogelijk geld te laten uitgeven aan producten die niet werken. Want er is niet zoiets als een vetverbrandingsmiddel of het ultieme trainingsapparaat; anders zou er ook geen overgewicht meer in de wereld zijn.

Trap dus niet in deze marketingmanipulatie, wat een makkelijke methode bestaat niet. Wel een leuke en simpele methode; en dat is een leuke sport beoefenen, een gezond en lekker voedingspatroon creëren en een actievere leefstijl nastreven. En dat op een persoonlijke manier, welke het beste bij jouw situatie past.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij de 50+ training

Goed en lekker aquasporten of zwemmen, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!