Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Trainen van de coördinatie

Vrouw in het zwembad

Trainen van de coördinatie en het evenwicht

Het verbetert je dagelijkse handelingen en kwaliteit van leven

Helaas zal bij elk mens vanaf het 30ste levensjaar het functioneren langzaam verminderen; daar doe je dan ook niets aan.

Maar je kunt de verouderingsprocessen wel sterk vertragen door voldoende te bewegen en te letten op een gezond voedingspatroon.

Naarmate men ouder wordt zullen de zintuigen ook minder goed gaan functioneren. Het gevolg hiervan is dat het zicht- en/of hoorvermogen steeds meer kan verminderen.

Zo worden prikkels van buitenaf minder snel opgemerkt en begint het lichaamsbesef steeds meer te verminderen. Je zult vast begrijpen dat het verlies van deze vaardigheden ook in het dagelijks leven merkbaar zal zijn.

Verlies aan vaardigheden

Door een verlies aan cellen in de oren, ogen en gewrichten kan men moeite krijgen met het behouden van het evenwicht.

Een dalend aantal zenuwcellen zorgt er namelijk voor dat in een bepaalde tijd, minder informatie kan worden opgenomen. Hierdoor kan het uitvoeren van dubbele taken problemen opleveren. Er is immers geen tijd om de prikkels van beide taken in het brein op te nemen en om te zetten naar handelingen.

Doordat prikkels minder snel worden doorgegeven aan de hersenen, neemt ook het reactievermogen af. Er kan minder snel worden gereageerd op de omgeving.

De afbraak van het spierweefsel en een verminderde werking van de spierzenuwen, zorgen ervoor dat de deelnemer meer moeite krijgt met de coördinatie van een beweging. Want de coördinatie wordt bepaald door de samenwerking van de spieren; En hoe beter deze samenwerking is, des te beter kan iemand presteren.

Door een verminderde coördinatie zal het voor de 50plusser moeilijker worden om nieuwe bewegingen aan te leren. Maar de oude ingeslepen bewegingen (zoals zwemmen / fietsen) blijven meestal wel aanwezig.

En juist die eerder geleerde bewegingen, kunnen je nu helpen om bovenstaande gevolgen van het ouder worden tegen te gaan. Want sporten kan veel positieve effecten opleveren voor lichaam en geest.

Weer opbouwen van de vaardigheden

De 50plusser kan in de meeste gevallen gaan beginnen met bekende bewegingen als zwemmen en (aqua)fietsen. Hierdoor wennen spieren, banden en gewrichten weer aan een trainingsbelasting en wordt de coördinatie al voor een deel verbeterd.

Maar wanneer je het alleen bij zwemmen zou houden gaat het lichaam hier op den duur aan wennen. Je coördinatie wordt dan na verloop van tijd niet meer verbeterd.

Door steeds iets moeilijkere oefeningen te doen, oefeningen sneller af te wisselen of gebruik te maken van variatie, kan de coördinatie steeds op een iets hoger niveau getraind worden.

Vandaar dat het belangrijk is om een training op te bouwen, je begint immers rustig en bouwt de vaardigheden weer langzaam op. En door het rustig opbouwen zal ook de verbetering van de coördinatie beter tot zijn recht komen.

Trainen in het water

Tijdens de lessen Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO), Fitness Fifty +  en de verschillende aquasporten komen oefeningen aan bod waarbij de spieren met elkaar moeten samenwerken. Dit traint de coördinatie van het lichaam en gaat de vermindering van zenuwen tegen.

Maar we hebben het nog niet gehad over het trainen van het evenwicht. En juist deze kun je ontzettend goed verbeteren met een Aquatraining. Want de meeste mensen die kampen met evenwichtsstoornissen zijn bang om te vallen tijdens het sporten.

Het water heeft dan ook als voordeel dat deze helpt om je in de juiste positie te houden. De kans op vallen is daardoor bijna uitgesloten.

Het golvende water brengt je bovendien een klein beetje uit balans, waardoor het lichaam zal moeten corrigeren om weer in evenwicht te komen. Op deze manier verbeter je de reactie op prikkels (bijvoorbeeld gaan vallen) en zul je hier in het dagelijks leven ook sneller op reageren.

Het evenwicht en de coördinatie zullen door een aquatraining dus flink verbeteren, waardoor de verouderingsprocessen minder snel zullen optreden.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij de 50+ training

Goed en lekker aquasporten of zwemmen, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!